Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Mám ho daleko větší a funguje.“ Trump se vysmál Kimovu jadernému tlačítku

Autor: ČTK, ula - 
3. ledna 2018
07:10

Odpalovací tlačítko k jaderným zbraním prezidenta USA Donalda Trumpa je „daleko větší a mocnější“ než to, které je na stole severokorejského diktátora Kim Čong-una. Šéf Bílého domu to uvedl ve své první reakci na novoroční Kimův projev, v němž vůdce KLDR pohrozil USA tím, že celé jejich území je v dostřelu severokorejských jaderných zbraní.

„Mohl by mu někdo z jeho vysáté a vyhladovělé země laskavě oznámit, že i já mám jaderné tlačítko, ale je mnohem větší a mocnější než to jeho, a mé tlačítko funguje!“ napsal v úterý Trump na Twitteru s odkazem na Kimův pondělní projev.

Severokorejský lídr v něm prohlásil, že má na stole stále připravené odpalovací tlačítko, ale jaderné zbraně použije jedině v případě, že by bezpečnost země byla ohrožena. Rovněž vybídl ke zvýšení výroby mezikontinentálních raket a jaderných hlavic a také k jejich rychlejšímu rozmístění.

Zatímco k USA zvolil tradičně ostrý postoj, sousední Jižní Koreji nabídl zlepšení vztahů a jednání o účasti severokorejské delegace na únorové zimní olympiádě, která proběhne právě v sousední zemi.

Americké ministerstvo zahraničí v úterý Kimova vstřícná slova zhodnotilo skepticky. Mluvčí ministerstva Heather Nauertová interpretovala projev jako snahu „vrazit klín“ mezi tradiční spojence USA a Jižní Koreu. „Mohu vás ujistit, že k tomu nedojde,“ uvedla Nauertová v prohlášení.

terezkaterka33333 ( 3. ledna 2018 21:15 )

Američanom nefunguje už nič. Všetka sláva im ubúda. Sú to skrachovaní agresori, ktorým je dobrá komunistická podpora z Číny.

agfor ( 3. ledna 2018 12:35 )

Je to jasné, Kim má starej českej čudlík a Donald zase ten nejmodernější, Americkej.

obsazeno ( 3. ledna 2018 08:54 )

Proč se potom bojí USA se. Koreje a ne naopak?

aIIahakbar ( 3. ledna 2018 08:53 )

 Dva světoví dementi se dohadují, který z nich je větší.

dobry-clovek ( 3. ledna 2018 08:16 )

Trumph by ho mel použít

Zobrazit celou diskusi