Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Princezna plánovala útěk od autoritářského manžela měsíce. Sultán hrozí odvetou

Autor: Darina Jíchová - 
4. července 2019
17:46

Dubajská princezna Hajá (45), která utekla ze Spojených arabských emirátů (SAE) před svým manželem, korunním princem a premiérem země šejchem Muhammadem bin Rašídem Al Maktúmem (69), se skrývá v kensingtonském sídle v Londýně. Její odchod od manžela potvrdilo i to, že královská rodina učinila první kroky k tomu, aby šejchovi byly do péče svěřeny jejich dvě děti. Šejch tvrdí, že jeho manželka jejich potomky unesla. Svůj útěk Hajá plánovala několik měsíců, k zoufalému kroku se rozhodla, když vyšlo najevo, že šejch vězní a mučí svou starší dceru, princeznu Latifu (33), která se loni pokusila uniknout před jeho krutostí, informoval deník Daily Mail.

Princezna Hajá se zhrozila, když zjistila pravdu o Latifě. Šejch Muhammad svou dceru „nechal uvěznit a mučit“, nejmladší manželce o tom ale neřekl. Když se Hajá dozvěděla, jak se k Latifě zachoval, začala plánovat svůj útěk, sdělili princezniny přátelé reportérům Daily Mailu.

Hajá se bála, že ji také uvězní

„Hajá se konečně dozvěděla pravdu o tom, co její manžel udělal své vlastní dceři. Bála se, že stejný osud čeká ji, nebo její děti. Přistoupila na šarádu, se kterou šejch po Latifině útěku přišel. Musela se s tím sama vyrovnat a postavit se tomu čelem. Co si to vzala za muže, který pošle svou dceru do vězení a nechá ji tam mučit?“ řekl jeden ze známých princezny Haji reportérům.

Šejch manželce řekl, že Latifa se stala obětí vyděračů, kteří ji unesli, a on za ní musel poslat vojáky, aby ji zachránili a bezpečně dopravili zpátky do Dubaje. Hajá mu to dlouho věřila, do SAE dokonce pozvala svou přítelkyni, irskou exprezidentku a bývalou vysokou komisařku OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou, aby potvrdila, že Latifa je v pořádku.

Prncezna začala pátrat po osudu nevlastní dcery

Robinsonová princeznu Latifu označila za „problémovou“, za svou návštěvu v Dubaji a závěry sklidila mezinárodní kritiku, nicméně tato zpětná vazba různých humanitárních organizací, které spolupracují s Latifinými přáteli, a lidsko-právních advokátů „otevřela oči“ princezně Haje. Ta se začala vyptávat na Latifino dětství a dospívání i na její poslední návrat do SAE.

Ukázalo se, že Latifa chtěla uniknout před otcovou krutostí, kterou popsala ve videu, které bylo zveřejněno krátce po jejím útěku. Její přátelé jí pomohli vymyslet plán, jak se dostat z SAE do Indie a pak do Spojených států, kde by zažádala o politický azyl. Od pomyslné svobody ji dělilo jen pár kilomterů, otcovi vojáci její jachtu dostihli nedaleko indických břehů.

Princezna Hajá byla v naprostém šoku, když jí různé zdroje i lidé z paláce potvrdili, že Latifina tvrzení o věznění, mučení a týrání ze strany otce jsou pravdivá. „Musíte pochopit, že jako nejmladší ze šesti šejchových žen se Hajá s Latifou skoro vůbec nesetkávala. Tvoří různé větve rodiny, jen zřídkakdy došlo k tomu, aby se potkaly, žijí v odlišných palácích, mají odlišné přátele,“ vysvětlil Daily Mailu další známý Haji.

Přes Německo utekla do Londýna

„Po návštěvě paní Robinsonové se k Haje dostaly zprávy o mezinárodní kritice, princezna má v zahraničí spoustu přátel, kteří se na ni v téhle věci obrátili. Proto se začala vyptávat a zjišťovat, jak je s Latifou zacházeno a nejen teď, ale i když byla mladší,“ pokračoval Hajin přítel. „Je dostatečně inteligentní na to, aby jí došlo, že manžel a jeho lidé tají, co se skutečně stalo.“

„Strachovala se, že se něco podobného stane i jí nebo jejím dětem, tak se rozhodla utéct,“ dodal princeznin známý. S plánováním začala v lednu, podle dostupných informací na počátku května opustila Dubaj, cestovala přes Německo a nakonec se vydala do Británie. Princezna Hajá má v londýnské čtvrti Kensigton sídlo, které v roce 2017 koupila od indického miliardáře Lakšmiho Mittála.

Princezna Hajá a šejch Muhammad s dětmi. Princezna Hajá a šejch Muhammad s dětmi. | reprofoto/instagram/hrhprincesshaya

Šejch Muhammad zahájil proti princezně Haje právní kroky a manželé by se měli setkat před Nejvyšším soudem v Londýně. Slyšení by mělo proběhnout 30. července a jeho předmětem bude péče o děti. Korunní princ chce obě děti získat do své péče na základě toho, že „děti patří k němu do Dubaje“. Šejch se rovněž opírá o Haagskou umluvu, podle níž by mu „unesené“ děti měly být vráceny.

Šejchovi utekla manželka, před ní dvě dcery

Princezny Hajá a Latifa nejsou jediné členky dubajské královské rodiny, které se rozhodly z SAE odejít. Za svobodou jako první v roce 2000 utekla dcera šejcha Muhammada, princezna Šamza, její kroky rovněž vedly do Velké Británie. Ani tam ale nebyla v bezpečí, otec za ní poslal své muže, ti ji odvekli zpátky do SAE. Šamza do dnešního dne zůstává v domácím vězení pod vlivem léků.

Šamzu následovala princezna Latifa, ta se otci pokusila uniknout dokonce dvakrát, ani jeden z jejích pokusů nebyl úspěšný. Latifa ve svém videu popsala, že po svém prvním pokusu o útěk skončila zdrogovaná v domácím vězení, kde ji bili a vyhrožovali smrtí. Otec ji v zajetí držel přes tři roky. Bála se, že ji čeká stejný, možná ještě horší osud, pokud se jí ani tentokrát nepodaří z Dubaje utéct.

Šejch Muhammad se oficiálně k útěku své manželky nevyjádřil, na svém instagramu ale obvinil neidentifikovanou ženu ze „zrady a proradnosti“. „Po mém boku už nemáš místo, najdi si někoho, kdo si tě vezme. Je mi jedno, jestli budeš žít, nebo zemřeš,“ napsal šejch ve svém přípěvku.

Soudní tahanice a sankce

Latifiným případem, a nyní i případem princezny Haji, se od počátku zabývá organizace Detained in Dubai spolupracující s její nejbližší přítelkyní, která princezně pomáhala při útěku, Finkou Tiinou Jauhiainenovou. Ředitelka organizace Radha Stirlingová s celou kauzou obeznámila Výbor OSN.

„Naše zdroje nám potvrdily, že Haja a Latifa mezi sebou měly jen minimální kontakt. Jen si představte šok, paniku a strach, kterým si princezna Hajá musela projít, když zjistila, že její manžel týrá vlastní děti,“ prohlásila Stirlingová. „Šejchův autoritářský režim povoluje bezdůvodné uvězňování, mučení, mimosoudní tresty, vynucená přiznání, falzifikování důkázů a všeobecné porušování lidských práv,“ Stirlingová dodává, že sama už svědčila u několika přelíčení týkajících se uprchlíků ze SAE.

„Doufám, že londýnský soud využije své možnosti kategoricky odmítnout vydání osob zpět do SAE,“ uvedla Stirlingová. „Případ princezny Haji nelze přehlížet, je členkou jordánské královské rodiny, slavnou sportovní a veřejně činnou osobou. Vypadá to navíc, že Dubaj Jordánsku hrozí sankcemi, pokud nezajistí návrat princezny a dětí do SAE,“ oznámila Stirlingová.

leya ( 27. září 2019 08:44 )

...myslím OSN a podobný

leya ( 27. září 2019 08:18 )

Nelituji je, hloupá znuděná stvoření, nevážící si ničeho a nikoho. Jenom prachy a svobodu... že opustí tátu nebo manžela? Nevadí, hlavně prachy a bejt free!... Jsem tvrdou zastánkyní šéjka,je to jeho země, tak se do toho přestaňte srát.....

therncalmi ( 4. července 2019 23:07 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

nusrpetr ( 4. července 2019 22:42 )

Naaajděte nahé žeeny ve vašem městě zde : turl.ca/zeny

vihor ( 4. července 2019 22:00 )

Mezi vrcholnými politiky je spousta šílenců už z principu. Normální člověk netouží násilím ovládat masy lidí, do takových funkcí se derou různí psychopati. V těch arabských zemích to mají o to horší, že tu jejich víru sepsal v 8. století právě takový pouštní sobecký extrémista, takže mají to své panovačné sobecké násilnické chování legalizováno a odvíjí se z toho celý jejich právní systém.

Zobrazit celou diskusi