Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tvrdý zásah proti žlutým vestám: Otce tří dětí střelili do hlavy, muž je v kómatu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. ledna 2019
13:30

Během sobotních protestů hnutí žlutých vest ve francouzském Bordeaux byl vážně zraněn otec tří dětí, dobrovolný hasič Olivier Beziade (47). Muž byl zasažen do hlavy gumovým projektilem, podle deníku Daily Mail utrpěl vážné poranění mozku. Manželka zraněného uvedla, že po nich policie „šla jako po králících“. Protivládní protesty probíhají už 9 týdnů.

Incident se podařilo zachytit na kameru, záběry ukazují, jak Beziade a další demonstrující utíkají před policií, na videu jsou slyšet výstřely. Policisté byli ozbrojeni kontroverzními zbraněmi flash-ball na gumové projektily. Hasič byl zasažen zezadu do hlavy, po ráně zůstal v kaluži krve ležet na zemi.

Otřesený muž byl při vědomí a komunikoval se zdravotníky, hasiči a manželkou. Podle příbuzných je momentálně v umělém spánku v nemocnici. Lékaři jeho zranění vyhodnotili jako vážné poranění mozku.

Zásah policie proti žlutým vestám:

„To je nepřijatelné,“ sdělila novinářům rozzuřená Cindy Beziadeová, „Nenecháme to bez odezvy, mluví to za všechno, co se ve Francii děje,“ dodala. Francouzská policie se dlouhodobě potýká s kritikou kvůli násilí vůči členům žlutých vest. Lidé si stěžují na to, že je strážníci bijí obušky a používají proti nim vodní děla, slzný plyn a další chemické zbraně. Mnoho demonstrantů má modřiny od gumových projektilů.

„Demonstrace byla celkem poklidná,“ popsala Beziadeová, která stejně jako manžel působí jako dobrovolná hasička. „Do Bordeaux jsme přijeli z nedalekého Bazasu, kde žijeme. Kolem půl páté se situace trochu zdramatizovala, s manželem jsme byli v ulici Rue Sainte-Catherine. Začala tam panika, policie házela granáty se slzným plynem,“ vypověděla.

Policie nesmí střílet do hlavy

„Otočili jsme, že půjdeme zpět k autu a pojedeme domů. Rozdělili jsme se, manžel šel doleva, já doprava. Viděla jsem, jak se zpoza rohu objevili policisté a střelili ho do hlavy,“ uvedla Beziadeová. Policie má povolení používat gumové projektily, ale nesmí střílet do oblasti hlavy a krku. Není to však poprvé, kdy strážníci nařízení porušili.  

Po Beziadeovi vypálil policista bez uniformy, hodil po něm také zábleskový granát. „Stříleli na nás jako na králíky,“ prohlásila hasičova manželka, potvrdila, že její muž je v kómatu. Místní policie zahájila vyšetřování incidentu, členové žlutých vest se podle zasahujících strážníků snažili dostat do obchodu s elektronikou. To se neshoduje s výpovědí Beziadeové.

Vyšetřován je také policista z Toulonu, který brutálně zbil několik demonstrantů.

Protestuje se už 2 měsíce

Protesty stoupenců hnutí takzvaných žlutých vest se odehrávají od loňského listopadu v ulicích francouzských měst. Zpočátku byly zaměřené proti plánovanému zvyšování daní na pohonné hmoty, postupně se ale začaly rozšiřovat a lidé na nich začali dávat najevo svoji nespokojenost se stagnujícími příjmy a rostoucími životními náklady. Emmanuela Macrona považují za prezidenta bohatých.

Více o hnutí žlutých vest čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrw ( 17. ledna 2019 17:08 )

to je hrozny co se deje v Evrope a ve svete vůbec po 89 hnus

Zobrazit celou diskusi