Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pád Prigožinova internetového impéria? Jeho média se zavřela. Znamená to i konec „trollí továrny“?

Autor: Deutsche Welle, mav - 
15. července 2023
05:00

Po neúspěšné vzpouře Jevgenije Prigožina proti ruskému ministerstvu obrany je nejistá budoucnost nejen jeho soukromé vojenské společnosti Wagner. Koncem června ohlásily publikace Prigožinovy skupiny Patriot Media ukončení činnosti. Znamená to konec nechvalně proslulé "trollí fabriky", jejíž "internetoví žoldáci" už léta velebí Kreml a v článcích a komentářích útočí na opozičníky? Rozebírá to v analýze web Deutsche Welle.

Trollí továrna vešla ve známost v roce 2013, kdy novináři odhalili takzvanou Agenturu pro výzkum internetu v Petrohradě, jejíž zaměstnanci byli placeni za příspěvky na sociálních sítích. Agentura byla brzy spojována s Prigožinem, ale majitel firmy svou účast dlouho popíral. Teprve v únoru 2023 (několik měsíců po přiznání se k Wagnerovcům) uvedl, že podnik založil „za účelem ochrany ruského informačního prostoru“.

Podle něj Továrna vznikla již v roce 2009. „První komentátoři pracovali proti opozičním představitelům jako Alexej Navalnyj,“ uvedl Jevgenij Zubarev, šéf Federální zpravodajské agentury (FAN) - největší entity ze skupiny Patriot Media. Jak dodal, Prigožinova soukromá „online armáda“ se rozrůstala, hned v roce 2010 začala působit na mezinárodní úrovni. Americké ministerstvo spravedlnosti vzneslo proti ruské firmě obvinění z vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Prigožin si tím zanedlouho vysloužil zařazení na sankční seznam USA.

Desetitisíce komentářů

Zpočátku měl Prigožin jen několik desítek pracovníků, kteří měli za úkol napsat každý zhruba 100 komentářů a příspěvků denně. Do začátku roku 2023 se továrna na trolly rozrostla na zhruba 400 zaměstnanců. Někteří z nich psali celé články pro Prigožinova média, nejméně čtvrtina nadále psala komentáře na sociální sítě.

Podle londýnské investigativní skupiny Dossier Center je technicky možné šířit desítky tisíc příspěvků denně. Centrum založil kritik Kremlu a bývalý majitel ropné společnosti Jukos Michail Chodorkovskij, který nyní žije v Londýně. Jeho internetové stránky jsou v Rusku zakázány.

Poté, co unikly dokumenty z Prigožinových kruhů, mohlo centrum Dossier zveřejnit podrobnosti o trollí továrně. Podle dokumentů mělo Prigožinovo internetové impérium disponibilní rozpočet ve výši přibližně 100 milionů rublů (23,5 milionu korun) každý měsíc.

Když Wagnerova skupina vytáhla 24. června na Moskvu, prohledaly bezpečnostní složky kanceláře v prominentním mrakodrapu Lachta Centr v Petrohradě, kde zaměstnanci Prigožinova mediálního domu sídlili. Od té doby nebyly některé jejich webové stránky aktualizovány.

Účty na twitteru jako RussiaActually a WorldActually zveřejnily po 23. červnu pouze dva tweety a od 29. června se zcela odmlčely. Dříve vydávaly deset, dvanáct tweetů denně. Tentokrát šlo o (alespoň na první pohled) nevinné příspěvky o přechodu káčátek přes dálnici a o muži zaseknutém v kontejneru na oblečení.

Mezitím nezávislý ruský web The Bell informoval, že Prigožinova online továrna hledá nového majitele, a zmiňoval společnost National Media Group vlastněnou Jurijem Kovalčukem, blízkým přítelem Vladimira Putina. Předsedkyní mediální skupiny je pak bývalá gymnastka Alina Kabajevová, o níž se proslýchá, že je Putinovou milenkou.

Podle pozdějších informací The Bell se Prigožin sám rozhodl své mediální impérium zavřít. Informoval, že dal svým redaktorům pokyn, aby „všechno zlikvidovali“ a odstranili „všechny stopy po online přítomnosti“, včetně webových stránek a všech přidružených sociálních sítí. „Bylo to jako obvykle - všechny sepsul a řekl, že nikoho z nás ku*va nepotřebuje,“ popsal jeden zdroj Bellu. „Když vás nemůžu mít já, nebude vás mít nikdo,“ zuřil oligarcha podle druhého.

Zároveň Roskomnadzor, ruská federální agentura pro monitorování a kontrolu ruských médií, omezila přístup do Prigožinových médií, včetně FAN.

Je to konec ruských online trollů?

Slavit konec ruské propagandy by bylo rozhodně předčasné. „Na definitivní soudy o vývoji v ruském dezinformačním ekosystému po údajném zastavení Prigožinových dezinformačních aktivit je příliš brzy,“ uvedl pro DW Peter Stano, mluvčí Evropské komise pro zahraniční věci a bezpečnost. „Je zřejmé, že dezinformační aktivity nezačínají a nekončí pouze u Prigožinova podniku. Kreml se bude i nadále snažit využívat dezinformace a informační manipulace s využitím nejrůznějších taktik a prostřednictvím různých aktérů a prostředků, jak to dělá již řadu let,“ uvedl Stano.

Odborníci, kteří trolly dlouhodobě sledují, také pochybují, že je všemu konec. Uživatel twitteru, který vystupuje pod přezdívkou Bot Blocker (přeje si zůstat v anonymitě), upozornil, že mimo Prigožinovy mediální projekty působí na sociálních sítích i další angažovaní komentátoři. „Jejich práce od vzpoury příliš nepolevila. Prokremelští trollové nebo boti jsou stále aktivní, a dokonce vytvářejí nové účty na twitteru [...] V posledních dnech jsme nezaznamenali žádné výrazné přerušení nebo oslabení jejich činnosti,“ dodal pro DW.

Podobně to vidí i tvůrci projektu Chef's Trap, kteří sledují internetové trolly na ruské sociální síti VKontakte. „Mnoho médií píše, že známá továrna trollů 24. června skončila, ale podle našich údajů jejich práce pokračuje,“ uvádí se na webových stránkách projektu.

Pokud jde o vůdce těchto trollů, pozorovatelé si stále nejsou jisti. Projekt Chef's Trap píše, že od května, kdy se začal konflikt mezi Prigožinem a ruským ministerstvem obrany vyhrocovat, píše většina trollů příspěvky vůči Prigožinovi kritické. Asi 13 000 z odhadovaných 15 000 trollů přestalo podporovat svého vzpurného šéfa. V Chef's Trap se domnívají, že Prigožinovi byla továrna trollů odebrána.

„Chování a rétorika trollů nadále sleduje zájmy Kremlu, stejně jako po celou dobu našeho sledování. Změněný 'postoj' k Prigožinovi pravděpodobně naznačuje změněné zpravodajství o něm ve zprávách, a nikoliv předání továrny nějakému jinému nominálnímu ‚majiteli‘, soudí naopak Bot Blocker.

Video  Sídlo Wagnerovy skupiny v Petrohradu: Takhle ho po vzpouře zavírali  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa