Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trumpovy hvězdné války: Chce víc přiblížit Američany k Marsu, zřídí nový útvar

Autor: ČTK - 
19. června 2018
07:40

Americké ministerstvo obrany vytvoří nezávislou sekci vesmírných sil, která bude rovnocenná s ostatními ozbrojenými složkami. Oznámil to dnes prezident Donald Trump, podle něhož Spojené státy oživí svůj vesmírný program, aby hrály v konkurenci Ruska nebo Číny vedoucí roli. Jedním z cílů je návrat amerických astronautů na Měsíc či dosažení Marsu, uvedl Trump.

„Když jde o obranu Ameriky, nestačí pouhá americká přítomnost ve vesmíru. Potřebujeme americkou dominanci ve vesmíru,“ prohlásil podle agentury Reuters prezident před zasedáním sboru pro otázky amerického vesmírného programu.

USA, které v posledních letech mimo jiné z finančních důvodů omezily výdaje spojené s vesmírným programem, podle Trumpa nesmějí dopustit, „aby nás vedly Čína, Rusko a další země“. „Budeme mít vzdušné síly a budeme mít vesmírné síly, oddělené, ale rovnocenné,“ prohlásil prezident.

Vesmírné síly budou vedle letectva, námořnictva, pozemního vojska, námořní pěchoty a pobřežní stráže šestou samostatnou sekcí amerických ozbrojených sil. Prezident již plán na vytvoření vesmírných sil opakovaně avizoval v minulých měsících. Získal pro něj sice podporu části republikánských zákonodárců, zahrnout jeho financování do letošního armádního rozpočtu se mu však podle televize CNN podařilo jen zčásti.

Není proto zcela jisté, kdy sekce skutečně vznikne. Dohlížet na její vytvoření má šéf sboru náčelníků armádních štábů Joseph Dunford. Nejmenovaný představitel ministerstva obrany řekl agentuře Reuters, že Pentagon bude na uvádění Trumpova požadavku spolupracovat s Kongresem. „Vesmír patří k oblastem pro vedení války, takže je nezbytné, aby naše vojsko i zde udržovalo svou dominanci a náskok,“ uvedl činitel Pentagonu.

Předchozí prezident Barack Obama, který nastoupil do úřadu v době hospodářské krize, omezil výdaje na vesmírný program a pro Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) začaly kosmické lety organizovat soukromé společnosti. Trump letos prosadil zvýšení rozpočtu NASA s tím, že postupně omezí jeho účast na projektu Mezinárodní vesmírné stanice, jehož financování americká vláda do roku 2025 ukončí a ponechá na soukromých společnostech.

NASA by se naproti tomu měla soustředit na návrat k Měsíci, který má být podle Trumpových představ reálný za pět let. Trump dnes rovněž podepsal dekret zaměřený na omezení nežádoucího nadbytku techniky a z ní vytvořeného odpadu na oběžné dráze kolem Země. Nově vypouštěné družíce by podle nařízení měly respektovat přísnější standardy, aby se předešlo možným kolizím.

Video  NASA plánuje cestu na Mars. Do simulované mise vybrali i Slovenku  - tv Joj
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi