Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Migranty má na cestě do Británie uhlídat nová loď. Ministr: Ochráním hranice

Autor: ČTK, kal - 
4. ledna 2019
18:40

Británie nasadí v Lamanšském průlivu hlídkovou loď královského námořnictva. Reaguje tak na rostoucí počet migrantů, kteří se pokoušejí na člunech dostat přes průliv do Spojeného království. V noci na pátek krok oznámil britský ministr obrany Gavin Williamson. Francouzská vláda v pátek ve snaze omezit migraci přes Lamanšský průliv spustila vlastní „akční plán“, napsala agentura AFP.

Úkolem plavidla HMS Mersey, které ve čtvrtek opustilo přístav v jihoanglickém Plymouthu, bude podle ministra pomáhat pohraniční policii a francouzským úřadům. Ministerstvo obrany vysláním lodi vyhovělo žádosti ministerstva vnitra, píše britský tisk. „Mou prioritou je ochrana britských hranic. Také chci zabránit ztrátám na lidských životech v Lamanšském průlivu,“ uvedl v prohlášení ministr vnitra Sajid Javid.

Loď královského námořnictva bude podle ministra v průlivu působit jen dočasně. Po návratu ze Středozemního moře do britských vod ji vystřídají dvě lodě britské pohraniční policie.

Loni chtělo přes Lamanšský průliv 539 migrantů

Javid uvedl, že Lamanšský průliv se loni pokusilo překonat na člunech 539 migrantů, z toho 80 procent v posledních třech měsících roku. Jen v prosinci podle něj tento způsob zvolilo 230 migrantů. Ministr ve středu zpochybnil, zda je možné tyto migranty považovat za žadatele o azyl, když svou žádost nepodali už ve Francii. Vysloužil si tím kritiku labouristické opozice a humanitárních organizací.

Británie se podle agentury AFP už v neděli dohodla s Francií na akčním plánu, který předpokládá více hlídek v Lamanšském průlivu, intenzivnější boj proti převaděčům lidí a informování migrantů o nástrahách cesty přes kanál. Ta je nebezpečná kvůli hustotě námořního provozu, silným proudům a studené vodě. Na britské straně již podle AFP hlídkují čtyři lodě.

Francouzi přišli s vlastním plánem boje

Francie v pátek nad rámec společného akčního plánu, který má být potvrzen při nejbližší cestě ministra vnitra Christophea Castanera do Londýna, ohlásila i svou vlastní strategii pro „prevenci a boj proti cestám migrantů přes kanál La Manche“. Podle Paříže se loni o tuto plavbu pokusilo 504 převážné íránských běženců, přičemž 276 se podařilo dosáhnout britských vod a břehů.

Ačkoli počty migrantů zadržených na trase mezi Británií a Francií v poslední době výrazně narostly, ani zdaleka se neblíží situaci ve Středozemním moři. Jen do Španělska dorazilo v roce 2018 ze severní Afriky 56 480 lidí.