Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Komentář: Žranice ČSSD končí. ANO odmítlo školní obědy zdarma pro všechny

Autor: Petr Holec - 
8. ledna 2019
11:10

ČSSD určitě patřilo pouštění žilou státnímu rozpočtu na letošní rok. Strana v něm jako daň za vstup do vlády s ANO prosadila vyšší sociální i další výdaje. Teď ale žranice za peníze jiných končí. ANO zaprvé odmítlo návrh ministryně práce a sociálních věcí ČSSD Jany Maláčové na zvýšení životního minima. A stejný osud stihl i obědy zdarma pro všechny děti z mateřských a základních škol, které prosazoval i vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček a exšéfka resortu školství Kateřina Valachová.

Hamáčkovi sice premiér a šéf ANO Andrej Babiš umožnil zachovat si aspoň jednu tvář, když pověřil ministra školství ANO Roberta Plagu, aby změnil i svůj návrh ohledně bezplatných školních obědů. Jinak ale ANO znovu ČSSD ukázalo, kdo je ve vládě nejsilnější. Babišovo hnutí totiž chce, aby obědy zdarma měly ve školách jen ty děti, na které „chudší“ rodiče pobírají státní příspěvky. ČSSD naopak chtěla zůstat věrná své tradiční plošné štědrosti a zaplatit je všem.

Nejde o žádné drobné, rozdíl mezi cíleností a plošností peněz na obědy činí téměř čtyři miliardy: zatímco obědy zdarma pouze pro „chudší“ děti mají stát 1,65 miliardy korun, jídlo pro všechny 5,4 miliardy korun. Nehraje se ovšem jen o peníze, ale i princip sociálních dávek. Pokud by stát platil obědy všem školákům, přispívali by na obědy „bohatším“ dětem i rodiče těch chudších. Je to podobné, jako kdyby si pro státní příspěvek na bydlení přišel i developer a miliardář Radovan Vítek.

Babiš nařídil Plagovi, aby snížil administrativní náklady selektivnosti příspěvku na obědy, tím ovšem dosavadní vstřícnost ANO k velkorysému nakládání se státními penězi končí.

Ministryně financí ANO Alena Schillerová odmítla návrh Maláčové na zvýšení životního minima s tím, že ho vláda zvýší až po auditu všech sociálních dávek, které začínají připomínat velkou černou díru. A Babiš se pro změnu snaží osvobodit od státní podpory v nezaměstnanosti ty, kteří nepracují ani dnes, kdy nabídka práce převyšuje počet nezaměstnaných. Letošní rok vyhlásil rokem konce zneužívání sociálních dávek.

Pro Hamáčka s Maláčovou je to fiasko ve špatný čas. ČSSD čeká v březnu bouřlivý volební sjezd, během posledního roku už třetí. Hamáček na něm po pouhém roce obhajuje funkci předsedy, zatímco Maláčová ohlásila kandidaturu na místopředsedkyni strany. Oba mají v ČSSD dost nepřátel, co se dodnes nesmířili se vstupem strany do vlády s ANO, které straně pomohlo i k sedmiprocentnímu debaklu ve sněmovnách volbách 2017. Na druhou stranu, každá žranice za cizí peníze jednou končí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukuku ( 8. ledna 2019 12:52 )

Panebože, s pravděpodobností blížící se k jistotě neexistuješ, pokud přece jen ano, ochraňuj nás před hňupy kalibru anonym01.

bleskovka ( 8. ledna 2019 11:43 )

Školní obědy zdarma jen pro bohaté.

Zobrazit celou diskusi