Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Z medicíny mezi džihádisty: „Nelituji toho,“ šokuje nevěsta ISIS, domů se vrátit nechce

Autor: Darina Jíchová - 
26. března 2019
10:22

Janai Safarová (24) odešla z Austrálie do Sýrie, aby se připojila k teroristické organizaci Islámský stát (ISIS) v roce 2015. Australanka a její sestřenice se obě provdaly za džihádisty, nikdy se neúčastnily žádných bojů, žily jako ženy v domácnosti. Podle informací australských bezpečnostních složek však věděly o plánu na bombový útok. Safarová se nechala slyšet, že odchodu do Sýrie nelituje a vrátit domů se prý nechce, napsal deník Daily Mail.

Safarová před odchodem do Sýrie studovala medicínu, chtěla se stát zdravotní sestrou. Místo ukončení školy ale odjela a přidala se k džihádistům. V současnosti pobývá v kurdském uprchlickém táboře Rodž na severu Sýrie, kde ji vystopovali reportéři z listu The Australian.

„Bylo to moje rozhodnutí. 

Novinářům sdělila, že se nehodlá vrátit do Austrálie. Důvodem není jen to, že jí v zemi hrozí až desetileté vězení. Podle vlastních slov nechce svého syna Uthmana (2) vychovávat v nemuslimském státě, kde se „na ulici producírují nahé ženy“. Obává se také, že pokud by se rozhodla vrátit se domů, australské úřady by jí odebraly její dítě.

„Bylo to moje rozhodnutí přijít sem, nelituju toho. Nelituju života v chalífátu,“ řekla tisku. Zdůraznila, že nikdy neprošla žádným výcvikem ani se neúčastnila žádných bojů. Žila prý jako „prostá“ žena v domácnosti se svým džihádistickým manželem. Ona a její sestřenice Aylam, se kterou do Sýrie odešla, potkaly své manžely v Rakce mezi lety 2015 a 2017.

K ISIS se přidala se sestřenicí

K rozhodnutí připojit se k džihádistům došly ženy společně poté, co viděly několik propagandistických videí na internetu a prostudovaly další online materiály. Z Austrálie utekly bez toho, aby o tom informovaly svou rodinu. Bezpečnostní složky věří, že mají vazby na islamisty, kteří v roce 2017 plánovali vyhodit do povětří australské letadlo. Protiteroristickým jednotkám se podařilo jejich záměr odhalit a útoku předejít.

Safarová odtajnila, že lidé z australského ministerstva zahraničí ji kvůli mužům podezřelým z přípravy útoku vyslýchali, jedním z nich měl být i její manžel. Australanka trvá na tom, že obvinění proti němu jsou lživá, její muž nikdy nemluvil o násilí nebo terorismu. Připustila však, že vlastnil několik zbraní. „Jako každý,“ dodala na vysvětlenou. Jméno manžela neuvedla, řekla jen, že to byl Australan libanonskho původu a že před rokem zemřel při autonehodě.

Žena promluvila rovněž o své sestřenici, se kterou se před 4 lety do Sýrie vydala. Společně s Aylam a jejím manželem a rodinou opustili ISIS po pádu Rakky v roce 2017. Zadrželi je ale kurdští vojáci a umístili je do uprchlického tábora, muže Aylam převezli do bagdádské věznice. Muži hrozí trest smrti. Safarová stručně popsala, že její sestřenice byla později vyměněna za jiné rukojmí a vrátila se na území ISISu. Australanka se domnívá, že Aylam zemřela během bombardování.

Otec chce, aby se dcera vrátila domů

Otec Safarové Samer označil členy ISISu za šílence. Jeho dcera je podle něj „tvrdohohlavá, ale má dobré srdce“. Skrze tisk ji vyzval, aby se vrátila domů. Žena to ale odmítá. „Nechce ukázat, že pochybila, ale Austrálie je stále jejím domovem,“ sdělil novinářům Safar.

Safarová však zarytě trvá na tom, že zpátky do Austrálie nechce. Patří do skupiny vzpurných nevěst ISIS, které odchodu z domova a přidání se k teroristům nelitují. Oproti tomu řada cizinek, které přišly do Sýrie a provdaly se za islamisty, si přeje vrátit se zpátky domů. Tématiku nevěst ISIS v únoru otevřela devatenáctiletá Britka Šamima Begumová, která jako patnáctiletá školačka se svými spolužačkami utekla do Sýrie. Británie se ale k jejímu návratu postavila odmítavě.

Domů by chtěla také Irka Lisa Smithová (37), společně se svou dvouletou dcerou je v uprchlickém táboře Hawl, kam utekly před závěrečnými boji v poslední baště ISIS Baghúz. Islamisté o víkendu podlehli náporu arabsko-kurdské koalice SDF. Smithová před odchodem do Sýrie sloužila v irské armádě.

Domů chce i zarytá džihádistka

O návrat do rodné Austrálie stojí i Zehra Dumanová, která se jako teenagerka v roce 2014 přidala k ISISu. Teď prosí vládu, aby ji a její dvě děti vzala zpátky domů. „Chci se vrátit domů. Ptají se mě na to všichni, asi protože jsem australská občanka. Moje děti mají právo, aby se k nim chovali jako k normálním dětem,“ uvedla Dumanová. Ještě před několika lety ale prohlašovala, že se do Austrálie vrátí, až bude země součástí ISISu.

Dumanová v roce 2014 šokovala, když se provdala za bývalého melbournského playboye Mahmúda Abullatifa, ze kterého se stal extrémista. Společně se přidali k ISISu a odešli do Sýrie. „Má úplně vymytý mozek,“ řekl na adresu své dcery Davut Duman. Abullatif zemřel 5 týdnů po svatbě, dívka si ale vzala dalšího džihádistu.

Nejvíce trpí děti islamistů

V uprchlických táborech jsou tisíce nevěst ISIS a jejich děti, stovky dětí už kvůli nedostatku jídla a léků zemřely. „Nemám žádné peníze, nedávají nám jídlo a neumožňují nám kontaktovat naše rodiny,“ popsala podmínky v táboře jedna z džihádistek. „Chápu, že vůči nám cítí hněv a pohrdání, ale děti kvůli tomu nemusí trpět.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cotoje ( 27. března 2019 20:34 )

Ať jí pomůže Sralláh a klidně je může i nakrmit

jirka324 ( 26. března 2019 22:45 )

Pedofilní Alláh? Už to nehul!

agfor ( 26. března 2019 12:43 )

Proč by měla litovat ? Asi se tam měla dobře, protože ISIS potřeboval "lékaře", hlavně chirurgy na uřezávání hlav.

PetrVesely ( 26. března 2019 11:11 )

PROČ NAM TO CPETE?

Dobrak2019 ( 26. března 2019 11:01 )

Tak tam chcipnete dlouhou a bolestivou smrtí lidskej odpade! I s vaším P O J E B A N Y M islámem a pedofilnim Allahem!

Zobrazit celou diskusi