Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uznávaný americký časopis Forbes v rukou Kremlu? Měl ho koupit ruský magnát Musajev

Autor: Darina Jíchová, lig - 
23. října 2023
14:15

Ruský podnikatel a miliardář Magomed Musajev vlastní už ruskou verzi Forbesu, teď by podle všeho měl mít pod palcem i ten vlivnější – americký. I když americký podnikatel Austin Russell, který měl oficiálně Forbes Media Group koupit, tvrdí, že Rusko do prodeje vůbec nezasahalo, uvedl deník The Washington Post.

Když Musajev slavil v New Yorku 60. narozeniny, na jeho oslavě nechyběli ředitelé společnosti Forbes Media Group. Podle svědků z červnového večírku s Musajevem slavil i Russell, který se chlubil, že nedávno uzavřel několikamiliardový obchod s mediálním byznysem. Před zmiňovanou párty se však měl Musajev svým přítelům svěřit, že je to on, kdo koupil Forbes, nikoliv mladíček Russell. Alespoň to zaznívá na pěti nahrávkách, které mají k dispozici reportéři The Washington Post. Musajev na nich koupi Forbesu označil za „obchod svého života“.

Ticho a výsledky

„Právě jsem koupil světový Forbes,“ přiznává Musajev svým společníkům. Pod pojmem „světový Forbes“ má na mysli společnost Forbes Media Group, která zahrnuje i právě vlivný americký magazín Forbes. „Chápejte, mám v rukou klíč k nejuznávanější globální značce, tento klíč mi umožní přístup ke komukoli,“ chvástal se opakovaně Musajev. „Hlavním cílem je ticho a výsledky,“ řekl o tom, jaký další záměr mají s Forbesem jeho noví vlastníci.

Na nahrávkách rovněž Russella označil za „tvář“ obchodu, aby zapojení ruského magnáta zůstalo utajené. „Dělám to víc nenápadně,“ měl vysvětlit Musajev. „Chápejte to tak: Nepoužívám kladivo, ani skalpel, ale laser,“ dodal. Jeho výroky vyvolaly otázky možného zahraničního vlivu na velké obchody v mediální oblasti, což je zdrojem značné kontroverze už více než rok. Kritizoval to i Výbor amerického Kongresu.

Russell v komentáři pro The Post popřel, že by se Musajev nebo Rusko nějak podíleli na obchodu. „Musajev se na transkaci Forbes vůbec nepodílel. Jakékoliv tvrzení o opaku je falešné,“ uvedl Russellův mluvčí. „V obchodu nefiguruje jediný dolar kapitálu od žádného čínského nebo ruského občana nebo subjektu, včetně Musajeva,“ hájil se.

The Washington Post dodal, že z nahrávek je nejasné, zda se Musajev vidí jako „králotvůrce“, v tomto případě tedy „smlouvotvůrce“, a jde mu jen o vliv na nového vlastníka Forbesu, nebo jako investor, který je reálně do smlouvy zapojen. Nelze tedy jasně říct, zda byl tichým společníkem a do obchodu promluvily jeho peníze, nebo zda se jen prázdně chvástal a zveličoval.

Musajev: Nesmysly a báchorky

Musajev rovněž pro The Post poskytl komentář. Nechal se slyšet, že tvrzení, že se podílel na obchodu, „jsou absolutní nesmysly“ a „obří báchorky“. Dále poukázal na to, že ve smlouvě transakce nikde není jeho jméno, které by dosvědčovalo jeho účast na obchodu. Odmítl, že by Forbes mohl koupit přes svoje společníky, nahrávky však s reportéry rozebírat nechtěl. „Nijak jsem do této transakce neinvestoval a ani neplánuji v budoucnu jakkoliv do ní investovat, ať už přímo, nebo nepřímo,“ stojí v prohlášení, které tisku zaslal mailem. Dodal, že nic nerozebíral s ruskými představiteli a že v Rusku nebyl přes 2 až 3 roky.

Zpravodajský web Axios v květnu na základě dvou zdrojů uvedl, že Musajev přizval Russella do procesu koupě Forbesu, nicméně je pravda, že ani v tomto případě Musajev nebyl označen za investora, nebo snad kupce. Russell i Musajev opakově popírají, že by ruský podnikatel v transakci figuroval. Russell přes léto jednal s potenciálními investory v Silicon Valley a Hollywoodu – sdělili deníku čtyři lidé, kteří s Russellem na dohodě spolupracovali a kteří, stejně jako jiní, hovořili o tomto projektu pod podmínkou anonymity.

Jádrem spleti protichůdných tvrzení je vztah mezi mladým americkým technickým mágem – Russellovi je teprve 28 let – a starším ruským magnátem. V roce 2016 Musajev podle soudních dokumentů pomohl získat počáteční investici ve výši 20 milionů dolarů v tehdy začínající Russellově společnosti Luminar. Tento raný podíl byl nyní druhým největším externím akcionářem společnosti, jak ukazují veřejné finanční záznamy z dubna.

Jak bylo uvedeno výše, Musajev vlastní ruskou verzi časopisu Forbes – Forbes Russia. Jeho někdejší blízký obchodní partner Pavel Čerkašin doplnil, že má blízké vazby na investory, kteří se v transakci postavili za Russella. Russellův zájem o Forbes Media Group vyvolal zájem i v Kongresu a o obchod se zajímal jejich Výbor pro zahraniční investice v USA (CFIUS). „Zkoumají prodej,“ sdělil novinářům jejich zdroj.

Varování amerických senátorů

CFIUS spadá pod ministerstvo financí a má v moci kontrolovat určité obchodní transakce v USA, které mohou představovat hrozbu pro národní bezpečnost. Někdy si může vyžádat změny ve smlouvách a zřídkakdy může sáhnout i po prezidentském bloku dohody. CFIUS nezveřejňuje, jakými ochodními transakcemi se zabývá. Senátoři Tom Cotton a Marco Rubio se však v srpnu obrátili na ministryni financí Janet Yellenovou, která mimo jiné předsedá CFIUS, aby se na obchod kolem Forbesu podívali. Tvrdili, že Russell „se pouze vydává za hlavního kupce a schovává za sebe zahraniční investory“.

Oba politici upozorňovali, že mezi investory jsou lidé se zahraničními vazbami včetně Shiva Chemky, což je nejen blízký společník Musajeva, ale indický konglomerát, kde působí, má přímé vazby na Kreml. „Není v nejlepším zájmu naší země, aby hlavní americký časopis měly v moci společnosti s vazbami na země jako Rusko,“ prohlásil Rubio.

V minulosti se řešilo něco podobného, když Forbes Media Group od Forbesových koupila v roce 2014 hongkongská firma Integrated Whale Media Investments (IWM). Její majitel TC Yam byl kanadský občan, který následně usiloval o sloučení firem, ale to neprošlo právě přes Výbor.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Když letos v květnu Russell oznámil, že plánuje koupit Forbes, bylo to docela překvapení. Zvláště pak s přihlédnutím k tomu, že mělo jít o obchod ve výši přes 18 miliard korun. I některé mediální analytiky cena zarazila, byla totiž vyšší než kombinovaná prodejní cena The Washington Post, Fortune a Time. Russellův mluvčí řekl The Postu, že ačkoli „veškerý kapitál potřebný k dokončení akvizice Forbesu byl smluvně zavázán“, když byla dohoda v květnu podepsána, Russellův tým „pokračuje v jednání se zainteresovanými investory, aby rozšířil investorskou základnu“. A mezi investory mají být i některé americké celebrity. Mluvčí však odmítl kohokoliv jmenovat, a to včetně Chemky.

Ve svém srpnovém dopise Yellenové Cotton a Rubio přímo tvrdili, že Musajev spolupracoval s Chemkou, aby získal Forbes. „Společnost Sun Group (poz. red.: Chemka zde působí jako viceprezident) se spojila s Magomedem Musajevem, bývalým kremelským propagandistou, aby získali Forbes,“ uvedli senátoři. Senátoři nicméně pro toto své tvrzení nepředložili žádné důkazy.

Podle veřejných záznamů Chemka žije přes 25 let v Rusku a spolupracoval na několika kremelských projektech, třeba na stavbě obchodní školy Skolkovo u Moskvy. Působil také v radě ruského státního technologického holdingu Rostech. Russellův tým uvedl, že mu byly jako možné investorky doporučeny Chemkovy dcery, které žijí v USA a jsou americké občanky. Gayatri Chemková (23) reportérům sdělila, že „nemá svolení záležitost komentovat“.

Musajev si vybudoval svou kariéru a jmění za pomoci svého tchána, mocného někdejšího vůdce Dagestánu Ramazana Abdulatipova, který až donedávna sloužil jako zvláštní ruský vyslanec pro Organizaci islámské spolupráce. Musajev to zkusil i v politice jako součást zastupitelské rady Moskvy. Je napojený na dalšího kremelského spojence, miliardáře a jednoho z nejbohatších Rusů vůbec Sulejmana Kerimova, ten rovněž pochází z Dagestánu.

Od té doby, co má Musajev ve vlastnictví Forbes Russia, navázal vztahy rovněž s dosavadním vlastním Forbes Media Group, tedy TC Yam. Podle novinářů tedy mohl dlouhodobě uvažovat o tom, že by si pořídil i „světový Forbes“, to potvrdil i Čerkašin.

Na situaci kolem Forbesu na svém profilu na síti X reagoval také poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. „Ruský podnikatel Magomed Musajev, známý svým vlastnictvím ruskojazyčných verzí časopisů Forbes a Harvard Business Review a také svými vazbami na Kreml, se stal majitelem amerického časopisu Forbes, jednoho z nejvlivnějších a nejkvalitnějších ekonomických publikací na světě,“ načal svůj příspěvek.

„V jedné z nahrávek nazývá akvizici šancí posílit svou i ruskou mezinárodní prestiž. Forbes oficiálně vlastní osmadvacetiletý americký miliardář Austin Russell. Axios v květnu s odvoláním na anonymní zdroje oznámil, že Magomed Musajev angažoval Russella v procesu získávání Forbesu, ale v té době nebyl Musajev zmíněn jako investor nebo kupec mediální skupiny,“ Heraščenko přímo odkazuje na The Washington Post a na nahrávky, které mají jeho reportéři k dispozici. „Musajev tvrdí, že tuto dohodu s ruskými představiteli nekoordinoval,“ uvádí ve svém shrnutí.

Video se připravuje ...
Další videa