Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klíčová schůzka Babiše a Hamáčka v Lánech: Vítězem bude Zeman, mají jasno experti

  • Autor: Tomáš Belica,ČTK - 
    Aktualizováno -
    2. 7. 2019
    17:32
    2. 7. 2019
    13:05

    Vyřeší se ústavní krize, která vznikla sporem kolem ministra kultury, nebo půjdou Češi volit do Sněmovny ještě před rokem 2021? Jasno by mělo být po klíčové schůzce premiéra, prezidenta a šéfa ČSSD v Lánech. Tu svolal prezident Miloš Zeman (74) na úterý. Prezident kvůli ní dokonce přerušil dovolenou na Vysočině a premiér Andrej Babiš (64, ANO) byl zase ochoten nechat důležitých jednání v Bruselu. Jenže nakonec je všechno jinak - Babiš nakonec v Bruselu zůstal a schůzku s prezidentem „odpískal“. Společně s Hamáčkem zamíří do Lán pravděpodobně až ve čtvrtek. Jaké jsou pozice všech tří aktérů?

  • 1.Šéf ANO a premiér Andrej Babiš (64)

    Babiš tvrdí, že je pro něj hlavní zachování současné koalice s ČSSD, a tak prý udělá maximum, aby Zemana přiměl k odvolání Antonína Staňka (53, ČSSD). Pokud by sociální demokraté odešli z vlády, vedlo by to podle premiéra k předčasným volbám. Ty by – alespoň podle průzkumů – sice jeho ANO vyhrálo, ale s kým by skládal vládu? Blesk premiér ujistil, že s Okamurovou SPD si nic nezačne: „Taková alternativa na stole není.“

    Co skutečně sleduje?

    „Tady moc nelže. Určitě je pro něj daleko přijatelnější koalice s ČSSD než varianta, že by je vystřídala SPD, byť jen v podobě podpory jednobarevné menšinové vlády,“ tvrdí politolog Josef Mlejnek. Pakt s extremisty by mu totiž uškodil také na evropské půdě, v Bruselu se teď jedná o obsazení klíčových postů v EU. 

    Má kam ustoupit?

    Mlejnek míní, že moc prostoru pro manévrování Babišovi nezbývá. „Poslal návrh na odvolání Staňka. Pokud on ustoupí, vyjde z toho jako slabý premiér a jako faktický šéf vlády z toho vzejde Zeman,“ připomíná. V každém případě si to ale nesmí s prezidentem rozházet. Kdyby došlo na předčasné volby, Zeman je tím, kdo bude pověřovat jednáním o sestavení příští vlády... 

    Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu v Bruselu (30. 6. 2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu v Bruselu (30. 6. 2019) | Reuters

  • 2.Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček (40)

    Hamáček se chce zbavit Staňka proto, že v čele svého rezortu naštval snad kdekoho. Navíc vzpurný ministr začal v posledních dnech kritizovat i svého stranického šéfa. Hamáček proto hodlá na schůzce prezidentovi připomenout, že platí ústava. „Ústava říká, jak prezident postupuje,“ řekl včera.

    Co skutečně sleduje?

    Zbavit se Staňka je jen jedna věc. „Jeho hlavní cíl je zůstat ve vládě a umět si něco prosadit,“ říká Mlejnek. Jak politologové, tak i Zeman se totiž shodují, že pokud by ČSSD odešla z vlády, spáchá sebevraždu. V případě předčasných voleb – jejichž konání Hamáček včera jako možné řešení připustil – není vůbec jisté, zda by se oranžoví do Sněmovny vůbec znovu dostali.

    Má kam ustoupit?

    Žádná z variant není pro Hamáčka bezbolestná. Kdyby totiž vyslyšel hlasy ve své straně volající po odchodu z vlády, ČSSD si už zřejmě neškrtne. A pokud dnes v Lánech nechá prosadit prezidenta jeho představu, ztratí tvář…

    Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání vlády (1. 7. 2019) Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání vlády (1. 7. 2019) | Blesk - Tonda Tran

  • 3.Prezident Miloš Zeman (74)

    Prezident chce Staňka ponechat ve funkci aspoň do doby, než policie prošetří jím podané trestní oznámení na exšéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a na dva bývalé ředitele Muzea umění v Olomouci. Tvrdí také, že Michal Šmarda (43, ČSSD) bude ČSSD prospěšnější jako volební manažer než v čele ministerstva kultury.

    Co skutečně sleduje?

    Smyslem Zemanových „tanečků" může být snaha uštědřit další ťafku sociálním demokratům a nejlépe je vyštípat z vlády. Zároveň vyslat všem členům vlády jasný vzkaz: Ten, kdo rozhoduje o vládě a životnosti ministrů, je prezident. „Musí z toho vzejít varianta, která se jmenuje ,Prezident měl navrch',“ říká politolog Jan Kubáček.

    Má kam ustoupit?

    Nemá k tomu důvod ani potřebu. Nanejvýš lákavé pro prezidenta je ale cokoliv, co přiměje ustoupit Babiše i Hamáčka. „Ani myšlenka předčasných voleb ho netrápí, navíc už neobhajuje svůj mandát, takže jakákoliv varianta, kde je slabý premiér a roztříštěná Sněmovna, rovná se silný prezident,“ dodává Kubáček.

  • 4.Jak z toho ven?

    K tomu, jestli schůzka s prezidentem přinese řešení, jsou politologové spíše skeptičtí. Řešení podle Jana Kubáčka ve smyslu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, by bylo následující: „Staněk prohlásí, že končí z vlastní vůle a Šmarda prohlásí, že se bude věnovat jiným tématům a dá se šance někomu jinému.“ V každém případě ale takový kandidát MUSÍ vyhovovat prezidentovi.

    První oficiální návštěva prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové v ČR (20. 6. 2019). Prezident Miloš Zeman. První oficiální návštěva prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové v ČR (20. 6. 2019). Prezident Miloš Zeman. | Jakub Poláček (Blesk)

  • 5.Staněk: Nebudu blokovat žádné řešení

    Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se v pondělí sešel s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ubezpečil ho, že nebude blokovat žádné racionální řešení, napsal. Babiš by měl společně s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem jednat dnes od 20:00 na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem o situaci na ministerstvu kultury. Sociální demokracie požaduje, aby Staňka nahradil místopředseda strany Michal Šmarda.

    „Potvrdil jsem panu premiérovi, že má demise ze dne 16. 5. byla vážně míněná, a zároveň jsme měli oba velmi konstruktivní diskusi nad celou situací, kdy jsem ho ubezpečil, že rozhodně já žádné racionální řešení blokovat nebudu. Naopak,“ napsal Staněk. „Sdělil jsem mu, že dle mého názoru já nejsem pravým klíčem k řešení situace, nýbrž je to dohoda s panem prezidentem a naším předsedou. Já přeci nemohu odvolat sám sebe,“ dodal.

    Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) vysvětloval ve Sněmovně, že není ministrem v demisi a přirovnal se ke Karlu IV. Byl prvním ministrem, který po celém dni ve Sněmovně vystoupil. (26. 6. 2019) Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) vysvětloval ve Sněmovně, že není ministrem v demisi a přirovnal se ke Karlu IV. Byl prvním ministrem, který po celém dni ve Sněmovně vystoupil. (26. 6. 2019) | Blesk:Robert Klejch

murQ ( 2. července 2019 20:21 )

Lánská schůzka se odkládá na čtvrtek, socani flákněte s tím ve vládě, radím vám dobře.

murQ ( 2. července 2019 20:15 )

Chovej se slušně dingous, zasranče krakonos500.

xiioma ( 2. července 2019 14:26 )

Jediným zdrojem ústavní krize a politických problémů je nenávistný stařec, Zeman. Zdatně mu v tom asistuje agent STB, Babiš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa