Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slzný plyn a vodní děla. Policie zasáhla proti „žlutým vestám“, 100 lidí zatkla

Autor: ČTK - 
12. ledna 2019
18:15

Přes 30 tisíc příznivců francouzského hnutí žlutých vest dnes vyrazilo k demonstracím v řadě měst. Během již deváté soboty od listopadového počátku protestního hnutí se v Paříži sešlo na osm tisíc lidí. Policie při protestech zadržela zhruba 100 lidí, informovala agentura AFP. Několik lidí bylo při střetech demonstrantů s policisty zraněno.

Ve francouzské metropoli vyšla už před polednem jedna skupina od budovy ministerstva financí v Bercy a zamířila k Bastille a Vítěznému oblouku. Další akce byla svolána do čtvrti La Défense. Kolem 5000 lidí se sešlo také ve věstě Bourges, podobný počet demonstrantů vyrazil do ulic v Bordeaux. Několikatisícové protesty se odehrály například ve městech Caen či Perpignan.

Lidé v davu vycházejícím z Bercy zpívali Marseillaisu, tedy francouzskou hymnu, a na prezidentovu adresu provolávali Macrone, jdeme za tebou. Zpočátku klidná akce se podobně jako v dalších městech změnila ve výměnu názorů s policisty, které někde skončily i násilnostmi.

Úřady na dnešek zmobilizovaly 80.000 policistů a četníků, kteří měli zabránit násilí. Proti demonstrantům, kteří mnohdy házeli lahve nebo jiné předměty, použili strážci pořádku na několika místech slzný plyn či vodní děla. V Paříži bylo podle prokuratury zadrženo 74 lidí, dvě desítky dalších pak v Bourges.

Ještě před zahájením akcí policie oznámila, že bylo kvůli nedovolenému držení zbraní zadrženo 24 lidí. Přímo v Paříži bylo dnes na ostrahu pořádku vyčleněno 5000 policistů.

Úřady v Bourges zakázaly pořádat shromáždění v historickém centru, vyčlenily na to prostorné náměstí Séraucourt. Francouzi protesty poukazují na své ekonomické problémy. V akcích pokračují, i když vláda ohlásila opatření na zlepšení jejich situace a příští týden chce zahájit celonárodní dialog.

Podle policie jsou dnešní demonstrace mírně větší než protesty minulý týden. Proti listopadu, kdy bylo v ulicích více než 100.000 lidí, jsou ale v posledních týdnech protesty slabší. Rovněž některé z minulých protestů provázelo násilí a ničení zejména pařížského centra.

Více o hnutí žlutých vest čtěte ZDE

sendrazek ( 12. ledna 2019 13:39 )

Žluté vesta demonstrují i v Belgii. Při pátečních demonstracích tam zahynul jeden demonstrant. srazil ho náklaďák.

sendrazek ( 12. ledna 2019 13:29 )

80 tisíc policajtů na 30 tisíc žlutých vest. To vypadá na policejní stát. Takže jde minimálně o 300 tisíc vest, že prestituti z Blesku? Macron je podělanej až za ušima.

Zobrazit celou diskusi