Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kamarádka dubajské princezny exkluzivně pro Blesk: „Věřím, že je Latifa naživu.“

Autor: Darina Jíchová - 
13. prosince 2018
05:02

Exkluzivní rozhovor poskytla Blesk Zprávám Tiina Jauhiainenová, Finka, která pomáhala utéct dubajské princezně Latifě před krutostí jejího otce, korunního prince a premiéra Spojených arabských emirátů (SAE), šejcha Muhammada bin Rašída Al Maktúma. Jejich plán se nezdařil a princezna byla odvlečena zpátky do paláce. Už téměř deset měsíců o ní nejsou žádné zprávy, Jauhiainenová se snaží získat co největší pozornost médií a doufá, že se podaří zjistit, co se s Latifou stalo, a dostat ji na svobodu.

Můžete popsat, co k útěku vedlo?

Latifa je moje nejlepší kamarádka. Loni v létě se na mě obrátila s tím, že chce utéct z Dubaje. Požádala mě o pomoc, souhlasila jsem a začaly jsme útěk plánovat, strávily jsme nad tím měsíce. Svěřila se ale s tím, že už je několik let v kontaktu s Herve Jaubertem (pozn. redakce - Jaubert je bývalý agent francouzské rozvědky, který rovněž pomáhal s princezniným útěkem, kterému se v minulosti podařilo z Dubaje utéct).

A co přesně se během útěku stalo? 

Z paláce jsme odešly 24. února brzo ráno. Vydaly jsme se do Ománu, nedaleko hlavního města Maskat jsme se nalodily do člunu a vyrazily na moře. Asi po 25 kilometrech jsme se potkaly s Jaubertem a dalším členem posádky. Čekali na nás s vodními skútry. Přesedly jsme na ně a všichni pak pokračovali na jachtu. Plán byl jednoduchý, pluli jsme do Indie, odtud jsme chtěli letět do Spojených států, kde by Latifa požádala o politický azyl.

Po osmi dnech plavby nás dostihli, napadli nás vojáci Spojených arabských emirátů i Indie. Byli jsme kousek od indického státu Goa, stále v mezinárodních vodách. Vojáci zbili posádku i kapitána jachty a Latifu odvlekli. Křičela a bránila se. Indové zcela ignorovali její prosby o azyl. Poslední Latifina slova byla: „Prostě mě tady zastřelte, neberte mě zpátky do Emirátů“.

Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka jí pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). Dubajská princezna Latifa a Finka Tiina Jauhiainenová jsou nejlepší kamarádky. Finka jí pomáhala i při útěku. Princezna se před krutostí svého otce pokusila utéct letos v únoru, od března o ní nejsou žádné zprávy, (12.12.2018). | Archiv Tiiny Jauhiainenové

Co se stalo s vámi, Jaubertem a posádkou potom, co byla princezna odvlečena?

Vzali nás zpátky do Emirátů, trvalo nám to 6 dní. Pak nás zavřeli do vězení. Vyslýchali nás, hrozili nám trestem smrti a doživotím. Díky tlaku médií, pomoci organizace Detained in Dubai a finské vlády jsem byla propuštěná 22. března. Odvezli mě na letiště, kde jsem nasedla na letadlo domů.

Jaká byla přesně vaše role v Latifině útěku?

Když mě Latifa požádala loni v létě o pomoc, jako první jsem měla letět na Filipíny na schůzku s Jaubertem, probrali jsme možnosti útěku. Byla jsem zapojená do celého procesu a samozřejmě i do útěku. Mojí hlavní rolí ale byla podpora mé nejlepší kamarádky během celé cesty. Věděly jsme, že to nebude nic lehkého.

Měli jste od začátku jen jeden plán?

Ano a ne, plán se několikrát měnil a upravoval, ale podstata byla stejná – doplout do Indie, odletět do USA a tam získat pro Latifu politický azyl.

Princezna Latifa měla na útěk připraveno mnoho peněz, slíbila i vám nějakou finanční odměnu za pomoc s útěkem?

Cena celé operace byla velmi vysoká. Platilo se za jachtu, člun, palivo, posádce a za komunikační zařízení. Já osobně jsem to za peníze nedělala, nic jsem za svou pomoc nedostala, ani mi Latifa žádné peníze neslibovala.

Jeden ze zdrojů nás kontaktoval s tím, že princezna si hledala byt v Evropě. Koupila nějaký?

Ne, toho si nejsem vůbec vědoma.

Jak dlouho se s princeznou znáte?

Setkaly jsme se v roce 2010, učila jsem ji kapoeiru v jednom ze sportovních center, které její rodina vlastní. Kontaktovala mě ona, spojila se se mnou přes jednu stránku zabývající se kapoeirou. Ihned se z nás staly kamarádky.

Co vám řekla o svém otci a rodině?

Vysvětlila mi, že si s rodinou není blízká. Řekla mi v podstatě všechno, co bylo potom na videu, které před útěkem natočila. Pochopila jsem, že její otec je pro ni spíš veřejná osobnost než rodič.

Princezna Latifa o důvodech svého útěku:

Vyprávěla vám o svém předešlém nezdařilém útěku? A o tom, co po něm následovalo – vězení, bití a ponižování?

Ano, v roce 2016 mi detailně popsala, co se tehdy stalo, v jakých podmínkách ji drželi. Sdílela to pak i ve svém videu.

Mluvila s vámi Latifa i o své sestře Šamse, která se stejně jako ona pokusila z Dubaje utéct?

Ano, všechno mi řekla před dvěma lety. Měla schovaný článek, který publikoval britský deník Guardian v roce 2001. Psali v něm o Šamsině útěku z Dubaje do Británie a o jejím únosu v Cambridgi zpátky domů.

Šamsa skončila ve vězení, kde strávila 8 let. Než jsme utekly z Dubaje, Latifa mi řekla, že chce pomoct své sestře, kterou rodina drží zdrogovanou v domácím vězení. Šamsa je naprosto odříznutá od ostatních, za svůj pobyt v Dubaji jsem ji viděla jen dvakrát.

Podařilo se vám Latifu od jejího nuceného návratu domů kontaktovat?

Ne, s Latifou jsem přímo nemluvila, ani nevím o nikom, kdo by s ní nějaký kontakt měl. Ve středu 5. prosince vláda SAE vydala prohlášení, že princezna je v pořádku se svou rodinou, se kterou oslavila své narozeniny. To je směšné, od své rodiny chtěla utéct. Navíc s nimi narozeniny nikdy neslavila, nebo alespoň ne za tu dobu, co jsme se znaly.

Jak se snažíte princezně pomoct? Spolupracuje s někým?

Společně se členy organizace Detained in Dubai jsme založili kampaň, ve které bojujeme za propuštění Latify. Na našich stránkách www.freelatifa.com najdete petici za její svobodu. Doufáme, že ji podepíše co nejvíce lidí. Snaha není pomoct jen Latifě, ale také zlepšit postavení a práva žen na Blízkém východu. To je její přání.

Se stanicí BBC jsme natočili dokument Útěk z Dubaje (z anglického Escape from Dubai), naším cílem bylo zvednout povědomí o tom, co se stalo, a upozornit na situaci žen v tamních zemích.

Je možné kontaktovat někoho z královské rodiny, kdo by mohl pomoct?

Ne, to by nijak nepomohlo. V Dubaji o něčem takovém nesmíte vůbec mluvit. Každý, kdo by se tam do toho zapletl, riskuje svůj život.

Co si myslíte, že se stalo s Latifou po jejím zadržení? V tisku se objevily spekulace i o její smrti.

Věřím, že je naživu, že skončila ve vězení. Je mi ale smutno při pomyšlení, v jakém stavu se asi nachází.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

inocenta ( 13. prosince 2018 15:36 )

Takové agresivní postoje nevedou nikam, leda snad k zabíjení. Například Mahatma Gandhí byl kultivovaný, by hondu, s muslimy se snažil jednat, ale jeden takový na změnu společnosti postačit nemůže. Hrubosti a zloby je mnoho a ateismus také není povznášející.

fido2 ( 13. prosince 2018 10:03 )

Kamarádi Trumpa...horši než Rusko a Čína.

ovoce111 ( 13. prosince 2018 08:23 )

Závistivý komentář hodný hodně jednoduchého člověka, který nemá ani páru, co píše. Vidí jen povrch, neví nic o realitě v královské rodině, nepřemýšlí, nedává si fakta dohromady. Tipuji volič Okamury nebo Koblihy

jiznicechy ( 13. prosince 2018 06:24 )

Dívám se na ty fotografie - mladá holka v západním oblečení, žádná burka. Mohla sportovat, volně se pohybovat, kamarádit se s cizinci, měla vlastní prachy, mohla na internet. Hrozný život, jen co je pravda - chudák terorizovaná. Možná, že kdyby stála za pultem McDonalds nebo za kasičkou Albert, byla by to svoboda, po které tak toužila. To by asi bylo divení.

Zobrazit celou diskusi