Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš šil do Maláčové, Hamáček ji brání: „Děti, nebo banky,“ vzkazuje kvůli „rodičáku“

Aktualizováno -
1. dubna 2019
14:08
Autor: ČTK, simao - 
1. dubna 2019
07:30

Naděje stávajících rodičů malých dětí na zvýšení rodičovského příspěvku z 220 tisíc na 300 tisíc ještě žije. Po lavině kritiky bude v pondělí koalice znovu jednat o zvýšení „rodičáku“ pro všechny rodiče s dětmi do 4 let, kdo ho v lednu budou pobírat. Kde na to vzít? Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) navrhuje zdanit banky a vyzval koaličního partnera ANO, aby si vybralo - buď vám jde o děti, nebo banky. Brání přitom Janu Maláčovou (ČSSD) před kritikou i ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO).

Zatímco Jana Maláčová (ČSSD) se před novináři při příchodu na pondělní vládu nezastavila a s nakonec nesplněným slibem, že se vrátí pokračovala do útrob Strakovy akademie, kdo se zastavil, byl její stranický šéf Jan Hamáček

„My trváme stále na tom, s čím jsme do jednání šli. To znamená, aby to byla ta nejspravedlivější varianta a abychom nedělali rozdíly. To znamená to je pro všechny děti do 4 let věku,“ vysvětloval Hamáček.

„Současně také říkáme, kde na to vzít. Přicházíme s možností sektorové daně na banky a uvidíme, jak se k tomu postaví hnutí ANO,“ pokračoval vicepremiér. 

„Jde o to, abychom hlavně vyřešili ten problém pro mladé rodiny. Kdyby nebylo sociální demokracie, tak žádná diskuze o navýšení rodičovského (příspěvku) nebyla, protože všichni ti, kteří se předhánějí v tom, kdo dá rodinám více, tak dneska na ně zapomněli a my jsme to prosadili do programového prohlášení vlády a my jsme s tím přišli i na vládu. Bohužel v loňském roce došlo k odložení z iniciativy hnutí ANO,“ uvedl Hamáček.

Babiš: Maláčová slibovala a nemá peníze

Ze zástupců ANO se před jednáním vlády zastavil u novinářů pouze ministr dopravy Dan Ťok. Kritice Andreje Babiše však čelí Maláčová za to, že ohledně rodičovského příspěvku dala sliby, na které nemá v rozpočtu svého resortu peníze.

Babiš to uvedl i ve svém tradičním nedělním příspěvku na Facebooku. „Rodičovský příspěvek chceme významně navýšit a že ta atmosféra, kde lidi mají pocit, že jim něco bereme, není korektní. Naopak přece. Navyšujeme z 220 000 korun na 300 000 korun. To je skok 36 procent! Tento příspěvek nebyl léta navyšovaný, tak by nás za to přece měli chválit,“ podotkl Babiš.

„Ale zas chápu, že lidi reagují na sliby paní ministryně, které neměla domluvené v koalici, a nemá na ně peníze a ani se je ve svém rezortu nesnaží najít,“ dodal premiér.

Hamáček brání Maláčovou: Slíbila to, na čem jsme se dohodli

Hamáček však při pondělním dotazu Blesk Zpráv ministryni Maláčovou hájil. „Paní ministryně slíbila to, na čem jsme se dohodli. A pokud si přehrajete vyjádření kolegů za hnutí ANO z podzimu, tak oni říkali jasně, že na navýšení rodičovského je dohoda a že se na to peníze budou muset hledat ve státním rozpočtu. Že nebudou v resortu MPSV je evidentní, protože 93 procent jejího rozpočtu jsou mandatorní výdaje a asi těžko může paní ministryně začít krátit příspěvky na péči nebo další některé dávky pro tělesně postižené, to prostě nejde. S tímto do toho hnutí ANO šlo a takto jsme si to na podzim odsouhlasili,“ reagoval Hamáček na narůstající kritiku Maláčové. 

Za ČSSD prý tak jasně řekli, kde peníze najít. „Uvidíme, zda naši kolegové chtějí podporovat malé děti, nebo bankéře,“ vzkázal Babišovi. Hamáček přitom nevidí důvod hledat jiné zdroje a pokud ANO toto řešení odmítne, je míč na jeho straně a je třeba, aby řekli, kde se peníze najdou. 

Financování dětských skupin a mikrojeslí nově z rozpočtu?

O rodičovském příspěvku se budou zástupci ANO a ČSSD bavit na koaliční schůzce, která následuje po jednání vlády. Na programu koaliční rady je podle informací ČTK také téma zaměstnávání pracovníků z Ukrajiny, boje s chudobou či financování dětských skupin a mikrojeslí ze státního rozpočtu.

Mezi tématy jsou i obědy do škol zdarma, o kterých se diskutovalo především na přelomu roku. Koaliční strany původně zvažovaly plošné financování ze strany státu, začátkem února se ale místo toho pro rok 2020 dohodly na ztrojnásobení částky v dotačním programu ministerstva školství pro děti z chudých rodin až na 100 milionů korun.

„Havárie“ se pokusí opravit

Řeč by však měla být i o dosavadním fungování vládní koalice. Podle Hamáčka tento bod navrhlo hnutí ANO. „Já jsem zatím nenarazil na nějaké zásadní problémy, to, že spolu občas nesouhlasíme, je logické ve chvíli, kdy v té vládě je více než jedna strana,“ uvedl Hamáček. „Pokud došlo k nějakým haváriím, tak se je pokusíme napravit,“ doplnil.

Spekulace ohledně možných výměn některých ministrů ho nechávají klidným. „Já jsem spokojen s prací ministrů za sociální demokracii a nechystáme žádné změny,“ uvedl Hamáček.

kukuku ( 1. dubna 2019 18:07 )

A dokážeš pochopit, že před Babišem ODS (střídavě s ČSSD) naflákaly státní dluh 1,7 bilionu, což je 850x víc než 2 miliardy ? To bys chtěl vrátit ?

osinek ( 1. dubna 2019 17:53 )

Níže pár slov jak o státní kasu pečuje premiér Babiš (Andy čerpač)a jeho ministři za Hnutí ANO negramotný kobliháři!!!! Loni Agrofert odvedl do státní kasy daň z příjmu pouze 739 milionů korun A víš kolik Babišův Agrofert "čerpal" loni ze státní kasy formou dotací a investičních pobídek? Přes 2 miliardy přesněji 2,1 miliardy korun tj. skoro třikrát více než do ní odvedl formou daně ze zisku. To je síla! Co ty na to kobliháři? Kdyby tak fungovaly další velké firmy tj. podstatně víc ze státní kasy braly než do ní odvádí , tak by Česko zkrachovalo. Kobliháři by se měli složit a vložit do státní kasy tu částku, o kterou Agrofert státní kasu podojil Kdy zahájiš sbírku na sanaci státní kasy?

osinek ( 1. dubna 2019 17:39 )

Víte, že Andy čerpač (jeho holding Agrofert) zaplatil loni do státní kasy (tzv. daň z příjmu nebo též zdanění zisku) pouhých 739 milionů korun ?!?? Přitom Agrofert dostal loni ze státní kasy dotace a investiční pobídky přes 2,1 miliardy korun tj. jde o dojení státní kasy ve velkém stylu! Co vy na to kobliháři?! Nejde o konflikt zájmu, když ministerstvo financí (již 6 let tam vládne Hnutí ANO) přihrává Agrofertu miliardy korun formou dotací? Kdyby i jiné velké firmy platily nižší daň ze zisku do státní kasy než pobírají formou státních dotací tak by Česko brzy zkrachovalo A Babiš tvrdí, , že ve státní kase nejsou peníze pro děti! To je síla!!!!

kukuku ( 1. dubna 2019 16:10 )

To je šílený způsob řízení státu. Hamáček (který si ani nezvládl v této době dodělat vysokou školu, kterou má už skoro každý) se u Moravce po obědě rozvalí a vyhlásí sektorovou daň pro banky jako vyřešený problém a způsob, jak se získají prostředky pro navýšení rodičovského. Klasické vytloukání klínu klínem, vedlejší je, že to jsou kompetence ANO a ministryně Šilerové. Kam toto může vést.

vont ( 1. dubna 2019 16:05 )

Tak to je od Hamáčka svinstvo! Takový podrazy na koaličního partnera ČSSD preference nezvýší, spíš naopak! A měl jsem ho za solidního politika, ale je to socan, jinak to neumí. Sledujeme Vás socani.....!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa