Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Záhadné zmizení dubajské princezny: Zavraždil ji po pokusu o útěk vlastní otec?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. května 2018
14:30

Princezna Latifa (32), dcera korunního prince a premiéra Spojených arabských emirátů (SEA) šejcha Muhammada bin Rašída al Maktúma, se v březnu tohoto roku pokusila utéct před svým krutým otcem. Její útěk se ale nezdařil, princezna se svými komplici byla zadržená na plachetnici několik mil od indického pobřeží. Od té doby nejsou o princezně známé žádné zprávy. Humanitární organizace požadují, aby SEA oznámily, kde se Latifa nachází, informoval deník The Guardian.

Svůj plán útěku popsala princezna Latifa na videu, které bylo publikováno na YouTube. Sama v něm uvedla, že pokud se jí utéct nepodaří, pravděpodobně skončí ve vězení nebo mrtvá. Na záběrech rovněž promluvila o krutých praktikách svého otce. Uvedla, že už ji jednou nechal na několik let uvěznit. Jeho muži ji týrali a podávali jí léky.

Březnový útěk nebyl její první pokus. Už jednou zkusila uprchnout otcově krutosti, ale i tehdy ji zadrželi jeho vojáci. „Dovlekli mě zpátky, zdrogovali a zavřeli do vězení. Strávila jsem tam tři roky… mučili mě, bili mě, nechali mě v jedněch šatech, bez vody, ve vlastní špíně,“ popsala svoji situaci.

Uvedla, že touží po svobodě a musí se chopit „kontroly nad vlastním životem“. „Vězení jsem přežila, trvalo mi ale dlouho, než jsem se vzpamatovala,“ následně uvedla, že doufá, že video nebude smazáno.

Svůj útěk popsala Latifa na YouTube:

„Rozhodla jsem se natočit tohle video, i když to může být to poslední, co udělám. V následujících dnech hodlám nějak utéct ze země. Pokud se mi to nepovede, skončím buďto mrtvá, nebo ve vězení,“ prohlásila.  „Tohle video mi pomůže, mému otci záleží jen na jeho reputaci, kvůli ní nechává zabíjet lidi.“ 

Výzva ochránců lidských práv

Ochránci lidských práv z organizace Human Rights Watch (HRW) požádali dubajského panovníka šejcha bin Rašída, aby oznámil, kde se nachází jeho dcera princezna Latifa. Podle HRW se žena pokusila v únoru ze země uprchnout, ale byla dopadena a zřejmě proti své vůli přivezena zpět. Její známí s ní ztratili kontakt.

„Nebude-li informace o princezně zveřejněna, může se to pokládat za vynucené zmizení, protože naposledy byla viděna, když ji úřady SAE zatýkaly,“ uvedla v prohlášení HRW. Dubaj na zprávy o údajném zmizení princezny nereaguje.

Nezdařený útěk za svobodou

Latifa z Dubaje utekla na plachetnici, která patří bývalému francouzskému špionovi Hervé Jaubertovi. Zadržena byla 4. března nedaleko Indie, na počátku dubna mluvčí šejcha bin Rašída oznámil, že princezna je zpátky „v bezpečí se svou rodinou“, odmítl však poskytnout další podrobnosti. Indická stanice NDTV uvedla, že k jejímu zadržení přispěli zřejmě indičtí vojáci. Jaubert řekl, že indická pobřežní hlídka je oba zadržela na pobřeží státu Góa. Byli převezeni do SAE a drženi na samotce.

Princezna Latifa je velkou fanynkou skydivingu. Princezna Latifa je velkou fanynkou skydivingu. | reprofoto/instagram

Novináři uvádějí, že to je poslední zpráva, kterou o princezně mají. Přátelé Latify sdělili tisku, že už ji přes dva měsíce neviděli, s princeznou se pokusili několikrát spojit, ale její telefonní číslo i e-mailová adresa byly zrušeny, stejně tak byly zablokovány všechny její účty na sociálních sítích.

„Úřady SEA by měly veřejně oznámit, kde se princezna nachází a poskytnout důkazy o tom, že je v pořádku. Měly by jí dát možnost komunikovat s jejími přáteli,“ oznámila Sarah Leah Whitsonová, ředitelka pobočky HRW pro Střední východ. „Pokud byla zadržena, měla by mít stejná práva jako všichni zadržení a ta zahrnují kontakt s okolím a proces před nezávislým soudem,“ dodala Whitsonová.

 

ivuska1 ( 8. května 2018 00:25 )

OSN je k nicemu. Je to banda dosazena elitou, pro kterou pracuji.

ivuska1 ( 8. května 2018 00:23 )

Pokud ji zavrazdili , tak je to zrejme OK a zadny trest pro vraha se konat nebude, protoze je dcera korunního prince a premiéra Spojených arabských emirátů (SEA) šejcha Muhammada bin Rašída al Maktúma. Je bohac a ma velkou moc. Kdo jeho potresta ?????

sigmae ( 7. května 2018 19:31 )

pokud je její otec sadistický psychopat, bylo by jí houby platné dodržování nějakých zákonů, a přeji ti, až budeš v hodně velkém průs.eru, abys byl všem lidem ukradený

Zobrazit celou diskusi