Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump tápal při hymně. A jeho pracovní režim plný televize je terčem posměchu

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. ledna 2018
16:55

Prezident Donald Trump je opět terčem kritiky, tentokrát kvůli svému pracovnímu rozvrhu. Nicméně není první a asi ani poslední hlavou státu, která nedodržuje tradiční osmihodinovou pracovní dobu. Na veřejnost se dostal jeho oficiální denní režim a některé lidi šokovalo, že do kanceláře přichází prezident až v 11 dopoledne a opouští ji už v šest večer.

Rozvrh má Trump upravený tak, aby měl čas sledovat televizi, do svého oficiálního programu má zařazené i publikování příspěvků na Twitteru. Bílý dům na zveřejnění pracovního režimu prezidenta reagoval tím, že Trump „patří mezi nejpracovitější prezidenty“ a hodiny před i po pracovní době věnuje „důležitým hovorům“.

Agentura Axios uvedla, že rozvrh, který každý den Bílý dům posílá tisku, je značně odlišný od toho, který prezident skutečně dodržuje. Do oválné pracovny by měl teoreticky dorazit na osmou a do 11 vyřizovat hovory, ale podle všeho tento čas tráví v soukromé rezidenci, kde snídá, dívá se na televizi a tweetuje. 

Pevná hodina pro zpravodajce

V 11 hodin, nebo chvilku po, se dostaví na jednání se zpravodajskými agenturami, během dne má několik dalších schůzek, mezi které je vloženo několik pauz. Z kanceláře odchází v 18 hodin. Podle Axios se o pauzách prezident kouká na televizi. Do rozvrhu je samozřejmě zařazena i obědová přestávka.

Prezidentův skutečný program pak vypadá následovně: od jedenácti má jednání s inteligenčními složkami, od 12 do 13 je pak pauza na oběd. V jednu se vrátí do Oválu, ale už ve 13:30 je připravená přestávka na televizi, tak to pokračuje až do šesti.

Během roku se Trumpův rozvrh měnil. Původně začínal pracovat mnohem dříve, ale postupně posouval začátek pracovní doby na pozdější hodinu. Pokud je prezident na cestách, jeho program vypadá samozřejmě jinak. Většinou v něm chybí hodiny strávené před televizí.

Video  Superdebata Blesku: Prezidentští kandidáti zpívají českou hymnu.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ranní ptáče Bush a Obama jako sova

Prezidenti si vždycky upravovali program tak, aby jim vyhovoval. Ranní ptáče George W. Bush do kanceláře přicházel už v 6:45 a odcházel někdy mezi 18. a 19. hodinou. Barrack Obama sám sebe označil spíše za noční sovu, svůj pracovní den začínal v 9 hodin, ráno ještě chodil cvičit. Obama trval na tom, že každý den si odskočí na večeři s rodinou. Do kanceláře se ale vždy vrátil a často pracoval i přes půlnoc.

Dlouho do noci pracovali i prezidenti Lyndon B. Johnson a Bill Clinton. Ke konci svého období krátil své pracovní dny i Ronald Reagan, což mohla mít na vině i raná fáze Alzheimerovy choroby, která u něj naplno propukla pět let poté, co opustil Bílý dům.

Je Trump produktivní?

Otázkou zůstává, zda je Trump i v té krátké pracovní době produktivní. Zatím se zdá, že ano. Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová uvedla: „Ano, ráno prezident zůstává ve své rezidenci, ale vždy je v kontaktu se svými zaměstnanci, senátory a dalšími politiky a samozřejmě i zahraničními lídry. Prezident patří mezi ty nejpilnější a nejpracovitější lidi, které jsem kdy viděla.

Denně pracuje mnoho hodin a nezpomaluje ani o víkendu. Už i novináři několikrát poznamenali, že si přáli, aby prezident své tempo zmírnil. Mají problém s ním držet krok,“ řekla na Trumpovu obhajobu.

Podle politologů a historiků mnohdy nezáleží na tom, jak dlouho tráví čas prezident v kanceláři, ale na tom, zda jeho práce nese výsledky. Prezident Jimmy Carter měl dlouhý a přísný denní režim, ale jen málokdy se mu podařilo dosáhnout svých cílů.

Demence a Alzheimer

V posledních měsících se řeší Trumpovo duševní zdraví, objevilo se několik teorií, že prezident trpí ranou fází demence. Zřejmě i proto má tak „volný“ pracovní režim. Tyto konspirace potvrdilo i prezidentovo vystoupení na univerzitním fotbalovém šampionátu v Atlantě, kde měl Trump problémy se slovy hymny.

Ke spekulacím o demenci se připojily také debaty o tom, že prezident má Alzheimera. Touto chorobou trpěl i jeho otec Fred Trump, u kterého se nemoc projevila v jeho 80. letech.

Problémy při hymně

Horké chvíle prožil prezident během pondělního zápasu, na jehož začátku zazněla americká hymna. První slova s rukou na srdci odzpíval prezident bez problému, ty se vyskytly záhy. Trumpovi se motal jazyk, pod vousy si mumlal nesmyslná slova a nakonec po zbytek písně radši mlčel. Problémy s výslovností a zapomnětlivost se u něj objevují čím dál častěji.

Pochyby o Trumpově mentálním zdraví rozvířily i komentáře z knihy novináře Michaela Wolffa Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, kde autor mluví hlavně o jeho rostoucí zapomnětlivosti. Tisíce reakcí na Twitteru na sebe nenechaly dlouho čekat a lidé prezidenta nešetřili kritikou.

Z videa je poznat, že celou hymnu nezpíval a že v některých částech hymny zpívat přestal a poté opět začal, v jiných pasážích jen neznatelně otevírá pusu, v dalších naopak živě artikuluje. Jasně podle BBC vyslovuje například „jasné hvězdy“ či „země svobodných a domov statečných“. Na Twitteru se také objevil názor, že Trump jen opakuje slovo applesauce (jablečné pyré).

Lidé řeší, jestli prezident hymnu vůbec zná

„Zná vůbec slova naší hymny? Vypadá to, že moc ne,“ napsala Kasey Dixonová. „Hvězdami posetý prapor je naše hymna a Trump nezná slova, kamery to potvrdily,“ přidal se uživatel Puppits. „Nemyslím si, že prezident není patriot. To, že nezná slova nebo je zapomněl, je jasným znakem, že má demenci,“ napsal na Twitteru Robert Murphy.

Všechny snad uklidní výsledky lékařského vyšetření, kterému se Trump v blízké době podrobí a které bude zahrnovat i test jeho kognitivních funkcí. Demokraté prý už přizvali jednoho z yalských psychiatrů.

Hymnu Trump předtím řešil u hráčů fotbalu

Na podzim prezident dost nevybíravě komentoval gesta hráčů amerického fotbalu, kteří při hymně poklekávali, aby uctili černošské oběti policejního násilí. Trump tehdy vyzval Národní fotbalovou ligu (NFL), aby proti hráčům zakročila. Vinil je, že nectí americkou vlajku a hymnu.

„Nebyli byste rádi, kdyby některý z těch majitelů klubů NFL, když někdo nemá úctu k vlajce, prostě řekl: odveďte toho bastarda okamžitě z hřiště pryč,“ nechal se tehdy slyšet prezident. Lidé na jeho poznámky nezapomněli a na Twitteru mu psali, že „tentokrát by z hřiště za nerespektování hymny měli odvést jeho“.

Zobrazit celou diskusi