Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Razie v saunách i odbarvování duhy. Rusům se na Ukrajině nedaří, Kreml si chladí žáhu na gayích

Autor: mav, swp, ČTK - 
9. prosince 2023
06:00

Vladimir Putin nemá moc šancí prezentovat „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině jako úspěch, jeho režim musí naopak čelit souvisejícím (nejen) hospodářským potížím. A v takových situacích se hledá nějaký zástupný terč, obětní beránek, na který lze dštít síru a směřovat hněv společnosti. Jakkoliv to s válkou nemusí na první pohled souviset, biti teď v Rusku jsou i lidé z LGBT komunit. Ruská policie provedla razie nejen v moskevských gay klubech na základě „výnosu o extremismu“ poté, co ruský Nejvyšší soud vyslovil zákaz „mezinárodního hnutí LGBT“.

Začátkem loňského prosince Putin podepsal novelizaci zákona zaměřeného na homosexuály, totiž rozšíření dřívějšího zákazu takzvané gay propagandy. Jakékoli šíření homosexuality a také změny pohlaví - ve filmech, knihách, na internetu - či zkrátka jejich zobrazování coby normální záležitosti se trestá.

Dosavadní zákaz z roku 2013 platil jen na šíření mezi dětmi; na „pozitivní“ zobrazování „netradičních sexuálních vztahů“ nově hledí zákon stejně jako na šíření pornografie, násilí, etnického nebo náboženského napětí, shrnula BBC. Počítá s pokutou až 400 tisíc rublů pro fyzické osoby a až pět milionů pro právnické. Cizinci mohou být na 15 dní zatčeni či deportováni.

Ochránci „tradičních hodnot“

Putinův režim, který na konci loňského února rozpoutal válku proti Ukrajině, se staví do pozice ochránce „tradičních hodnot“. V Rusku v poslední době přitvrdila například také rétorika proti potratům. DPA připomíná, že v Rusku jsou už několik let vystaveni sílícímu politickému pronásledování právě lesby, gayové, transsexuálové a bisexuálové.

„Čím hlasitěji na Západě kvičí, tím jistější si budeme, že jsme na správné cestě. Toto téma by se v Rusku mělo stát hříchem, jakým je v mnoha našich náboženstvích,“ komentoval podle CNN senátor (člen Rady federace) Tajmuráz Mamsúrov, než o návrhu horní komora hlasovala.

V těchto dnech se problematika opět řeší v nejvyšších patrech. Ministerstvo spravedlnosti požádalo vrchní soud, aby označil údajné „mezinárodní hnutí LGBT“ za extremistickou organizaci. A soud vyhověl. Navíc ani nezveřejnil přesné formulace, dotčení lidé nevědí, za co všechno jim bude od příštích týdnů hrozit postih, píše Deutsche Welle.

Razie zdůvodněná drogami

V pátek 1. prosince, hned den po rozhodnutí soudu, bezpečnostní složky podnikly razie v gay klubech a LGBT friendly barech a saunách v centru Moskvy.

Zdůvodnily to nikoli propagandou netradičních hodnot a sexuality, nýbrž hledáním drog. Podle telegramového kanálu Ostrožno novosti zadrželi policisté neupřesněný počet lidí.

Uniformovaní muži vnikli do velkých moskevských klubů pod záminkou, že hledají drogy, vyplývá ze zpráv médií a na sociálních sítích. Několik lidí bylo zadrženo. Policie podle očitých svědků fotografovala pasy, mimo jiné cizinců.

Obětní beránek invaze

Jak řekl pro BBC LGBT aktivista Pjotr Voskresenskij z Petrohradu, spojení otázky sexuality s konfliktem na Ukrajině je „očividné“. Například Putin označil za „čirý satanismus“ západní LGBT práva, i když v Kremlu hovořil o připojení (anexi) čtyř ukrajinských oblastí.

Loni Voskresenskij v Petrohradě otevřel údajně první muzeum LGBT v Rusku; s novým zákazem ho zase musel zavřít. „Válka je ztracená, hospodářství zničené, úřady potřebují ukázat lidem, pro co riskovaly jejich životy. Nejlepší nápad, s jakým přišly, je najít nového obětního beránka - LGBT lidi,“ věří aktivista.

Olga Baranovová z moskevského Komunitního centra pro LGBT+ iniciativy předpokládá, že zákon povede k další stigmatizaci homosexuálů aj. Komunita se bude muset skrývat, lidé tajit své soukromí. „Budou fiktivní manželství, fiktivní rodiny. Ti privilegovanější zemi opustí, ostatní půjdou do undergroundu. Partnery si budou muset hledat uzavřenými kanály,“ popsala pro BBC.

Média začala novelizovaný zákon pohotově aplikovat. Z oceňovaného seriálu Bílý lotos zmizelo několik scén s homosexuálním sexem a podivně bylo nadabováno víc rozhovorů, aby slova jako gay zmizela - třebaže touto cenzurou nejednou trpí příběh. Vadila i odhalená zadnice muže, který leží v posteli se ženou - přikryl ji neuměle dokreslený ručník, jak psal zakázaný ruský server Meduza. Jeden televizní kanál odbarvil i duhu z korejského popového videoklipu, aby snad nebyl nařčen z šíření gay propagandy, píše BBC.

Cenzurují se i knihy. Některé z nabídky mizí, s jinými si cenzoři dávají práci. Prodávají se například zatavené ve fólii, takže do nich nelze nahlédnout. A když je koupíte a rozbalíte, zjistíte, že jsou četné pasáže začerněné.

„Je to děsivé žít někde, kde je nelegální být sám sebou,“ popsal pro BBC Dáňa (22) z Petrohradu, který vystupoval v queer klubu Gender Blender se svou travesty show na motivy strašidel. Netají se se svou homosexuální orientací. „Buď ze země odejdu, nebo budu čekat, až se to zhorší ještě víc,“ vysvětluje; rozhodl se pro odchod do Francie.

„Činy ministerstva spravedlnosti jsou přímým podněcováním k nenávisti a k násilí na lidech,“ řekl Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda Nikolaj Rodkin, aktivista z Omsku. Bojí se, že terčem úřední šikany se budou stávat nejen aktivisté a členové LGBT organizací, ale i kteříkoliv lidé z této komunity.

„Duhový index“ řadí Rusko na třetí nejhorší příčku z celé širší Evropy. Žebříček vypracovává ILGA-Europe, evropská frakce Mezinárodní lesbické, gay, bisexuální, trans a intersex asociace. Vyhodnocuje víc než sedm desítek kritérií, co se práv LGBTI lidí týče; hodnocení 100 % by znamenalo plnoprávnost.

Rusko má v žebříčku za rok 2023 jen 8 %, horší jsou jen muslimské země na kraji Evropy, Ázerbájdžán (2 %) a Turecko (4 %). Pro srovnání, nejlepší skóre má Malta (89 %). Česko je s 26 % podprůměrné.

Video  Český expert o Hamásu, Putinovi i dopadu na Ukrajinu. Proč teror Rusům vyhovuje?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa