Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zelenskyj zamíří na OSN do New Yorku. Navštíví opět i Bidena v Bílém domě?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
15. září 2023
07:00

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj příští týden zřejmě navštíví Bílý dům i Kongres Spojených států, píše agentura AP s odvoláním na nejmenovaný zdroj z administrativy amerického prezidenta Joea Bidena. Ukrajinský prezident se příští týden chystá do New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN. O chystaném setkání s Bidenem ve čtvrtek informovala americká média.

Zelenského cesta přichází v době, kdy Kongres projednává poskytnutí další vojenské a humanitární pomoci Ruskem napadané Ukrajině ve výši až 21 miliard dolarů (484 miliard Kč). Spojené státy dosud Kyjevu na obranu před ruskou agresí poskytly pomoc ve výši 43,7 miliardy dolarů.

Představitel Bidenovy administrativy, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity, uvedl, že se Zelenskyj setká s americkým prezidentem v Bílém domě ve Washingtonu příští čtvrtek. Chystanou návštěvu ukrajinského prezidenta v Kapitolu agentuře AP potvrdili dva nejmenovaní asistenti v Kongresu.

Náplň jednání Bidena a Zelenského zatím není známá, jedním z témat by však zřejmě mohla být americká vojenská pomoc Ukrajině; americká média v uplynulých dnech informovala, že Bidenova administrativa je blízko schválení dodávek střel ATACMS s doletem až 306 kilometrů schopných nést kazetovou munici, či jinou verzi raket GMLRS, které mají dolet jen 72 kilometrů, ale také s úpravou pro kazetovou munici.

Zelenskyj se na první zahraniční návštěvu od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 vypravil právě do USA.

Video  Zelenskyj navštívil amerického prezidenta Joe Bidena  - Twitter
Video se připravuje ...

V americkém Kongresu loni v prosinci prohlásil, že americká finanční pomoc Ukrajině není charita, ale investice do globální bezpečnosti a demokracie.

Kongres je v otázce poskytnutí další pomoci Ukrajině stále více rozdělen. Biden usiluje o poskytnutí 13 miliard dolarů dodatečné vojenské pomoci a osmi miliard dolarů na humanitární podporu Ukrajiny. Někteří republikánští zákonodárci však prosazují rozsáhlé škrty ve federálních výdajích a část z nich se snaží zastavit finanční pomoc Ukrajině. Kongres navíc do konce měsíce potřebuje schválit zákony potřebné k fungování vlády po 30. září.

11:15
Dnes
!

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Chtěli zabránit dodání munice do oblastí, kde provádělo Rusko vojenské operace. Protože se podezřelí pohybují v Rusku, které odmítlo s českou policií spolupracovat, nemohli kriminalisté zahájit jejich trestní stíhání. Na webu policie to uvedl ředitel NCOZ Jiří Mazánek.

Policie v souvislosti s výbuchem pátrala po mužích, kteří jsou podezřelí také z otravy bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018. Média tyto muže identifikovala jako agenty vojenské tajné služby GRU Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Údajně se objednali na prohlídku muničního areálu. V té době se ve skladu patrně nacházely zbraně obchodníka, který dodával munici na Ukrajinu. Kromě smrti dvou lidí způsobily výbuchy podle policie škodu přesahující miliardu korun.

Video Exploze muničního skladu ve Vrběticích. Jak do toho bylo zapojené Rusko? - Videohub
Video se připravuje ...
Video Kdo jsou agenti Čepiga a Miškin, kteří spáchali teroristický útok ve Vrběticích? - Czech News Center
Video se připravuje ...
10:48
Dnes

Velké evropské banky, které nadále působí v Rusku, zaplatily v loňském roce do ruského rozpočtu na daních zhruba 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč). To představuje čtyřnásobek ve srovnání s obdobím před ruskou invazí na Ukrajinu, a to navzdory slibům bank, že budou své aktivity v Rusku minimalizovat, informuje list Financial Times (FT).

Sedm evropských bank s největšími aktivy v Rusku vydělalo v loňském roce v Rusku dohromady přes tři miliardy eur (zhruba 75,5 miliardy Kč). Jde o Raiffeisen Bank International (RBI), UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intensa Sanpaolo a OTP. Jejich zisky se tak více než ztrojnásobily proti roku 2021. Zčásti je vytvářela finanční aktiva, která banky nemohou z Ruska stáhnout.

V důsledku nárůstu ziskovosti tak tyto banky loni podle analýzy FT zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur, zatímco v roce 2021 to bylo pouze 200 milionů eur. Téměř polovina z loňských daní připadá na rakouskou společnost Raiffeisen Bank International, která má v Rusku ze západních bank největší zastoupení.

10:08
Dnes

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy ukrajinské armády. V Německu si léčili zranění, jež utrpěli v boji. Podle portálu Ukrajinska pravda to uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí. Podezřelý z vraždy je 57letý Rus, policie ho zadržela ve městě Murnau am Staffelsee. Bavorská policie zatím nemá důkazy o tom, že by čin souvisel s ruskou invazí na Ukrajinu.

Ukrajinska pravda v neděli večer napsala, že pracovníci ukrajinského konzulátu zjišťují, u jakých jednotek muži sloužili a že navážou kontakt s jejich příbuznými.

Muži ve věku 23 a 36 let žili v okrese Garmisch-Partenkirchen, ve kterém leží i město Murnau. V sobotu byli s bodnými ranami nalezeni v areálu tamního nákupního centra. Jeden z nich zranění podlehl na místě, druhý krátce nato v nemocnici. Muže podezřelého z dvojnásobné vraždy policie ještě ten den večer zadržela u něj doma. Podle dosavadních zjištění se s oběťmi znal.

Zobrazit celý online

Video  Nečekaná návštěva amerického prezidenta Joea Bidena V Kyjevě. (20. 2. 2023)  - Profimedia
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa