Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mrazivý Silvestr v New Yorku: V -12 °C prosila o čaj i Mariah Carey

Autor: ČTK, kal - 
1. ledna 2018
10:35

Skoro milion lidí vítal Nový rok na newyorském náměstí Times Square tradičním sledováním klesající kaleidoskopické koule. Moře lidí, místních obyvatel i zahraničních turistů, neodradila ani přísná bezpečnostní opatření, ani mrazivé počasí.

O půlnoci teploměr ukazoval 12 stupňů pod nulou, což podle záznamů představuje druhý nejchladnější Silvestr. Chladněji bylo jen v roce 1917, kdy bylo minus 17 stupňů Celsia, poznamenala agentura AP.

Před půlnočními oslavami se na Times Square odehrávala zábava s živým vystoupením Mariah Carey, která letos zpívala své hity bez výpadku, jaký ji postihl loni. Zpěvačka se v mrazu domáhala horkého čaje, který ale nebyl, a tak žertovala o „katastrofě“.

„Byl to krásný zážitek, kterému se nic nevyrovná,“ prohlásila jedna z účastnic oslav Colleen Keenanová.

Las Vegas pod přísným dohledem policie

V nevadském Las Vegas, kde střelec loni v říjnu zabil 58 účastníků koncertu, na oslavy dohlížely početné policejní hlídky a také odstřelovači rozmístění na střechách domů. Do města kasin se sjelo z celých USA na 330 tisíc lidí. Podle městské policie byli o víkendu ve službě všichni policisté a na pomoc jim byli povoláni členové nevadské národní gardy i federální policisté.

Novoroční oslavy v Las Vegas Novoroční oslavy v Las Vegas | ČTK

„Jeden incident nás neodradí od toho, abychom se bavili,“ řekla Pettra Starková, která do Las Vegas přijela z Honolulu na Havaji. Policejní auta blokovala všechny křižovatky, aby chránila lidi před případným útokem automobilem. Adrian Dominguez, který přijel v doprovodu deseti příbuzných, řekl, že pohled na tolik policistů není zrovna příjemný. „Jsou úplně všude,“ řekl. Ohňostroje vypalované postupně ze sedmi lasvegaských hotelů trvaly asi osm minut.

„Suché“ oslavy v Los Angeles

V losangeleském centru se v Grand Parku sešly tisíce lidí, mezi nimiž bylo mnoho zahraničních turistů. Na oslavách, jež se měly obejít bez alkoholu, bylo podle policie na 22 tisíc lidí. Veselici dominovala hudba a 3D video promítané na věž radnice. „Je to čistá radost, opravdu rodinná atmosféra,“ řekl účastník oslav Charles Hays.

Za velké policejní asistence se konaly oslavy například i v kalifornském San Francisku, kde ohňostroje zazářily nad vodní hladinou u pobřeží.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi