Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dubajská princezna utekla miliardáři: Skrývá se u českých hranic

Aktualizováno -
29. června 2019
12:21
Autor: DH - 
29. června 2019
11:19

Dubajská princezna Hajá utekla od svého manžela a miliardáře Šejka Mohammeda bin Rashida Al Maktouma. S sebou si měla údajně odvézt více než 30 milionů liber a požádat o azyl v Německu. Vládce Dubaje to bere jako zradu.

Hajá ze Spojených arabských emirátů utekla údajně kvůli rozpadu manželství s šejkem Mohammedem bin Rashidem Al Maktoumem. Ten to potvrdil na sociálních sítích, kde si odreagoval frustraci z odchodu své ženy a označil ho za zradu.

Podle zahraničních médií je princezna Haya nyní v Německu, kde jí mají údajně pomáhat tamní diplomaté získat azyl. Podle nepotvrzených zpráv si s sebou žena vzala sedmiletého syna Zajída a dceru Džalílu (11). Navíc, od svého muže si prý na nový život „vypůjčila“ 31 milionů liber, tedy v přepočtu asi 900 milionů korun.

Skutečnost nyní vyvolala diplomatickou krizi mezi Německem a Emiráty. Šejk Mohammed je totiž viceprezidentem a premiérem Spojených arabských emirátů a navíc vůdcem Dubaje. Jeho jmění je údajně 9 miliard liber, v přepočtu 261 miliard korun. Naproti tomu, princezna Hajá je nevlastní sestrou krále Jordánska. S Mohammedem jsou svoji od roku 2004.

Útěk princezny Haji je tak pro šejka už druhou ránou v krátké době. Minulý rok se o útěk pokusila jedna z jeho dcer Lafita. Lodě ji objevily u indického pobřeží. Údajně se také chystala do Německa, kde požádala o azyl, prý kvůli zneužívání v rodné zemi. Podle bojovníků za lidská práva je nyní zadržována v Dubaji.

Případ je díky své pikantnosti hojně sledován na Blízkém východě, kde novináři tvrdí, že Německo už odmítlo žádost Dubaje o vydání Hayi zpět. Podle některých by za jejím útěkem také mohlo stát zneužívání. Zdroje blízké královské rodině tvrdí, že Hajá věří v zisk německého azylu. Doufá také, že se jí podaří s bohatým manželem rozvést.

Altingerka ( 30. června 2019 15:31 )

California: no oni někteří lidi nečtou a pak napíšou, co si myslí

Altingerka ( 29. června 2019 22:25 )

Jakákoliv turistická destinace, kterou navštěvují turisti, kteří platí nabízí svoje služby, jen ty rozdíly jsou patrné. Víc soudit nemůžu, narozdíl od vas pod povrch nevidím.

vihor ( 29. června 2019 22:13 )

Vždyž vy ten lunapark, o kterém mluvím, přímo popisujete. Z ropných peněz vybudovali v poušti Potěmkinovu vesnici pro turisty a zahraniční investory. Dokud vás považují za cizince a platíte, tak jste v pohodě. Ale jak se dostanete do problémů, tak je lepší co nejrychleji utéct, protože vypadnete z toho lunaparku do muslimské reality a jejich bezohledného přístupu k běžným lidem. Spousta podnikatelů, co odtamtud utekli, by mohla vyprávět. V Dubaji jsem byl, ale nedívám se na to očima běžného turisty, nýbrž někoho, kdo vidí pod povrch. A to už taková podívaná není. Dělníci a služebnictvo z Asie by mohlo vyprávět...

Altingerka ( 29. června 2019 21:02 )

Vihor. Byla jsem v Dubaji několik dní. Je to jiný level oproti například Egyptu či Turecku či jiný muslimský zemi. Krásnějši a luxusnější dovolenou jsem nezažila. Nikoho nepohoršovali turistky v minisukni či tílku. Ten lunapark, co tu zmiňujete mluví z lidí. Kteří například v Dubaji nikdy nebyli, stejně jako ty.

panchovilla ( 29. června 2019 20:50 )

Kdo ví jak to bylo...pokud chci ovšem od někoho utéct,zvlášť z manželství v zemi s náboženskými pravidly,tak to mohla udělat jinak.Ukrást k tomu prachy,tak se zdis­kredi­tova­la,pro­tože azyl i blahobyt by jí tu byl stejně zajištěn,díky evropským protoliberálním zákonům.No co,média z toho udělají dojemný příběh o utlačované ženě...Vrátil bych jí zpát­ky,přis­těho­valců je tu dost a ona se dopustila krádeže.To by bylo podle práva,teď si bude žít mnohem líp než průměrná Němka.

Zobrazit celou diskusi