Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Konec „horšího baviče“ Zimoly? Masakr rozložené ČSSD pokračuje

Autor: Petr Holec - 
10. listopadu 2018
05:35

Nikdo už nespočítá, kolikrát si ČSSD po loňském sedmiprocentním volebním masakru slíbila mír. Tedy že se přestane veřejně vzájemně masakrovat a místo toho se bude věnovat voličům, aby jí vůbec nejací zbyli. Sliby chyby. Místo míru strana dál praktikuje džihád do vlastních řad, naposled teď díky rezignaci Jiřího Zimoly na funkci prvního místopředsedy.

Jiří Zimola ve své funkci vydržel devět měsíců. A to chtěli být s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem velký záchranářský tandem. Zimola samozřejmě rychle zjistil, že rozloženou stranu ve skutečnosti nevede on ani Hamáček, ale různí zákulisní hráči, kteří ovládají krajské organizace ČSSD a uzavírají spolu dohody. To nejlíp ukázala i kauza jménem Miroslav Poche, jehož odmítl jmenovat ministrem zahraničí prezident Miloš Zeman. Hamáček nebyl schopen ji zprovodit ze světa a třikrát kvůl tomu musel porušit svůj slib, kdy celá sága skončí.

Zimola chtěl funkci položit už před časem, tehdy ho ale odradil prezident Miloš Zeman. Teď ji položil a nejen Zeman to označil za „zbabělost“. Určitě to je naivita: jestli si Zimola myslel, že stranu v kómatu, již voliči v podzimních volbách vyhnali z několika měst a současně osvobodili od nemála senátorů, změní za tři měsíce, měl radši zůstat doma v jižních Čechách. O Zimolovi se říká, že to je poslední „kluk z plakátu“, co ČSSD ještě zbyl: jako poslední dokázal vyhrát troje krajské volby v řadě, nobelovka za fyziku ho ale nejspíš navždy mine.

Teď ČSSD ztrácí i jeho. O Zimolovi se samozřejmě hned spekuluje, že na příštím sjezdu ČSSD potáhne na předsedu. Maximálně tak s vlastními ambicemi. Zimola ovládá jen malý Jihočeský kraj, zatímco všechny velké rozhodující kraje drží protihráči. Poslední dobou se stylizoval do horšího baviče, když si na sjezdech a tiskovkách rád hrál s růžovými brýlemi nebo klíči, jak mu radil PR poradce. V celostatní politice to bylo jeho maximu, jak se nyní ukázalo.

Stále horším bavičem se ovšem stává i celá ČSSD. Strana s pudem sebezáchovy by svého prvního místopředsedu nechala odejít v důstojném tichu. Nejen pardubický hejtman Martin Netolický nebo Poche ale s gustem tančí na jeho hrobě, když z něj dělají lenocha. Nedávno navíc stranu veřejně vyzval její bývalý dočasný šéf Milan Chovanec, který taky pořád nemůže skončit, aby odešla z vlády. V červnu si přitom ČSSD odhlasovala, že do vlády vstoupí. A taky chtěla být čitelná.

Grémium strany teď rozhodlo, že Zimolu až do březnového sjezdu zastoupí brněnský exprimátor Roman Onderka. Ani on není mužem velkých slov, se zahraničními delegacemi se o půlnoci loučí slovy „good afternoon“. O to ale nejde.

ČSSD nemá žádné velké politické téma ani lídra a ke všemu úplně nerespektuje ani výsledek vlastního referenda o vstupu do vlády. Zato umí veřejnosti nejlíp prodat jen to nejhorší. Dlouho voliče sužovala referendem, pak Pochem, pak bizarní senátní (ne)kandidaturou svého expředsedy Jiří Paroubka a teď Zimolou. Jestli takhle vypadá záchrana, jak pak vypadá masakr?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 10. listopadu 2018 15:37 )

Zimola je fakt sympaťák. Ten upřímný pohled... Většího provařence si tam už dát nemohli.

oldedek ( 10. listopadu 2018 12:39 )

Hele Zimolo, klíďo, prďo si vlez společně za obnrovské pomoci Hradu na trůn ČSSD ale budeš asi posledním předsedou, který tuto starou politickou stranu vedl.. Zimolo ty si ten člověk, který sis tak význačně finančně pomohl přes plat ředitele nemocnice v tvém kraji, při stavbě svého baráčku - vlastně ze státních peněz, budeš jasným a neustálým terčem při budování "NOVÉ" zimolské ČSSD... Ty si nám všem vysvětloval, že soud to pro tvojí nevinu zrušil, "Reportéři ČT" však zjistili, že to tak nebylo ale, že je to tvoje šméčko bohužel promlčený ... I kvůli tobě, Haškovi, Škromachovi a Foldynovi a vašemu podraz veliteli Zemanovi jsem ČSSD nevolil !!!

zlomirek ( 10. listopadu 2018 10:22 )

zlomirek ( 10. listopadu 2018 10:15 )

no,tomu Netolovi faleš kouká z ksichtu... měl by jít do ODS,TOP9,KDU či do STANu

goort ( 10. listopadu 2018 10:10 )

přátelé, takže tady se opět potvrzuje "ONO" známé pravidlo, a to, že "chlapcům" z politiky vůbec nejde o voliče, natož o nějaké držení se "myšlenky"- v tomto případě ….sociální spravedlnosti pro lidi...……, nýbrž zase o tu "malou" českou hamižnost a starost o vlastní EGO.....Zimolo, ale ty jsi ho nikdy neměl. TAK VO CO GOOO?

Zobrazit celou diskusi