Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující kniha o Trumpovi: Plačící Melanie, burgery v peřinách a hrůza z travičů

  • Autor: ČTK,Darina Jíchová,Petr Šour - 
    5. 1. 2018
    06:01

    Nová kniha Michaela Wolffa o Donaldovi Trumpovi (71) vyvolala obrovský poprask. Zvláště pasáže, kdy o prezidentovi mluví jeho bývalý poradce Steve Bannon (64), který hlavu USA popsal jako cholerika a podivína, který se v posteli cpe cheeseburgery, zamyká se před ochrankou a sprostě nadává uklízečkám. Autoři v knize popisují prezidentovo chování, jeho paranoiu i skandály spojené s jeho administrativou.

  • 1.Bývalí přátelé Bannon a Trump

    Bannon je podnikatel a politik, známý svými ultrapravicovými názory, který zastával post poradce a de facto hlavního Trumpova stratéga mezi lednem a srpnem 2017. Se současným prezidentem bývali tak blízcí kumpáni, že téměř každý den spolu přesně v 18:30 večeřeli. Pokud to Bannonovi nevyšlo, zhrzený Trump se uchýlil do své rezidence a začal cirkus.

    „Zalezl do postele s několika cheeseburgery, pustil si tři televize najednou a obvolával kamarády, kterým si hlasitě a velmi neslušně stěžoval na proradná média. Později si dal na dveře ložnice zámek, aby ho nerušili agenti tajné služby. Úplně odporné pak bylo, když sprostě řval na uklízečky, když po něm uklízely v ložnici jeho binec,“ cituje novinář Wolff Bannonova slova.  

  • 2.Paranoia a strach z otravy

    „Jestli je moje košile na podlaze, tak je to proto, že ji tam chci mít,“ vyháněl jednou Trump uklízečky. Prezident je také známý svým neustálým strachem, že bude otráven. Proto absolutně nikdo nesmí sahat na jeho věci, hlavně na zubní kartáčky. A proto se také, ačkoli je miliardářem, neustále cpe levnými hamburgery od McDonalda.

    Když má nával paranoie, stele si sám postel a zakazuje personálu prát jeho prostěradla a povlečení. Má také až chorobný strach z bacilů. Trump vůbec považuje Bílý dům za lehce otravný, a dokonce trochu strašidelný. Zabral si ložnici jen pro sebe a tam se obrnil proti celému světu. „Je to poprvé od dob Johna Fitzgeralda Kennedyho, co prezidentský pár má oddělené ložnice,“ píše Wolff.    

  • 3.Ivanka o přehazovačce

    Trump je vděčným terčem mnohých vtipů. Nejvíc se ale posměváčci zaměřují na tu »podivnost, kterou nosí na hlavě«. Velmi často si z něj dělá legraci i jeho dcera Ivanka: „Vlasy si zepředu a ze stran vytáhne tak, aby se setkaly uprostřed, a pak se všechno zamaskuje a zajistí ztužujícím sprejem,“ zní Ivančino vysvětlení k nejslavnější přehazovačce světa. 

  • 4.Dohoda s Ivankou

    Trump podle knihy také uzavřel dohodu s Ivankou, že jednou bude právě jeho dcera kandidovat na post prezidenta USA a on ji kompletně podpoří. Proto jí dal hned po nástupu do své funkce velké pravomoci v Západním křídle, aby se zaučila. „Byla by rozhodně zábavnější první ženská prezidentka USA než Hillary Clinton,“ řekl údajně Trump Bannonovi. 

  • 5.Zmatené vítězství

    Novinář Wolff se rovněž zmiňuje o tom, že Trump a celý jeho tým byl z vítězství u voleb nadšený, ale zároveň zmatený a vyděšený. „V den, kde se měly zveřejnit výsledky, asi kolem osmé večer, to začalo vypadat, že Trump opravdu může vyhrát. Don Junior řekl svému příteli, že otec vypadá jako by viděl ducha. Melania prý brečela a rozhodně ne štěstím. Bannon řekl, že Trump byl nejdřív zmatený, pak nevěřícný a nakonec zděšený. Jako konečná fáze byla Trump, jak ho známe – muž, který věří, že si zaslouží a je schopný být prezidentem Spojených států.“

    Analytici uvedli, že je to úplně jiná verze události než ta, kterou slýchali dosud. Jeho tým se před médii vždycky tvářil jako sebevědomý celek, který pevně věří ve vítězství svého kandidáta. Stejně tak vystupoval i Trump. 

  • 6.Hněv a hádky na inauguraci

    Podle autora knihy si prezident neužil ani vlastní inauguraci. „Byl naštvaný, že největší celebrity odmítly účast, byl nespokojený i s ubytováním v Blair House, kde až do inaugurace žil. Jeho náladě neprospěly ani hádky se ženou, Melania měla ten večer na krajíčku. Podle nejbližších měl prezident v obličeji svůj golfový výraz – naštvaný a vytočený. Byl shrbený, věčně pohupoval rukama, měl nakrčené obočí a našpulené rty, přesně jako na greenu, po nepovedené hře,“ uvádí Wolff v jedné z kapitol.

    Podle odborníků toto přesně kopíruje, jak první pár vypadal na inauguračním videu. Kancelář první dámy ale popřela, že by mezi manželi byly nějaké spory. „Paní Trumpová manžela po celou kampaň plně podporovala a věřila v jeho vítězství,“ stojí v jejich oficiálním prohlášení.

    Melania nevypadala na inauguraci příliš šťastně, Donald Trump na ní občas zapomínal. Melania nevypadala na inauguraci příliš šťastně, Donald Trump na ní občas zapomínal. | Twitter

  • 7.Do Bílého domu bez plánu

    Když se zástupkyně personálního šéfa Bílého domu Katie Walshová zeptala Trumpova nejbližšího poradce a zetě Jareda Kushnera, čeho chce prezident a jeho vláda dosáhnout. Kushner pro ni neměl žádnou odpověď. „Stačí mi tři věci, na které se chcete zaměřit,“ dožadovala se Walshová. „Jaké jsou vaše priority?“ Kushner jí prý odpověděl: „Ano, o tom bychom si měli promluvit.“ Nicméně ani 6 týdnů po začátku Trumpovy prezidentury jeho administrativa nepředstavila nějaký konkrétní plán.

    Politologové ale Trumpa brání, podle nich každému novému prezidentovi trvá, než plně nastoupí do funkce a přejde z režimu kampaně a shánění voličů do módu vedení státu. 

  • 8.Ruská aféra

    „Tři nejvýše postavení představitelé kampaně si mysleli, že je dobrý nápad setkat se zcela bez právníků se zahraniční vládou uvnitř Trump Tower v zasedací místnosti na 25. podlaží. Neměli vůbec žádné právníky,“ popsal medializovanou událost Bannon. Ke schůzce došlo poté, co prostředník mezi ruskou stranou a Trumpovým týmem slíbil dodat kompromitující materiály na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, zjistil loni v létě deník The New York Times.

    Vlastizrádci a zlosynové

    „I kdybyste si mysleli, že to není vlastizrádné nebo nevlastenecké nebo špatné, a já si náhodou myslím, že všechny ty přívlastky sedí, měli okamžitě zavolat FBI,“ citoval Bannona z nové knihy The Guardian.

    E-mailová konverzace mezi Donaldem Trumpem mladším a publicistou Robem Goldstonem ukázala, že nejstarší syn amerického prezidenta na nabídku kompromitujících informací reagoval slovy: „Jestli to je to, co říkáte, pak se mi to líbí...“ Trump mladší zároveň tvrdí, že z následného setkání s ruskou právničkou Nataljí Veselnickou i za účasti Trumpova zetě Jareda Kushnera a tehdejšího šéfa volebního štábu Paula Manaforta nic důležitého nevzešlo.

    Za vším stojí Don junior a Kushner

    Údajné vměšování Ruska do předloňských prezidentských voleb v USA od května 2017 zkoumá tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Podle Bannona se americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nezadržitelně blíží k doznáním viny od členů Trumpova nejbližšího okolí. „Dona Juniora zmáčknou ve vysílání celostátní televize,“ řekl údajně Bannon publicistovi Wolffovi.

    Jared Kushner Jared Kushner | Ron Asadorian/Splash News

    „Je to celé o praní špinavých peněz... Mueller si jako prvního vybral Weissmanna (prokurátor Andrew Weissmann), a to je člověk přes praní špinavých peněz. Jejich cesta k zasranýmu Trumpovi vede přímo přes Manaforta, Dona Juniora a Jareda Kushnera... Jde to přes Deutsche Bank a všechny ty Kushnerovy věci. Ty věci kolem Kushnera jsou šťavnatý, na tom si smlsnou,“ myslí si Bannon.

    Dosud z Muellerova vyšetřování vzešla obvinění proti Manafortovi, dále proti někdejším prezidentovým poradcům Michaelu Flynnovi a Georgi Papadopoulosovi. The New York Times na konci prosince napsal, že američtí státní zástupci se snaží získat záznamy finančního ústavu Deutsche Bank ohledně subjektů napojených na společnost Trumpova zetě. Banka údajně Kushnerovým podnikům půjčila stovky milionů dolarů.

  • 9.Oheň a hněv: Uvnitř Trumpova Bílého domu

    Bannon s Wolffem knihu nazvali Oheň a hněv: Uvnitř Trumpova Bílého domu. Název odkazuje na Trumpův známý výrok, že KLDR stihne „oheň a hněv”, když bude pokračovat ve výhrůžkách směrem k USA. Kniha je založena na nejméně dvou stovkách rozhovorů, včetně toho s Trumpem samotným.

    Nová kniha nabízí nevšední vhled do Trumpovy vlády.  Komentoval ji už i sám prezident, který o své Bannovi napsal, že „potom, co přišel o práci, přišel snad i o rozum“. „Steve Bannon nemá naprosto nic do činění se mnou a s mým prezidentstvím. Když dostal padáka, nepřišel jen o práci, ale i o rozum, uvedl prezident v prohlášení. Už předtím seřval reportéry magazínu People: „Jaký si myslíte, že na mě nějaký Bannon vliv? Žádný, absolutně žádný!“

    Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová na tiskové konferenci oznámila, že kniha je plná „lží a dezinformací“. Prezident se podle všeho chystá na Bannona podat žalobu.  

hanka666 ( 5. ledna 2018 10:35 )

A tito pánové vládnou světu? No potěš koště

illyria ( 5. ledna 2018 09:01 )

" řekl údajně Bannon publicistovi Wolffovi." ÚDAJNĚ??? Autorizoval Bannon toto "údajně" to je hlavní věc, co by měl ten článek říci... Moc se mi to nezdá, Bannon na Trumpa na Breitbartu fakt neútočí, dost ho podporuje... Tak proč by takové věci říkal nějakému novináři? Když by je mohl napsat na Breitbart sám?

kuniksicht ( 5. ledna 2018 08:32 )

ne, nadarmo se rika "na kazdem sprochu, pravdy trochu". pokud se k Bannonovi prida eventuelne Flin a dalsi vyhozeni, tak to nazve Trupm spiknutim a oznaci je vsechny za blazny, co ztratili rozum.......ale me se zda, ze jak z pocatku vsude cpal svoji familii, tak v dnesni dobe to prilis nedela....spis jsou nejak uklizeni.proc asi? uvidime, co nam prinesou dalsi dny, mesice

Zobrazit celou diskusi