Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Vadí „vydírání“ i sirotci. Petříčkovi „mydlí schody“ v ČSSD Hašek, Zimola i Škromach

Autor: pal - 
21. února 2019
05:10

Proti ministrovi Petříčkovi a jeho ambicím stát se místopředsedou vystoupila vnitrostranická opozice. Konkrétně hned trojice bývalých místopředsedů ČSSD Jiří Zimola, Zdeněk Škromach a Michal Hašek. Vadí jim jak Petříčkova podpora syrských sirotků, tak především to, že se ministr zahraničí rozhodl spojit své setrvání v úřadě s úspěchem v kandidatuře na post místopředsedy ČSSD.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček má ambice dostat se do úzkého vedení ČSSD. Kromě domovské Prahy získal další čtyři nominace. V kandidatuře na místopředsedu sociální demokracie ho podpořily stranické organizace v Karlovarském, Zlínském, Plzeňském kraji a na Vysočině.

Petříček však ke své kandidatuře přidal dovětek. Pokud jej na březnovém sjezdu strany členové nezvolí místopředsedou, zváží, jestli zůstane v pozici ministra zahraničí. „Pokud by mi sociální demokracie podporu nedala, vnímal bych to tak, že moje politika nemá u delegátů, u straníků dostatečnou podporu, abych pokračoval dále,“ řekl Petříček.

Svým vyjádřením udělal radost především těm, kteří jeho politice zrovna netleskají. Zuby si na Petříčka brousí zejména KSČM, která sice podporuje vládu Andreje Babiše (ANO), ale na ministra zahraničí má vyloženou averzi. „U Petříčka by to chtělo ledovou sprchu. Koneckonců, není třeba se stresovat, odchod Petříčka by zajisté nebyla nenahraditelná ztráta,“ vyjádřila se poslankyně Miloslava Vostrá (KSČM).

Zimola: Je za tím Poche

Ale i v rámci ČSSD mu už řada členů věští konec. „Pokud nebude mít podporu členů ČSSD, je otázka, zda má zůstat ve vládě. A položil si ji vlastně sám sobě,“ řekl poslanec Jiří Běhounek (ČSSD).

To Jiří Zimola z platformy Zachraňme ČSSD to vnímá spíše jako snahu o vydírání a ultimátum. „Obávám se, že to není rozhodnutí pana Petříčka, ale, jak ho znám, jeho kamaráda Miroslava Pocheho. Ten je totiž svými nátlakovými metodami nejen v Praze proslaven,“ prohlásil pro Blesk Zprávy. „Záleží na odvaze delegátů sjezdu, nakolik se budou chtít vydírání pana Pocheho postavit,“ dodal Zimola.

Škromach: Slabost a nejistota

I jeho kolega z platformy Zdeněk Škromach (ČSSD) to bere trochu jako výzvu pro delegáty sjezdu. „Pro mnohé delegáty to může být výzva, tak vyzkoušejme, jestli to myslí vážně,“ řekl bývalý dlouholetý místopředseda sociální demokracie pro Blesk Zprávy.„Považuji to za velmi nešťastné a je to pro mě ukázkou slabosti a nejistoty,“ nebral si servítky Škromach. Podle něj jde o zbytečné vyhrocení celé situace, navíc podle Škromacha není účelem, aby členové vlády byli zároveň i členy grémia.

„Něco jiného je funkce ministra, která se obsazuje na základě rozhodnutí předsedy strany, a něco jiného je politická funkce a podmiňovat jí nějakou veřejnou funkci,“ vysvětlil. „V tuto chvíli by se měl pan ministr věnovat působení ve svém úřadu a politická rozhodnutí v rámci strany by měl nechat spíše svým přátelům,“ poradil ministrovi zahraničí Zdeněk Škromach.

Hašek: Nedělejte z lidí blbce

Ovšem i s rozhodnutími Tomáše Petříčka v úřadu ministra zahraničí mají někteří sociální demokraté problém. „Pomáhat potřebným lidem v nouzi je určitě potřebné a záslužné, ale zároveň není možné dělat z lidí blbce, hrát na city a dělat na tak citlivém tématu lacinou předvolební kampaň,“ rozhořčila bývalého hejtmana a místopředsedu ČSSD Michala Haška prohlášení Tomáše Petříčka ohledně pomoci syrským sirotkům.

Petříček se totiž vyjádřil, že Česká republika by mohla přijmout 14 syrských dětí z uprchlických táborů v Řecku, jak navrhla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Podle Haška totiž není vůbec jasné, zda jde skutečně o sirotky a zda jsou všichni ze Sýrie.

„Nemyslím, že pan Petříček dělá vše špatně, ale tohle považuji za politicky naivní, je to podpora možné lídryně KDU-ČSL pro evropské volby. A podporovat jiné kandidáty než vlastní považuji za velmi nešťastné a žádné voliče sociální demokracii to nepřinese,“ nechal se slyšet Zdeněk Škromach. „Jak sleduji komentáře na internetu, tak charakteristické asi je: ‚Sice jsem sociální demokracii nevolil a nikdy volit nebudu, ale panu ministrovi Petříčkovi tleskám,“ dodal Škromach.

 

salto ( 22. února 2019 09:12 )

S vybydlováním této země Romům zdatně pomáhaly vlády na začátku 90-tých let (ODS, ODA, ČSL, US...).

blamal ( 21. února 2019 14:50 )

Tri zmetci, co CSSD rozvratili a vysosali do posledni kapky by meli zalezt a drzet chlebarny. Nadejni mladi lidi jsou potreba, a to, ze napr. Petricek nepoklonkuje pred Ovarem a nebobkuje pred Buresem je naopak velke plus. Podrazaci, tupi, mocichtivi Zimolove, Skromachove,Zaoralkove, Haskove a dalsi, kteri socany dovedli tam, kde jsou, a dalsi jim podobni ubozaci, at sklapnou a jsou radi, ze nebruci s Rathem a jemu podobnou “elitou” strany.

Krha ( 21. února 2019 13:06 )

ČSSD má v celku dobré vedení i ministry.Hamáček,Petříček do toho,do toho.

Vladimr eleznk ( 21. února 2019 13:02 )

O jaké většině národa mluvíš? Snad nemyslíš tu hstku utrápené bolševické sebranky?

oldedek ( 21. února 2019 12:21 )

 Tři kriplové - prostě šikovně ničí stranu, která jim umožnila velmi, velmi vydělat a nyní už je nechce ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa