Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cestování s Trumpem: Netrpělivý prezident dělá z unavených zaměstnanců rukojmí

Autor: Darina Jíchová - 
1. června 2019
21:42

Americký prezident Donald Trump toho hodně nalétá, k dispozici má speciál známý jako Air Force One. Přestože má na palubě k dispozici značný luxus, Trump ale i řada jeho asistentů si na letadlo už několikrát stěžovali. Podle pracovníků Bílého domů jsou nejhorší zámořské cesty, 14hodinového letu do Tokia se přímo děsili. Trump prý zřídka využívá ložnici, místo na spaní pro ostatní je omezené a když nespí prezident, nespí nikdo. „Přijdete si jako rukojmí,“ uvedl jeden z úředníků Bílého domu. Zprávu přinesla stanice CNN.

Trump cestou do Tokia začal své „rozlétané“ léto, čeká ho až 80 hodin na palubě. Jak to může vypadat během dlouhého letu, popsali zaměstnanci Bílého domu. Na všech obrazovkách v letadle podle jejich výpovědí běží zprávy stanice Fox News a „běda“, když se o Trumpových rozhodnutích vyjadřují nelichotivě. V tom případě jsou si všichni vědomi, že se mohou připravit na „pořádnou jízdu“.

Trump nenechá své zaměstnance odpočívat

Reportérům CNN se podařilo shromáždit informace od 5 bývalých i současných pracovníků, kteří v Air Force One s Trumpem cestovali. Z počátku Trumpovy prezidentury se úředníci mohli „přetrhnout“ o to, kdo s prezidentem někam poletí, po třech letech je tomu naopak. Většina z nich se cestám vyhýbá, jsou prý velmi chaotické.

Během letu Trump zůstává v konferenční místnosti, kde jí, sleduje televizi, čte zprávy, jedná se svými poradci nebo telefonuje s přáteli, případně se spojenci. To jsou podle výpovědí činnosti, kterým se prezident na palubě věnuje nejčastěji. Zatímco projíždí televizní zprávy a čte si noviny a časopisy, povolává k sobě svoje zaměstnance, bez ohledu na to, zda jsou vzhůru nebo odpočívají.

„Nerad čeká, je netrpělivý, chce probírat buď nadcházející jednání, nebo něco, co o sobě četl ve zprávách,“ uvedli úředníci. „Neustále tvrdí, že se k němu tisk chová nespravedlivě, nemine hodina, aby nenašel nějaký takový problém, pak se obrátí na svoje zaměstnance a poručí, aby to vyřešili,“ osvětlil prezidentovo chování jeden z pracovníků Bílého domu.

V Air Force One chybí lehátka

„Nechodí spát, a to ani, když si vezme prášek na spaní,“ svěřil se další z úředníků. V Bílém domě podle všech informací Trump naspí čtyři až pět hodin denně, v letadle pak ještě méně. „Jednání jsou nekonečná, většina lidí ho vyzývá, aby se připojil k první dámě v jeho osobním salonku. Prezident si nechce povídat jen o politice, někdy chce prostě znát poslední drby, nebo se ptá na sport,“ doplnil další pracovník.

Zámořské lety jsou vždycky náročné, ale v prezidentském speciálu chybí sedadla, která se dají rozložit na lehátka, jaká mají například cestující v první nebo business třídě komerčních letů. Zaměstnanci Bílého domu tak většinou polehávají na pohovkách, které jsou v letadle rozmístěny. Někteří dokonce v kancelářích na židlích, jiní se nezdráhají rozložit si karimatky na podlahách zrovna nepoužívaných konferenčních místností.

Čas na cestách prezident zkracuje

Svůj čas v zahraničí se Trump snaží co nejvíce minimalizovat. Postupuje většinou podle svého osvědčeného receptu – na jednání přiletí dříve, z letiště se vydá do hotelu, kde si na pár hodin odpočine. Na rozdíl od svých předchůdců na místo doráží večer nebo v noci, aby nemarnil denní čas.

Také Trumpovi známí se shodli s jeho zaměstnanci. „Je netrpělivý, na cestách obzvláště. Nemá moc zájem objevovat místní kulturu,“ řekli o prezidentovi. Pracovníci Bílého domu rovněž dodali, že Trump často mění plány, zkracuje cesty, což způsobuje chaos. Vždy se chce rychle vrátit domů, bojí se, aby mu něco neuniklo v domácí politice.

V pokoji musí být televize s jeho oblíbenými zprávami

Prezident dává svým pracovníkům zabrat i v otázce ubytování v zahraničí. Už několik z nich dostalo vynadáno za to, že vybrali místo, kde Trump nemohl sledovat své „milované“ zprávy na Fox News. V hotelovém pokoji chce mít hned několik televizí.

Trumpův tým se stará také o prezidentovo jídlo, hlavně o to, aby mu nebylo servírováno to, co nechce. Dbají na to, aby jejich šéf nikdy nemusel jíst například rybu, která má stále ještě hlavu. Trump upřednostňuje státní návštěvy před summity, jako jsou jednání G20 nebo G7. Podle svých zaměstnanců má rád, když je někde čestným hostem a jeho hostitel mu pochlebuje. Na společných summitech mu přijde, že se proti němu ostatní spikli, jako tomu bylo na loňském jednání G7 v Kanadě, kde se nakonec Trump zdržel jen krátce. Letošnímu se možná vyhne úplně.

Video  Vítr odhalil první pleš USA: Trumpa zradila přehazovačka i fixační lak na vlasy  - Blesk.cz, Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi