Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Navalnyj „slaví“ 47. narozeniny ve vězení. Rusové pozatýkali desítky protestujících

Autor: ČTK, swp - 
4. června 2023
21:58

Ruské bezpečnostní složky pozatýkaly desítky lidí, kteří dnes v zemi podpořili - v den jeho 47. narozenin - uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovaly o tom agentury AP a AFP s odvoláním na specializovaný server OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona. Navalného podpořili lidé i v dalších městech světa, včetně Prahy. K demonstracím vyzvali opozičníkovi spolupracovníci.

Policie posílila svou přítomnost v centru Moskvy a rychle zasáhla proti těm, kdo se pokusili v metropoli o individuální protesty, píše AP. Jednomu muži se podle ní povedlo rozhodit letáky, než ho policisté odvedli. Mezi zadrženými byla i žena držící malý černý balónek s nápisem „Vše nejlepší k narozeninám!“, která byla oděna do mikiny s nápisem „Nejsi sám“. Když se ptala policistů, proč ji zatýkají, nedostalo se jí odpovědi.

Příznivci Navalného vyšli do ulic také v Petrohradu a dalších ruských městech, kde se rovněž pokusili vesměs o individuální protesty a riskovali vězení. Server OVD-Info v podvečer informoval o nejméně 90 zadržených, nejvíce v Moskvě, v Petrohradu, dále pak v Krasnojarsku, Kaliningradu nebo Omsku.

Podle serveru The Moscow Times se dnešních akcí na podporu vězněného opozičního představitele zúčastnily také tisíce Rusů ve více než stovce měst světa - od Tokia přes Jerevan, Tbilisi, Milán, Berlín, Londýn, Tel Aviv po Sydney. Například v nizozemském Amsterdamu se sešly stovky lidí. „Tyto demonstrace jsou důležitou připomínkou toho, že Alexej není zapomenut a že existují lidé s jiným názorem,“ řekl webu protestující jménem Ilja.

Na podporu Navalného se dnes sešly také desítky lidí na pražském Staroměstském náměstí, kde byla k vidění replika cely, ve které je politik vězněný. Cílem akce je především morální podpora Navalného a upozornění Pražanů i Evropanů na nelidské podmínky, ve kterých je držen, řekl ČTK organizátor Jaroslav Canov.

Navalyj, který dnes tráví už třetí narozeniny za mřížemi, na telegramu napsal, že by raději strávil narozeniny s rodinou u snídaně a rozbalováním dárků, ale zároveň vyjádřil optimismus ohledně budoucnosti Ruska. „Společenského pokroku a lepší budoucnosti se dosáhne jen tehdy, když je určitý počet lidí ochoten zaplatit za své právo mít názor. Čím více takových lidí je, tím méně musí každý platit. Určitě přijde den, kdy se v Rusku stane mluvení pravdy a prosazování spravedlnosti běžné a nebude vůbec nebezpečné,“ uvedl.

Navalného uvěznili v lednu 2021 hned po návratu z Německa, kde se léčil z otravy bojovou látkou novičok. Oponent režimu obvinil z otravy Kreml, ten nařčení odmítl a zpochybnil i otravu. Kvůli léčbě v Berlíně nesplnil opozičník podmínky předchozího podmíněného odsouzení, a soud ho uvěznil na zhruba 2,5 roku. Loni dostal ještě devět let za údajný podvod. Trest si odpykává ve vězeňském táboře ve Vladimirské oblasti, kde ho pravidelně podle jeho slov zavírají na samotku. Kromě toho nově čelí obvinění z výzev k extremismu nebo rehabilitace nacismu. Navalnyj označuje obvinění vůči němu za politicky motivovaná.

Video  Blesk Podcast: Milenky, striptérky, dcery. Navalnyj odhalil Putinovo nitro  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi