Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vyzáblý Navalnyj před soudem: Kritikovi Putina hrozí dalších 30 let, jeho rodiče do síně nepustili

Aktualizováno -
19. června 2023
17:49
Autor: ČTK - 
19. června 2023
12:20

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj dnes stanul znovu před soudem, a to přímo ve věznici s nejpřísnějším režimem Melechovo v ruské Vladimirské oblasti. Odpykává si tam předchozí devítiletý trest za údajnou zpronevěru a pohrdání soudem. Sedmačtyřicetiletý Navalnyj čelí novým obviněním ze založení a financování „extremistické organizace“, výzvám k „extremismu“, zapojení nezletilých do páchání nebezpečné činnosti a z „rehabilitace nacismu“. Politikovi hrozí až 30 let odnětí svobody, jak dříve uvedl sám Navalnyj a jeho poradci, napsal server Meduza, který působí v lotyšském exilu.

Agentura AFP napsala, že vězeňský proces s Navalným ilustruje ovzduší represí uprostřed války Ruska proti Ukrajině. Navalnyj, oblečený ve vězeňské uniformě, vypadal na zasedání soudu v Melechovu, vzdáleném asi 250 kilometrů na východ od Moskvy, vyzáble, ale důrazně mluvil o slabosti obžaloby a energicky gestikuloval, popsala agentura AP.

Spolu s Navalným je souzen i Daniel Cholodnyj, bývalý technický ředitel kanálu Navalnyj Live, který působí na serveru YouTube.

Novináře se rozhodli nevpustit do soudní síně, podobně ani Navalného rodičům nedovolili být ve stejné síni jako jejich syn. Novináři mohli zpočátku soud sledovat prostřednictvím videopřenosu v jiné místnosti, ale spojení bylo podle serveru Mediazona tak špatné, že nebylo rozumět, o čem se v soudní síni hovoří.

Nakonec ale přenos úplně přerušili, z čehož reportéři usoudili, že soudce patrně vyhověl žádosti prokurátorky Naděždy Tichonovové, aby se soud konal za zavřenými dveřmi, s vyloučením veřejnosti a médií, a to kvůli bezpečnosti účastníků procesu a jejich příbuzných.

Obhajoba naopak požadovala veřejný proces. „Bezpečnější místo než to, kde jsme teď, neexistuje,“ připomněl advokát Vadim Kobzev, že se proces odehrává ve věznici.

„Vyšetřovatelé, žalobci a obecně úřady nechtějí, aby veřejnost o procesu věděla,“ prohlásil Navalnyj.

Navalnyj, který svou politickou dráhu zahájil bojem proti korupci, ale úřady posléze zakázaly jeho protikorupční organizaci jako extremistickou, již dříve odmítl obvinění z extremismu jako absurdní. Uvedl také, že podle vyšetřovatelů mu hrozí vojenský soud, který by jej mohl za „terorismus“ odsoudit na doživotí.

Opoziční předák je vnímán jako nejvýraznější kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Dřívější odsouzení i nová obvinění odmítá jako vykonstruovaná z politických důvodů.

Obviňuje vládce Kremlu z toho, že se jej pokusil nejen umlčet, ale i sprovodit ze světa otravou bojovou látkou ze skupiny novičok, ze které jej vyléčili v berlínské nemocnici. Kreml tato obvinění odmítá a popírá, že k otravě vůbec došlo, jakkoli ji potvrdili západní experti.

ceskarebelka ( 21. června 2023 11:19 )

přesně tak. Nevím co očekával. Skončí tak jak Boris Němcov, sice ne s kulkou v zádech, ale udělají vše aby zemřel.

Uživatel_5490627 ( 19. června 2023 14:15 )

Chlapče řekl jen pravdu a do nikoho nerýpal.

trintin ( 19. června 2023 13:38 )

...hrozí až 30 let odnětí svobody?? A kolik by dostal, kdyby žil u nás a rýpal?

Jiří Beránek ( 19. června 2023 13:25 )

Zpět do Ruska se neměl vracet. Spravedlnost je to poslední, co by mohl od ohavné fašistické diktatury očekávat.

Zobrazit celou diskusi