Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Arktické mrazy v USA: Až minus 50 °C a první oběti

Autor: Darina Jíchová - 
2. ledna 2018
15:01

Spojené státy od nového roku provází mrazivé počasí, podle záznamů se jednalo o druhý nejstudenější Silvestr v historii USA, o půlnoci v New Yorku naměřili -12 °C. Mrazy nepolevují a vyžádaly si už dvě oběti, nízké teploty budou v zemi přetrvávat i nadále. O situaci informoval deník The Telegraph.

Národní meteorologická služba vydala upozornění na ledový vítr, který bude bičovat území od Texasu až po Kanadu. Zasáhne rovněž pás Montany a Wyomingu i oblast Nové Anglie. Děsivě nízko klesly teploty také na celém středozápadu, některé odvážlivce to ale neodradilo od novoroční tradice – koupání v jezeře Michigan.

Úřady uzavřely jezera

V Chicagu ale místní úřady rozhodly, že koupání zakážou. Ledové poryvy větru jsou prý příliš nebezpečné. „Nemám z toho radost, ale byl jsem dole u jezera. A panečku… když tam hopnete, zabere vám i 10 minut dostat se ven,“ uvedl Jeff Coggins, jeden z organizátorů koupání v chicagském jezeře.

V USA udeřily arktické mrazy. V USA udeřily arktické mrazy. | reprofoto/twitter

Dvanáct stupňů pod nulou v New Yorku se nemůže měřit s Montanou, kde klesla teplota až na -50 °C. V Minnesotě a Jižní Dakotě se teploty pohybovaly okolo -36 °C. Jedná se o rekordní mrazy, podobné počasí bylo v USA před 99 lety. Mráz, vítr a sníh zapříčinily mnoho dopravních nehod. Šerif z texaského města Abilene jich řešil za jeden den přes 36.

Mrazy mají zřejmě tři oběti

Nejhorší následky měly mrazy ve městě Milwaukee, podle místního patologa tam kvůli mrazu zemřeli dva muži. Prvnímu bylo kolem padesáti let a byl nalezen na zemi v postranní uličce, druhý muž byl mladší (†34), oba zemřeli na podchlazení. Policie se domnívá, že další obětí počasí byl muž ze Severní Dakoty, kterého nalezli blízko řeky. Výsledky jeho pitvy zatím nejsou známé.

Video  Mráz v USA si už vyžádal první oběti  - reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer - DRAMATIC EVOLUTION C
Video se připravuje ...

Meteorologové i úřady varují, že teploty budou i nadále klesat a vyzývají obyvatele, aby zbytečně nevycházeli a byli opatrní na cestách.

Zobrazit celou diskusi