Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Návod na útěk z vězení? 30 tisíc pro bachaře a jste venku, prozradil vězeň Rýnovic

Návod na útěk z Rýnovic? 30.000 pro bachaře a jste venku, prozradil vězeň, který odsud utekl.
Návod na útěk z Rýnovic? 30.000 pro bachaře a jste venku, prozradil vězeň, který odsud utekl.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: dce - 
13. února 2018
10:28

Patrik Uhrin utekl v únoru 2015 z venkovního pracoviště věznice Rýnovice. Venku strávil čtyři měsíce, než byl dopaden a navrácen za mříže. Nyní – po třech letech – se rozhodl o útěku promluvit. Popsal mechanismus úplatků pro pracovníka vězeňské ostrahy, který mu zařídil přesun na venkovní pracoviště i odvoz na hranice…

„Dostal jsem se k tomu tak, že tam byl všeobecně známý chlap se svým úplatkářstvím a vědělo se, že disponuje penězi. Bylo to na návrh toho konkrétního bachaře,“ tvrdil v pořadu Očima Josefa Klímy uprchlý vězeň.

Pracovník vězeňské služby údajně za Uhrinem přišel s tím, zda by neměl zájem pracovat na venkovním pracovišti. Nabídka pomoci při útěku přišla později. „Řekl mi na to, že by to stálo 30.000 korun. Nakonec jsem mu dal dvě bankovky hodnoty 500 euro.“

Uhrin byl skutečně přeřazen na venkovní pracoviště a po dvou týdnech se za ním vězeňský strážce zastavil znovu. „Přišel s druhou nabídkou. Už tam byla důvěra. Nabídl mi, že pokud chci na pátek 27. února, tak mi může zajistit auto,“ popisuje Uhrin.

To přijelo, jak bachař slíbil. Uvnitř byl muž a žena. „Jediné, co padlo, bylo, že budeme za 27 minut na hraničním přechodu.“

Za „odvoz“ požadoval Uhrinův vězeňský pomocník dalších 100.000 korun. Posádce auta ale vězeň utekl, při pauze na záchod na benzince. Poplatek za vysvobození z věznice nezaplatil.

Uhrin byl na svobodě čtyři měsíce, teď už sedí zase. Se svým příběhem, ke kterému ovšem nemá žádné hmatatelné důkazy, přišel do pořadu FTV Prima. Předtím ještě podal trestní oznámení na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která věc nyní prověřuje. Ředitel věznice se k případu nevyjádřil nijak konkrétně.

„Ve věci po odchodu odsouzeného z nestřeženého pracoviště byly zahájeny úkony trestního řízení policejním orgánem vězeňské služby a v současné době i trestním orgánem Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ uvedl ředitel věznice Vlastimil Kříž.

 

Renda43 ( 10. března 2019 18:30 )

Pri cteni clanku jsem se opravdu zasmal. Jednak venkovni pracoviste nezajisti jedinec, ale schvaluje ho komise slozena z nekolika clenu vedeni veznice,to se tyce i samotneho zamestnavani veznu , pokud vezen opusti venkovni pracoviste, tak se nejedna o utek, ale o odchod z nestrezeneho pracoviste,at uz je pritomen zamestnanec veznice, nebo neni (je jedno zda zamestnanec, prislusnik). Divim se, ze tem lzim ze strany medii a samotneho odsouzeneho nekdo priklada vahu.

jiznicechy ( 13. února 2018 13:21 )

Vy znáte poměry v našem vězeňství? Nejspíše ne, stejně tak, jako my všichni, kteří jsme se s tím nikdy nesetkali. A víte, že neříká pravdu? Krejčíř, kdyby se nechoval tak, jak se choval, tak byl nejspíše po svém útěku v pohodě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání