Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Útěk před zodpovědností,“ říká Chovanec o Zimolovi, který končí v čele ČSSD

Autor: ČTK, nkov - 
7. listopadu 2018
20:29

Předsedu ČSSD Jana Hamáčka středeční rezignace prvního místopředsedy strany Jiřího Zimoly překvapila, nicméně jeho rozhodnutí respektuje. Věří, že jeho dosavadní zástupce bude jako řadový člen strany společně s vedením usilovat o jednotnou ČSSD. Zachoval se jako chlap, kterému nejde o funkce, ale o záchranu nejstarší demokratické strany v zemi, uvedl bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se Zimolou patřil k iniciátorům platformy Zachraňme ČSSD kritizující vedení a směřování strany.

Někteří další politici ČSSD vnímají Zimolův odchod z nejužšího vedení jako útěk před odpovědností, podle jiných si chystá pozici na březnový volební sjezd. 

„Rozhodnutí Jirky Zimoly mě překvapilo, ale nezbývá mi, než jej respektovat. Děkuji mu za půl roku společné práce ve vedení ČSSD, kterou jsme na březnovém sjezdu přebírali v těžké situaci. Věřím, že i jako řadový člen bude dál pracovat ve prospěch ČSSD a bude společně s námi dál usilovat o jednotnou sociální demokracii, která znovu dokáže oslovit a získat ztracené voliče,“ napsal Hamáček v textové zprávě.

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka označil Zimolův krok za nesprávný a nešťastný. Očekával, že první místopředseda svůj mandát dokončí a pomůže zlepšit postavení ČSSD. „Vybral si rezignaci uprostřed funkčního období. Je to jeho volba, kterou si musí obhájit sám. Já ji povazuji za nesprávný a nešťastný krok,“ uvedl Chvojka.

„Jiří Zimola se zachoval jako chlap. Hraje fér vůči ČSSD. Nejde mu o funkce, ale o záchranu nejstarší demokratické strany v zemi. Věřím, že se cela členská základna bude mít šanci seznámit s důvody jeho rezignace i dalšími kroky,“ uvedl v SMS zprávě Hašek.

Útěk před zodpovědností

Předseda krajské organizace ČSSD v Plzeňském kraji a někdejší úřadující předseda strany Milan Chovanec, který rovněž patří ke kritikům vstupu ČSSD do vlády, Zimolově rezignaci nerozumí. „Připadá mi to jako útěk. Útěk před zodpovědností,“ řekl ČTK Chovanec. Pardubický hejtman a místopředseda ČSSD Martin Netolický považuje Zimolovo rozhodnutí za logické. Podle něj byl ve vedení strany značně osamocen.

Dalšího místopředsedu strany Romana Onderku rozhodnutí Zimoly překvapilo, on sám prý nemá ve zvyku odcházet od rozdělané práce. Za chybu považuje, že Zimola příliš nekomunikoval s poslaneckým klubem ČSSD. Zimolův způsob odchodu z vedení strany vnímá jako přípravu na březnový sjezd, kde bude podle něj chtít kandidovat na předsedu proti Hamáčkovi.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš nechtěl Zimolův krok komentovat. Jde o záležitost sociální demokracie, napsal ČTK.

marmat ( 8. listopadu 2018 18:48 )

Poslední FÓREK Haška je nevracení neoprávněně drženého diplomatického pasu (ministerstvu zahraničí) ani přes opakované výzvy !!! AROGANCE na ultimo.

marmat ( 8. listopadu 2018 18:43 )

JAK TO DĚLAJ, že se od loňska plynule likvidujou!!! Hašek nechce pustit diplomatickej pas, Sobotka pouštěl vládu k vodě, Chovanec se Zaorálkem intrikovali o sto šest i s Chvojkou a teď po přípravě zmařeného "puče" ve straně tihle dva (FOTO).

marmat ( 8. listopadu 2018 18:37 )

zdenkku-odpočiň si zas je TO celý jalový !!!

marmat ( 8. listopadu 2018 18:35 )

Dobrej nik zdenkku takovej opravdu na h.vno Co ANO nedělá, to jsou drby a "komentáře" Ty dva na fotce vystupují jako "bouráci" a jsou na úprku...Jožkové

Qayx ( 8. listopadu 2018 13:18 )

A co by v Drásově bez něho bylo? Díky němu máte halu, opravenou školu...... Kecáte nesmysly, asi moc pijete🤧🤧🤧

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa