Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Putinova kmotřenka v ohrožení? FSB prý překazila útok na Sobčakovou a propagandistku Simoňjanovou

Aktualizováno -
15. července 2023
22:31
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. července 2023
20:12

Ruská tajná služba FSB dnes uvedla, že zadržela „skupinu neonacistů“ v souvislosti s ukrajinským plánem zabít ruskou propagandistickou moderátorku Margaritu Simoňjanovou a novinářku Xeniji Sobčakovou, domnělou kmotřenku ruského prezidenta. Informovala o tom agentura AP. Ukrajina tato obvinění zatím nijak nekomentovala.

Jak poznamenala AP, když loni v únoru ruský prezident Vladimir Putin nařídil rozsáhlou invazi do sousední země, hovořil o tom, že chce „denacifikovat“ Ukrajinu. Prohlásil, že v zemi operují radikální neonacistické skupiny v čele s židovským prezidentem. Kyjev i jeho západní spojenci tato obvinění odmítli s tím, že jde jen o falešnou zástěrku pro nevyprovokovaný akt agrese.

FSB, která je nástupkyní sovětské tajné policie KGB, neřekla, kolik lidí bylo zadrženo. Ruská média ale později informovala, že ve vazbě skončilo sedm lidí. Soud schválil zadržení pěti nezletilých narozených v letech 2005 a 2006 a dvou mužů, kteří byli podle agentury TASS součástí organizované skupiny. Ve vazbě mají zůstat do 14. září.

Podle ruské tajné služby bylo spiknutí zorganizováno na pokyn ukrajinské tajné služby SBU. Žádné důkazy k tomu ale FSB neposkytla. Jak tajná služba dodala, zadržení se podle ní přiznali k přípravě útoků na obě ženy jménem Ukrajiny a za každou jim byla slíbena odměna 1,5 milionu rublů (asi 360.000 Kč).

Rusko již v minulosti obvinilo Ukrajinu, že stála za zabitím dcery nacionalistického ideologa Darji Duginové a proruského vojenského blogera známého jako Vladlen Tatarskij.

Video se připravuje ...
Další videa