Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hamáček: Vláda s ANO není „posvátná kráva“. ČSSD mu i po debaklu ve volbách dál věří

Autor: ČTK, Jakub Veinlich - 
20. října 2018
14:11

Širší vedení ČSSD dalo na dnešním zasedání v Hradci Králové důvěru předsedovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi, jak se předpokládalo. Členové ústředního výkonného výboru se na tom usnesli podle zdroje ČTK absolutní většinou.

Jan Hamáček má důvěru absolutní většiny členů ústředního výkonného výboru strany. Řekl si o ni v Hradci Králové po bouřlivé diskusi.

„Ta podpora byla drtivá. Pro Honzu byla důležitá, aby se mohl věnovat práci pro stranu a dovést ji k březnovému sjezdu,“ řekl Blesk Zprávám člen strany, který se samotného hlasování za zavřenými dveřmi také účastnil.

Ústřední výkonný výbor nakonec nehlasoval o důvěře v prvního místopředsedu a jednoho z iniciátorů platformy Zachraňme ČSSD Jiřího Zimolu, ač o ni stejně jako Hamáček žádal. Neschválil ani Zimolův návrh na přeregistraci členů.

To že, Zimolův návrh, aby ÚVV hlasoval i o něm, neprojde, bylo jasné už dopředu. „Jirka by padnul,“ připustil jeden z členů ČSSD, jak by to dopadlo. Straníci ale nechtějí měnit vedení jen pár měsíců před březnovým sjezdem.

„Docela moudře se straníci rozhodli, když hlasovat nechtěli. Máme sjezd a tam to vyřeší celá členská základna,“ řekl při odchodu z hlasování lídr sociálních demokratů v loňských volbách do Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.   

„Nikdo z nás nemá zájem dělat z někoho mučedníka, to je ten důvod, proč k tomu negativnímu hlasování dnes nedošlo,“ řekl po skončení zasedání ústředního výkonného výboru místopředseda strany Martin Netolický.  

„Nemám z toho radost – byl bych raději, kdyby se k tomu členové ústřední výkonného výboru vyjádřily,“ okomentoval neochotu k hlasování Jiří Zimola. Jaké budou jeho další kroky, podle svých slov zváží.

Širší vedení ČSSD se sešlo poprvé po neúspěšných senátních a komunálních volbách. Debata se podle informací ČTK nesla zejména v duchu kritiky platformy a jejích představitelů.

Hamáček podle kuloárových zdrojů před hlasováním mimo jiné řekl, že vláda ANO s ČSSD není „posvátná kráva“ a že na ní netrvá za každou cenu. ČSSD by podle něj kabinet opustila, pokud by ani po tvrdých střetech neprosadila svůj program. 

Rozpory i na závěrečné tiskovce

„Je třeba skončit diskusi o sociální demokracii ČSSD samé, není možné, abychom pokračovali ve vnitrostranických sporech a přitom diskutovali o věcech, které už jsou dávno rozhodnuté. Vyzval jsem k tomu, abychom se soustředili na to, a není možné, abychom diskutovali o vnitrostranických sporech,“ řekl na závěrečné tiskové konferenci Jan Hamáček.

Vyzval tak nepřímo platformu, aby ukončila svou činnost a věnovala se práci pro stranu. To ovšem Jiří Zimola jasně odmítl.

„Jako strana si zakládáme na tom, že jsme názorově bohatí – diskusní platforma má své místo – možná ji někteří členové nevidí rádi, ale máme několik platforem a jsem rád, že právě tato neformální diskusní platforma existuje – lidé tam mají možnost přihlásit se se svým názorem. Chtěl bych v tom pokračovat.“ řekl doslova místopředseda Zimola a na sociální síti ho podpořil na dálku také další člen platformy, bývalý místopředseda strany Michal Hašek. Ten je dnes poradcem ministra zemědělství Miroslava Tomana. Nečlena ČSSD, který ovšem za tuto stranu ve vládě sedí a je také členem platformy. 

To, že se několik lidí vždy sejde v nějaké restauraci a diskutují pod hlavičkou Zachraňme ČSSD,  ale vadí například i místopředsedovi Netolickému.

„Platforma je diskusní kroužek, pan kolega Zimola se asi snaží být v jejím čele, nicméně zdůrazňuji, že oficiálním orgánem mezi sjezdy je ústřední výkonný výbor a ten se vyjádřil jasně,“ vystoupil ostře Netolický.

A proti fungování platformy, jejímž neformálním předsedou je podle členů ČSSD právě místopředseda strany Zimola, se postavil i Lubomír Zaorálek. „Už je nejvyšší čas tu autistickou poruchu překonat,“ vyzval bývalý ministr zahraničí a dodal, že není možné, aby místopředseda strany, který ji má pomoc řídit, vedl vnitrostranickou platformu.

„Nerozumím tomu, když člen vedení strany je součástí platformy. On má pracovat v té straně, zvlášť pokud je to někdo, kdo má řídit vnitrostranické věci,“ míní Zaorálek, podle kterého mají platformy zakládat ti, kteří jsou ve straně v menšině, a ne ti, kteří jsou přímo ve vedení.  „Ti, kteří tam jsou, včetně pana Zimoly, zdá se, odmítají pochopit, že je to absurdní,“ dodal.  

Hamáček vyzval stranu k jednotě. Chce také po ministrech, aby předložili své priority,  na které se chce ČSSD ve vládě zaměřit. 

„ČSSD bude hrát roli levicového vládního rebela, budeme se asi s ANO střetávat, ale o tom je koaliční vládnutí,“ okomentoval Hamáček závěry. 

Vzniknout má také  poradní tým odborníků, sestavený z úspěšných komunálních politiků, kteří mají dát dohromady další priority strany a nastavit její další směřování. Jako o jednom z možných členů se mluví například o starostovi Náchoda, který svůj mandát obhájil. 

Širší vedení ČSSD také dnes schválilo, že volební sjezd bude v Hradci Králové 1. a 2. března příštího roku. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bullshit ( 20. října 2018 20:20 )

Díky modrému moru máš daň z příjmu 15%. Za Paroubka byla daň dvojnásobná...

zvonekdozahrady ( 20. října 2018 17:08 )

 Jedině Foldyna je dobrej, to že podrželi Hamáčka svědčí jen že nechtěj opustit svá korýtka protože ty jsou u nich na prvním místě, voliči někde hodně vzadu.

iFender ( 20. října 2018 14:57 )

Jediny kdo je tam jeste normalni je Foldyna.S Hamackem se to nezvedne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa