Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čtyři roky od masakru v redakci časopisu: „Svoboda projevu je silnější než kdy dřív,“ říká Macron

Autor: ČTK - 
7. ledna 2019
20:02

 Francie si dnes připomněla čtyři roky od teroristických útoků na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při kterých zahynulo sedmnáct lidí. Na místa tragédií na východě Paříže se obětem přišli poklonit ministr vnitra Christophe Castaner či pařížská starostka Anne Hidalgová. Prezident Emmanuel Macron na Twitteru napsal, že svoboda projevu, proti které útočníci bojovali, je silnější než kdy dřív.

„Ti, kteří před čtyřmi lety zbaběle zaútočili na Charlie Hebdo, bojovali proti svobodě projevu a tedy i proti republice. Republika je pořád tu a svoboda projevu je silnější než kdy dřív. Nezapomeneme na ty, kteří za to zaplatili svým životem,“ napsal dnes na Twitteru prezident Macron.

Při teroristickém útoku v redakci Charlie Hebdo zahynulo 11 lidí. Dvanáctou obětí byl policista, kterého bratři Chérif a Said Kouachiové zabili na útěku. V následujících dvou dnech zabil třetí terorista Amédy Coulibaly pět lidí - policistku a čtyři rukojmí v obchodě s košer potravinami. Kouachiové i Coulibaly byli zabiti.

U bývalé redakce časopisu Charlie Hebdo v ulici Nicolase Apperta se dnes sešli kromě ministrů vnitra, spravedlnosti a kultury a pařížské starostky také zástupci různých náboženství a pozůstalí obětí. Další pietní zastávkou byl dnes obchod s košer potravinami Hyper Cacher ve 20. pařížském obvodu. Oběť policistky, kterou zabil na pařížském předměstí Montrouge Coulibaly, si připomenou lidé na pietním shromáždění v úterý.

Teroristický útok na redakci satirického týdeníku stál na počátku bezprecedentní série atentátů na francouzském území, které si vyžádaly dosud zhruba 250 obětí.

Teprve loni v prosinci oznámilo státní zastupitelství, že chce před soud postavit v souvislosti s atentáty z ledna 2015 14 lidí, kteří podle něj bratrům Kouachiovým a Coulibalymu pomáhali. Podle listu Le Figaro by mohl proces začít příští rok a trvat tři měsíce.

Zobrazit celou diskusi