Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Atomovka na Londýn i třetí světová: Putinovy hlásné trouby hrozí zkázou. Jak funguje propaganda Kremlu?

Autor: Darina Jíchová - 
22. října 2023
05:00

Jestli něco Rusku během války opravdu dobře funguje, pak je to propaganda. Ostatně Rusko, potažmo Sovětský svaz, šíření polopravd či úplných lží dobře zvládal dávno před únorem 2022 i před anexí Krymu v roce 2014. Vedle ukřičených „hlásných trub“, jako je moderátor Vladimir Solovjov nebo šéfka RT Margarita Simonjanová či expremiér Dmitrij Medveděv, jejichž bizarní výroky pravidelně šokují nejen Západ, funguje i oficiální kremelská propaganda, „tišší“ a pro adresáty bohužel uvěřitelnější, web Newsweek zanalyzoval, jak se v ruské propagandě orientovat.

Medveděv, Solovjov a spol. pravidelně ve svých výlevech zmiňují jadernou válku, vyhrožují zničením západních metropolí a nejdou daleko pro vulgarismy, nicméně podle Newsweeku je třeba si uvědomit, že i tyto kontroverzní výroky jsou neméně účinné jako kremelská propaganda. A jaké jsou jejich nejčastější halasné propagandistické řeči? Například expremiér Medveděv miluje hrozby třetí světovou válkou:

Medveděv:

  • Západ bude muset přestat podporovat Ukrajinu, pokud nechce apokalyptický konec naší nedokonalé civilizace.
  • Konfrontace bude trvat desetiletí… Jeden ze způsobů, jak to vyřešit, je třetí světová válka.
  • Nacistický režim Kyjeva musí být vyhlazen.
  • Přiletí rakety s jadernými hlavicemi. Takové jsou nezvratné zákony války. Pokud dojde na jaderné zbraně, budeme muset zasadit preventivní úder.

Solovjov:

  • Je nutné zničit Kyjev, Varšavu a Berlín.
  • Nevadí vám ničení, ale musí to být bez slova ‚jaderné‘. Dobře tedy, vám se to nelíbí, ale mně jo.
  • V invazi budeme pokračovat, dokud nedorazíme ke Stonehenge
  • Jsem žid, a pokud by nebylo Rusko zapojeno do speciální vojenské operace, šel bych bojovat za Izrael.

Simonjanová:

  • Nejenže nezařadíme zpátečku, ale úplně nám selžou brzdy a zbude nám jen jediný pedál - plynový.

Skabajevová:

  • Měli jsme poslat atomovku na Londýn při pohřbu Alžběty II.

Tajemstvím porozumění toho, jak kremelská propaganda ve své celistvosti funguje – jak „za vlasy přitažené žvásty“ na jedné straně, tak věrohodněji znějící druhá polovina, je to, že obě tyto části pocházejí ze stejného zdroje, ze stejného aparátu.

Fungují vedle sebe, doplňují se a jejich účelem je zapůsobit na lidi, být zapamatovatelné. A průzkumy dokazují, že se jim daří, že je tu menšina lidí žijících mimo Rusko, která skutečně věří tomu, co propaganda šíří – nejdřív se k ní dostanou hyperbolické přednesy propagandistů, pak uvěřitelnější verze Kremlu.

Není tak divu, že dezinformace typu, že USA na Ukrajině vybudovala zařízení na vývoj biologických a chemických zbraní, že to byli agenti MI6, kdo se pokusil zneškodnit exagenta Sergeje Skripala v roce 2018, nebo že to byla raketa ukrajinské stíhačky, kdo sestřelil malajsijské letadlo MH17, se mezi lidmi šíří jako pravdivé.

Většina lidí se rychle zorientuje a naučí se přečíst a rozlišit ruskou propagandu šířenou trollími farmami na internetu. Překvapivé ale je, že někteří i vysoce uznávaní představitelé na Západě, a v Rusku samotném, propadli kremelskému narativu, a to protože se jim na rozdíl od fantazijních prohlášení propagandistů, zdál ne úplně uvěřitelný, ale pravděpodobný. A přijímají najednou kremelskou verzi událostí, že se Rusko pod vedení Vladimira Putina začalo cítit v ohrožení z hlediska NATO a jeho expanze na východ atd.

To je ale podle expertů záměr Ruska, přesvědčovat čím dál více lidí o vlastní pravdě, o vlastní verzi událostí, a podle některých průzkumů je bohužel Kreml a jeho propagandistické tažení čím dál úspěšnější. Tady opět Newsweek zdůraznil, že obě strany ruské propagandy šíří dezinformace. Tomu, jak se v ruských dezinformacích orientovat, se věnuje i české ministerstvo zahraničí, které již několikrát nabídlo tzv. překlad kremelských polopravd, nepravd a lží.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa