Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Popere se Zimola o post šéfa ČSSD? Jen dělal, že je pracovitý, rýpl si člen vedení

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. listopadu 2018
16:31

V pátek odpoledne se sešlo v Lidovém domě nejužší vedení sociální demokracie. Jedním z témat pravidelného zasedání byla středeční rezignace statutárního místopředsedy Jiřího Zimoly. Ten odešel údajně po tlaku svých kolegů. Podle místopředsedy a pardubického hejtmana Martina Netolického „korunní princ" ČSSD jen vytvářel dojem, že pracoval. Další z místopředsedů Roman Onderka pak při příchodu na jednání zopakoval svou domněnku, že Zimola bude chtít na jaře na sjezdu kandidovat na post předsedy.

„Každý jsme nahraditelný, každý jsme zastupitelný, takže nic mimořádného se nestalo,“ poznamenal ke konci Jiřího Zimoly při příchodu na jednání Netolický. Místopředsedové ČSSD se ale zřejmě budou muset podělit o úkoly statutárního místopředsedy, kterého bude strana až do březnového sjezdu postrádat.

„Jsme schopni se v tomto složení velmi dobře a rychle dohodnout. My si nemusíme moc povídat o tom, jaké kompetence, protože pan kolega sice vytvářel dojem, že je nejpracovitější, nicméně máme jiné zkušenosti. Debata o kompetencích bude velmi rychlá,“ neodpustil si poznamenat hejtman Pardubického kraje.

Těžkou hlavu z odchodu bývalého jihočeského hejtmana pak neměl ani brněnský místopředseda Roman Onderka. Ten za krokem Zimoly vidí přípravu na kandidaturu na post předsedy strany. „Ono se to špatně chápe, to, co udělal kolega Zimola. Pokud by odstoupil hned po komunálních volbách, tak bych tomu rozuměl, že jsou to emoce, protože pro nás to byla opravdu prohra. Rozuměl bych rezignaci v tomto smyslu, i po zasedání ÚVV, kde neprosadil návrhy jako mluvčí platformy,“ řekl novinářům.

„Ale když po zasedání řekne vám i nám, že je stále v tandemu Zimola-Hamáček a že se bude bít za sociální demokracii, pak následně udělá po dvou týdnech něco takového, že odstoupí, tak si to nedokážu jinak vysvětlil. Řekl, že ,v této chvíli nevidí kandidaturu'. To je třeba brát v potaz, politici mají ve zvyku se vyjadřovat pregnantně. Tohle bych nevymezoval, že by neusiloval o nějakou pozici na sjezdu,“ dodal pak v reakci na Zimolova slova, že mu o žádnou funkci nepůjde.

Zimolu zastoupí Onderka

Grémium se nakonec dohodlo, že pravomoci statutárního místopředsedy přejdou na Romana Onderku. "Museli jsme reagovat na rozhodnutí Jiřího Zimoly. Grémium to vzalo na vědomí a pověřilo zastupováním předsedy sociální demokracie místopředsedu Romana Onderku. Je to spíše formální věc. Je třeba mít někoho, kdo je schopen zastoupit předsedu, pokud nebude v republice a bude třeba udělat nějaký právní úkon. Je to podobné aranžmá, jako když vedl stranu Milan Chovanec a já jsem měl právo zastupování," přiblížil předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. S novým obsazením postu se bude čekat na březnový sjezd.

"Těžko můžeme odhadovat, co se chystá ze strany pana Zimoly, jsme demokratická strana. Je možné, že bude více kandidátů na předsedu, probíhají konference, ten proces běží," naznačil také Hamáček, že by se Zimola mohl pokusit dostat do čela strany. Coby předseda jihočeské organizace má velkou šanci, že ho "jeho lidé" nominují, pokud o to požádá.

"Někdo musí zastupovat, je to technická náležitost. Takhle jsme schopni situaci zvládnout do sjezdu, který nás čeká v březnu. Nějaká práce přibyde, ale myslím, že to zvládnu," okomentoval nové pravomoci Onderka.

"Jsme nyní kompaktní tým a z toho mám radost," přisadil si po jednání Netolický a na dotaz, zda před Zimolovým odchodem vedení ČSSD komapktní nebylo už nechtěl odpovídat.

Připravujeme podrobnosti.

oldedek ( 9. listopadu 2018 18:03 )

Hele Zimolo, klíďo, prďo si vlez společně za obnrovské pomoci Hradu na trůn ČSSD ale budeš asi posledním předsedou, který tuto starou politickou stranu vedl.. Zimolo ty si ten člověk, který sis tak význačně finančně pomohl přes plat ředitele nemocnice v tvém kraji, při stavbě svého baráčku - vlastně ze státních peněz, budeš jasným a neustálým terčem při budování "NOVÉ" zimolské ČSSD... Ty si nám všem vysvětloval, že soud to pro tvojí nevinu zrušil, "Reportéři ČT" však zjistili, že to tak nebylo ale, že je to tvoje šméčko promlčený ... I kvůli tobě, Haškovi, Škromachovi a Foldynovi a vašemu podraz veliteli Zemanovi jsem ČSSD nevolil !!!

ji-ri ( 9. listopadu 2018 16:15 )

Zimola je to nejhorší co má ČSSD , je to Zemanova metla ,neuvěřitelný had.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa