Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Útěk z Mírova, o kterém se nemluví: Doživotně odsouzený vrah pomáhal Kajínkovi, nakonec vycouval

Útěk z Mírova, o kterém se nemluví: Doživotně odsouzený vrah pomáhal Kajínkovi, nakonec vycouval
Útěk z Mírova, o kterém se nemluví: Doživotně odsouzený vrah pomáhal Kajínkovi, nakonec vycouval  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: dce - 
13. dubna 2018
12:54

Martin Vlasák skončil před 20 lety ve vězení na doživotí za dvě chladnokrevné vraždy. Potřeboval peníze a tak okradl taxikáře a pumpaře, to mu ale nestačilo a oba je zabil. Bez výčitek. Ve vězení se ale rychle zorientoval a skamarádil se s Jiřím Kajínkem. S ním se v říjnu 2000 rozhodl z Mírova i utéct, když ale zazněly vystřely, radši se vrátil na celu.

Vlasákův osud zpečetily v mládí herní automaty. Závislost na nich si vypěstoval velice brzy a dlužil kvůli tomu na koho se podíval. Nakonec se rozhodl, že k penězům přijde jinak. V půlce května 1998 si v Hradci Králové objednal taxi a naplánoval si, jak řidiče zabije a okrade.

Poprvé neměl úspěch, protože se taxikáři nelíbil a ten ho z auta vysadil. Podruhé se mu už ale zadařilo - řidiče jednou ranou z pistole zastřelil a sebral všechny peníze, které měl muž u sebe. To mu ale bylo málo a vydal se na čerpací stanici Avanti. Pumpaře zastřelil dvěma ranami do hlavy a krku a rovněž ho okradl. Přišel si na něco málo přes 13 tisíc korun.

Velkou chybou bylo, že se krátce po činu svěřil kamarádovi, který neváhal vše oznámil na policii. Vlasák zapíral, důkazy ale hovořily jasně a před 19 lety u soudu dostal doživotí. Znalci ho totiž označili za chladnokrevného a velice těžce resocializovatelného.

Vlasák skončil na Mírově jen pár dveří od Jiřího Kajínka. Stali se z nich "přátelé", dozorci jim dokonce umožnili navštěvovat se na cele - později uvedli, že si ti dva vrazi byli velice podobní. Právě díky tomu mohli pečlivě naplánovat útěk a nakonec ho i - částečně - úspěšně realizovat.

20. října 2000 byl Vlasák u Kajínka na cele a hráli spolu šachy. Večer se ale nevrátil na celu a dozorce nevykonal nutnou kontrolu. Dvojice vězňů diamantovou šňůrou přepilovala mříže, ven vyhodili provazy ze silonových šňůr od žaluzií a byli na svobodě.

Vlasáka ale nakonec dozorci našli v Kajínkově cele samotného. "Podle mě se lekl střelby, kterou dozorci zahájili po prchajícím Kajínkovi. Jinak si to vysvětlit nedovedu. Určitě měl spolu s Kajínkem jít i on, byli to kamarádi," řekl iDnesu jeden z mírovských dozorců, který oba trestance znal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání