Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš o „prasárně“ i „kudle do zad“: Zmínil odchod z politiky a návrat do bývalé firmy

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
1. září 2019
11:47

Andrej Babiš (ANO) v posledních rozhovorech zmínil možnost svého konce v politice. Ovšem nikoli v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo, ve které věří, že státní zástupce kauzu nakonec zastaví. Babiš tvrdí, že nic neudělal a je nevinný. Ovšem pokud bude hnutí ANO na obtíž, půjde, uvedl v Partii na FTV Prima a navázal na své vyjádření ze sobotního Práva, kde upozornil, že se může „v pohodě“ vrátit do své bývalé firmy. Vedle toho Babiš odmítá, že by se v létě odehrála vládní krize, a také, že by koaličnímu partnerovi Janu Hamáčkovi (ČSSD) vrazil „kudlu do zad“.

„Sociální demokracie z vlády nikdy neodejde, podívejte se, kolik mají všude zaměstnaných lidí z Lidového domu,“ míní premiér Andrej Babiš (ANO), který věří, že vláda pojede dál. Stát v čele ní chce i nadále, nehledě na kauzu Čapí hnízdo.

Sám ale do budoucna opět nevyloučil vlastní odchod z politiky. „Pokud hnutí (ANO) bude mít pocit, že Babiš je na obtíž, tak Babiš půjde,“ tvrdí Babiš a navázal tak na svůj sobotní rozhovor pro Právo. I tam Babiš zmínil: „Když bude mít hnutí ANO pocit, že mě nepotřebuje, tak se v pohodě vrátím do své bývalé firmy.“ Tedy do holdingu Agrofert, který převedl do svěřenského fondu a se kterým dle svých slov nemá nyní nic společného.

Kritici na sociálních sítích včetně politiků z řad opozice však právě toto Babišovi nyní vyčítají. Kvůli Agrofertu je nadále ve střetu zájmů, míní opozice a podobné závěry přináší i auditní zprávy Evropské komise. Premiér střet zájmů odmít a celá kauza Čapí hnízdo ho poškodila, tvrdí. Na Primě zmínil v souvislosti s audity, že jde dle něj o „dílo auditorské české mafie z Evropské komise“.

Kauzu označil za totální nesmysl a výsměch, do politiky prý nešel, aby kradl. „Šel jsem do politiky, abych nekradl, abych nedělal nic v můj prospěch ani v prospěch mé firmy. Proto mě plno lidí nesnáší,“ říkal také Babiš.

Babiš demonstrativně četl z Wikipedie o nevině

V případě kauzy Čapí hnízdo a dotace 50 milionů z EU pro malé a střední podniky má vynést verdikt v pondělí státní zastupitelství v Praze – shodou okolností v den Babišových 65. narozenin. „Tady se od revoluce rozkradly miliardy a média z toho udělala snad největší problém. Za prvé je třeba říct, že na tu dotaci měla ta firma nárok a že ji vrátila. Navíc ČR dostala ty peníze z Bruselu. Takže ČR má plus čtyřicet osm z této kauzy,“ říká Babiš.

„Já, abych ukázal lidem, že je to skutečně nesmysl, jsem dokonce dal na charitu 50 milionů. Takže ta farma zaměstnává 86 lidí, někdo si vzpomněl po 10 letech, že je tady nějaký problém. Nemá to nic společného s mým společenským angažmá,“ zmínil také.

A z Wikipedie demonstrativně četl, co je presumpce neviny. „Nebyla tam korupce, nikdo na tom nevydělal, zaměstnává to lidi, chodí tam lidi z celé ČR. Je to nesmysl. Žádný podvod nebyl, ani nemohl, neexistují žádné důkazy a já doufám, že tady skutečně justice rozhodne v můj prospěch, protože potom budu mít pocit, že skutečně máme spravedlnost,“ pokračoval Babiš.  

Věří, že státní zástupce kauzu zastaví

Ohledně rozhodnutí státního zastupitelství Babiš pokračoval: „Já pevně věřím, že rozhodne v můj prospěch. Já doufám, že ji (kauzu) zastaví.“ Tlak na státního zástupce však vyvíjet nechce, dušoval se Babiš.

I v případě obžaloby by však zůstal nadále premiérem, kauza byla načasovaná dle něj před parlamentní volby. „Na Letné tady říkají, že Babiš patří do vězení? A proč? Co jsem udělal? Nic jsem neudělal,“ hájí se Babiš. Pokud bude v pondělí podána obžaloba, nic se dle něj nemění. „Paní redaktorko, počkejme si do zítra, nevím. Já vám říkám, že pravda je na mojí straně,“ uvedl Babiš.

Prasárna, čílí se kvůli rodině

Premiér se následně opět se rozčílil. „A to, že do toho zatáhli moji rodinu, ženu i děti, to je obrovská prasárna,“ bouřil Babiš a stěžoval si také na dvojí metr. „Není to moje ostuda,“ tvrdí Babiš.

On sám o své rodině mluvil v březnu 2016, když se v kauze Čapí hnízdo hájil ve Sněmovně na plénu před poslanci. „Farmu Čapí hnízdo vlastnili v rozhodné době mé dvě dospělé děti a bratr mojí partnerky, který držel podíl odpovídající podílu mých dvou nezletilých dětí a mé partnerky. Jsem přesvědčený, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace,“ říkal tehdy Babiš.

„Dotace byla přidělena podle platných pravidel. Nespáchal jsem žádný dotační podvod. Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoje děti. Svoji rodinu! To je to nejcennější, co mám! Proto jsem se ne vždy vyjadřoval správně. Nemohl jsem říct pravdu! Toto přece musí každý rodič pochopit!“ vysvětloval v roce 2016 poslancům, proč Čapí hnízdo v době získání dotace vlastnila jeho rodina na základě anonymních akcií.

Video  Babiš od kauzy Krym juniora neviděl. Promluvil i o penězích pro Čapí hnízdo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pochvala pro Schillerovou, vzkaz pro Hamáčka

Babiš nyní neřešil zdaleka jen Čapí hnízdo. „Měním to zásadně k lepšímu, všechno,“ uvedl na Primě Babiš, kterému prý připadá plno věcí nenormálních, ale zároveň také tvrdí, že „žijeme v ráji“. 

Pochválil vicepremiérku a ministryni financí Alenu Schillerovou za to, jak ho zastupovala během jeho dovolené, kterou strávil s rodinou na Krétě a vyrazil také do Francie. „Rozpočet je postaven velice dobře, rozpočtově odpovědně,“ uvedl k vyjednávání ministrů se Schillerovou o rozpočtových kapitolách pro jednotlivé resorty a rozpočtu na rok 2020.

S koaličním partnerem Janem Hamáčkem (ČSSD) chce za vládní krizí udělat tlustou čáru, záležitosti kolem Michala Šmardy má za „banální příběh“. „Trošku mě překvapily ty jeho rozhovory,“ řekl o Hamáčkovi, ale jedním dechem dodal:  „Já chápu, on to má těžké, na něj stále tlačí ti lidé ze sociální demokracie, kteří mu nefandí.“  

Šmarda by rozvrátil vládu, tvrdí Babiš

K celé kauze, kdy se Babišovi nepodařilo prosadit Šmardu u prezidenta Miloše Zemana a nakonec se sám postavil proti Šmardovi, premiér pokračoval: „Nebyla to kudla do zad, rozhodně ne. Já jsem se choval podle koaliční smlouvy.“ A dodal jednoznačně: „Paní redaktorko, já říkám pravdu a já to můžu také dokázat.“  

Babiš připustil, že udělal chybu v tom, že si neověřil dopředu, zda bude Šmarda pro Zemana akceptovatelný. Vedle toho však Babiš zmínil, že Šmarda, který je starostou Nového Města na Moravě a právě Schillerovou označil za „Kalouska v sukních“, podle něj nevystupoval v rozhovorech ideálně a navíc nebyl vhodným kandidátem na šéfa kultury. Byť i on se vyvíjel, jak podotkl Babiš – zmínil, že Šmarda oblékl košili a sako a přišel k němu zcela jinak oblečený, než napoprvé.

„Pochopil jsem, že tenhle člověk nám tu vládu rozvrátí, nám bohatě stačí konflikt Maláčová – Schillerová,“ upozornil však Babiš ohledně Šmardy, který podle něj dostal „trafiku“. „Bude kandidovat do Senátu, rok před volbami do Senátu si to tam nějak takhle řeší,“ říkal také Babiš.

„Říkají, že šidím koblihy“

Někdejší spory a přestřelky se Zaorálkem ho nezajímají, doporučil však novému ministrovi, aby přišel  s květinou a omluvou za šéfkou státní kasy Schillerovou, se kterou se Zaorálek za Sobotkovy vlády dostal do ostrého střetu.

„On je úplně z jiného těsta, dokáže mluvit 10 hodin o všem a o ničem,“ říká Babiš o Zaorálkovi, který se za Schillerovou chystá jednat o státním rozpočtu. A který si nebral v minulosti vůči Babišovi servítky. „A šidím koblihy, to je nějaký spot v ČSSD, že v koblize není moc marmelády,“ podotkl Babiš s úsměvem k někdejší kritice.

Žalobu na Zemana nepodpoří. A letí do Turecka

Po odvysílání rozhovoru na Primě Babiš komentoval před novináři mj. ústavní žalobu na prezidenta Zemana. 

„Je to jenom pokračování - stále, bohužel - naší rozdělené společnosti od momentu první volby prezidenta pana Zemana proti Schwarzenbergovi a je to špatně. Pan prezident žádnou Ústavu neporušil ani v případě ministra kultury. Já myslím, že je to zbytečné,“ říkal Babiš novinářům.

Žaloba a její případná podpora se bude řešit i na jednání poslaneckého klubu ANO. „Samozřejmě v našem klubu jsou lidi, kteří pana prezidenta asi nemají rádi. Ale jde o to, aby se objektivně posoudil ten obsah. Já hnutí ANO doporučím, aby jsme tu žalobu nepodpořili,“ uvedl Babiš s tím, že současný Senát je dle něj nastavený „antizemanovsky“ i „antivládně“, senátoři se v něm nudí, „vymýšlejí ptákoviny“ a potřebují se zdivitelňovat.

Řeč přišla také na Babišovu pondělní cestu do Turecka, kde chce Babiš s prezidentem Recepem Erdoganem řešit nejen obchodní vztahy, případ elektrárny Adaularya, ale i migraci. „To znamená hlavně situace v Sýrii, jaké on vidí řešení. EU dává Turecku vlastně už 6 miliard euro a my jsme část dávali z českého rozpočtu, takže musíme to nějakým způsobem vyřešit, aby se ti lidé vrátili domů,“ podotkl Babiš.

bobbo ( 16. září 2019 11:54 )

Pane Babiš to nám neuděláte,aby jste odešel,máme vás rádi,jste úplně nejlepší premiér jakého jsme kdy měli,děkujem

marmat ( 1. září 2019 23:24 )

ijusa: Trollové ZDE jsou mimořádně MIMOŘÁDNÍ
Kvalita střídá kvalitu, ale PRVOŘADÁ je kvantita

marmat ( 1. září 2019 23:20 )

400 % srazím na 100% ........jen kvůli překlepu.......

marmat ( 1. září 2019 23:17 )

Přes 1/3 národa šla za "změnou " ! Tou je 400% premiér Babiš, který postupně svým tempem­/pra­covi­tostí/­přeh­ledem jakékoliv vypilované chapadlo České Chobotnice (většinou starší než 30 let) obnažuje až na DŘEŇ ! A to je masakr.

bumb ( 1. září 2019 23:08 )

anonym01 jdi už do *** se svýma kecami.Jsi opravdu jednoduchý ubožák a debi l.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa