Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Bidenova syna Huntera obvinili ze tří zločinů! Kvůli nákupu zbraní v jeho drogovém období

Aktualizováno -
14. září 2023
21:52
Autor: ČTK, mav - 
14. září 2023
20:23

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, byl dnes u soudu v americkém Delawaru obviněn ze tří zločinů souvisejících s nákupem a držením zbraní v době, kdy byl aktivním uživatelem drog. Dvě obvinění se týkají incidentu, kdy Biden mladší podle prokuratury v roce 2018 lhal, když při nákupu revolveru Colt Cobra tvrdil, že nelegální látky neužívá. Třetí obvinění souvisí s údajným případem, kdy Biden mladší zbraň už vlastnil a užíval drogy.

Hunter Biden „poskytl písemné prohlášení na formuláři 4473, v němž potvrdil, že není nezákonným uživatelem a závislým na jakémkoli stimulantu, omamné látce a jakékoli jiné kontrolované látce, ačkoli ve skutečnosti, jak věděl, bylo toto prohlášení nepravdivé a smyšlené,“ uvádí se v obžalobě podle CNN.

Trojice obvinění podle agentury AP nese maximální trest odnětí svobody deset let v prvních dvou případech a pět let ve třetím případě.

Obvinění přicházejí asi měsíc poté, co se prokurátorům a obhájcům Bidena mladšího nepodařilo dosáhnout dohody o jeho trestním stíhání. Tehdejší dohoda se týkala také dvou údajných trestných činů souvisejících s daněmi. Ta však podle listu The New York Times (NYT) prokurátoři mohou stále ještě vznést.

Rozhodnutí o obvinění dnes podepsal prokurátor David Weiss, jehož ministr spravedlnosti Merrick Garland v srpnu jmenoval v kauze zvláštním vyšetřovatelem. Jde o mechanismus, který americká vláda využívá při vyšetřování mimořádně politicky citlivých kauz, Garland loni takto jmenoval prokurátora Jacka Smithe, aby dohlížel na vyšetřování týkající se exprezidenta Donalda Trumpa.

Voda na mlýn Republikánů

Opoziční Republikánská strana se Hunterových přečinů a podezření už léta chytá ve snaze diskreditovat jeho otce. Příští rok v listopadu jsou prezidentské volby, v nichž Joe Biden hodlá obhajovat, téma jeho syna bude jistě rezonovat kampaní.

Kauza se stala předmětem divokých spekulací. Údajným propojením lídra Demokratické strany Bidena s podnikáním jeho syna se už několik měsíců zabývají republikánští kongresmani, důkazy se jim však zatím odhalit nepodařilo.

Kauza nabrala vývoj tento týden, kdy předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy souhlasil se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Bidena. Ten podle McCarthyho lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera. Vyšetřování kongresmanů se podle McCarthyho zaměří na obvinění ze zneužití pravomocí, obstrukce a korupci.

Bílý dům tvrzení ve středu označil za neopodstatněná a bez důkazů. Republikáni podle Bidena usilují o impeachement v rámci širší snahy destabilizovat demokratickou vládu.

K dnešnímu obvinění Huntera Bidena se Bílý dům zatím nevyjádřil, ve dřívějších prohlášeních nicméně dával prezident Biden najevo, že jeho administrativa se ve vyšetřování jeho syna nijak neangažuje.

„Jak jsme uvedli již mnohokrát v minulosti, prezident se nezúčastnil se svým synem žádných obchodních aktivit... prezident svého syna miluje a je na něj pyšný, že převzal odpovědnost za své činy a snaží se dát svůj život dohromady,“ uvedl v červnu mluvčí Bílého domu Ian Sams.

Letité tahanice Huntera Bidena

  • Právník a lobbista Hunter Biden byl vyšetřován i v souvislosti s tím, že za roky 2017 a 2018 pozdě zaplatil daně z příjmů. Jeho právníci a americké ministerstvo spravedlnosti letos v červnu oznámili, že obviněný je připraven přiznat vinu jak kolem daní, tak v kauze zbraní, a tím tyto dvě kauzy ukončit.
  • Dohoda však při červencovém soudním jednání nečekaně ztroskotala za nejasností ohledně imunity obviněného vůči případným dalším obviněním. Biden mladší 26. července u soudu odmítl vinu v případu dvou daňových přestupků poté, co se dohoda o těchto bodech a dalším obvinění mezi prokurátory a jím setkala s výhradami soudkyně, která požadovala úpravu, jež by jasně vymezila imunitu nabízenou prezidentovu synu vůči potenciálním dalším obviněním.
  • V polovině srpna bylo oznámeno, že právníkům Bidena mladšího a prokurátorům se nedaří dosáhnout dohody ohledně ukončení jeho trestního stíhání a kauza nyní vyžaduje soudní proces. Obvinění nyní nezahrnují dva údajné trestné činy souvisejícími s daněmi, ty však podle amerických médií mohou být ještě vznesena.
  • Vyšetřování Huntera Bidena kvůli daňovým únikům začalo podle amerických médií koncem roku 2018. On sám toto vyšetřování oficiálně oznámil 9. prosince 2020, jen pět dní před tím, než sbor volitelů oficiálně zvolil jeho otce americkým prezidentem. Hunter Biden byl v předchozí volební kampani často terčem útoků ze strany tehdejšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. Trump otce i syna Bidenovy vinil z korupce v souvislosti s působením Huntera Bidena na Ukrajině v době, kdy Joe Biden byl viceprezidentem Baracka Obamy, tedy vlivným činitelem americké politiky vůči Ukrajině. Hunter Biden v letech 2014 až 2019 zastával post v dozorčí radě ukrajinské energetické a těžební společnosti Burisma Holdings, vlastněné oligarchou Mykolou Zločevským.
  • Prezidentův druhorozený syn je už léta vyšetřován i kvůli aktivitám, které zahrnují lobbistickou činnost a vazby na zahraniční podniky. V minulosti spolupracoval i s firmami na Ukrajině a v Číně. Jakkoli se objevily informace nasvědčující tomu, že Biden mladší v podnikání využíval rodinného jména, několikaleté vyšetřování neodhalilo důkazy korupce a hlava státu trvá na tom, že do podnikání svého syna nijak zapojená nebyla.
  • Mezi Hunterovy politicky nejvýbušnější skandály minulých let patří kauza kolem jeho laptopu. Ta začala na podzim 2020, když bulvární list The New York Post zveřejnil materiály získané z počítače, který Bidenovi mladšímu kdysi údajně patřil. Data médiím tehdy poskytli spojenci Donalda Trumpa. Z dat vyplynuly podrobnosti o Hunterových podnikatelských aktivitách a údajných milionech dolarů vydělaných díky vazbám na čínské firmy.
  • V této souvislosti informovala například loni v květnu televize NBC News na základě analýzy kopie údajného Hunterova počítačového harddisku a dokumentů poskytnutých senátory Republikánské strany, že Biden mladší si v letech před nástupem svého otce do čela Spojených států vydělal 5,8 milionu dolarů (asi 133,4 mil. korun) díky dvěma partnerstvím s vazbami na Čínu. Transakce jsou spojené s konglomerátem CEFC, který před lety skupoval aktiva v Česku. Reportéři nezjistili, za co Biden mladší miliony dolarů dostal, spolupráce s Číňany ale podle nich vyvolává otázky spojené s národní bezpečností a etikou v podnikání.
  • Právník a investiční poradce Hunter Biden, narozený 4. února 1970, vystudoval práva na Georgetowské a Yaleově univerzitě. Je podruhé ženatý, s jihoafrickou filmařkou Melissou Cohenovou, a má celkem pět dětí. Léta bojuje se závislostí na alkoholu a omamných látkách, což podrobně vylíčil ve své autobiografii Beautiful Things (Krásné věci). Zde mimo jiné uvedl, že jeho závislost souvisí s traumatem, které utrpěl, když v roce 1972 zažil havárii v autě společně se svou matkou, sestrou a starším bratrem Beauem. Matka se sestrou zahynuly, on s bratrem utrpěli těžká zranění, která přežili. A jeho psychické potíže podle něj zesílily, když Beau (†46) v roce 2015 podlehl nádoru mozku.

Video  Karambol amerického prezidenta: Biden zakopl a upadl na pódiu před kadety  - Reuters / Foto Profimedia
Video se připravuje ...

 

Wells ( 14. září 2023 22:54 )

Každý druhý Američan by už dávno seděl.

zfloyd ( 14. září 2023 21:37 )

ať si dělají v americe co chtěj , nevím proč se staráme , oni se se o naše problémy a kauzy taky nestarají

Zobrazit celou diskusi