Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Atentát na propagandistku Duginovou provedla SBU. Ukrajinské tajné služby podporuje CIA

Autor: ČTK - 
23. října 2023
18:59

Atentát na ruskou proválečnou propagandistku Darju Duginovou provedli agenti z ukrajinské tajné služby SBU, tvrdí s odvoláním na nejmenované zdroje americký deník The Washington Post (WP). Výbuch automobilu, při němž propagandistka zemřela, je podle WP přitom jedna z řady akcí „stínové války“, kterou vedou ukrajinské tajné služby proti Rusku. Ukrajinské služby mají podporu americké rozvědky CIA, s níž je pojí hluboké vazby, tvrdí také americký list.

Duginová, dcera ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina, zemřela loni v srpnu při explozi svého automobilu nedaleko Moskvy, kam se vracela z festivalu. Výbušnina byla schovaná v přepravce na kočky, sdělily americkému deníku jeho zdroje. Útok přitom cílil i na Dugina, který měl z festivalu jet autem spolu se svojí dcerou. Dugin ale nakonec nastoupil do jiného auta.

Kyjev původně důrazně odmítal, že by za atentátem na Duginovou stála Ukrajina. Ukrajinští představitelé ale podle deníku v nedávných rozhovorech s jeho novináři zapojení ukrajinské SBU do exploze přiznali.

SBU kromě toho za poslední rok dvakrát zasáhla Krymský most, který představuje spojnici Ruskem okupovaného poloostrova Krym s Ruskem. Ukrajinská vojenská rozvědka HUR pak podle deníku provádí dronové útoky na ruské území, včetně úderů na budovy v Moskvě. Podle WP také nechybělo málo, aby se SBU podařilo zlikvidovat vysoce postaveného ruského armádního činitele Valerije Gerasimova, atentát se ale nezdařil.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

Zobrazit celý online

Podobné operace podle amerického listu demonstrují schopnosti, kterých nabyly ukrajinské tajné služby i díky hlubokým vazbám na americkou rozvědku CIA. Misí se totiž podle zdrojů WP účastní elitní ukrajinské týmy, které pochází z oddělení, které CIA vytvořila, vycvičila a vybavila. Americká rozvědka podle zdrojů WP utratila od roku 2015 už desítky milionů dolarů na to, aby dopomohla přerodu ukrajinských tajných služeb do schopného spojence proti Moskvě.

Spolupráce mezi ukrajinskými službami a CIA začala po ukrajinských protivládních demonstracích v roce 2014, po nichž následovala ruská anexe Krymu a ruské vyzbrojování separatistů na ukrajinském Donbasu. CIA se obávala infiltrace ukrajinských služeb ruskými agenty a z toho důvodu vytvořila v SBU zcela nové oddělení, takzvaný pátý direktoriát, v opozici k už existujícím čtyřem direktorátům. Později vznikl ještě šestý direktoriát, který spolupracuje s britskou rozvědkou MI6, uvedl také WP.

Video se připravuje ...
Další videa