Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš je na Čapí hnízdo „alergický“ a šije do ČSSD: „Odejít nechtěli, potřebují uživit své lidi“

Autor: simao - 
31. srpna 2019
15:30

Na dotazy na Čapí hnízdo je premiér Andrej Babiš (ANO) alergický. Přiznává to v rozhovoru pro Právo, ve kterém se po překonané vládní krizi zostra pustil do koaličního partnera. ČSSD podle něj nikdy nemyslela výhrůžky odchodem z vlády vážně. Babiš míní, že by si to ani nemohla dovolit, protože potřebuje uživit všechny své lidi, které vyslala z Lidového domu na ministerstva. Šéf ANO tvrdí, že ČSSD využívá systém trafik, zato jeho hnutí prý nikoli. A bez obalu přiznává, že by se mu samotnému vládlo lépe.

„Já si myslím, že ona ČSSD nikdy nemyslela odchod z vlády ani na vteřinu vážně, i když stále vyhrožovala, že kvůli něčemu odchází. Jednou to byl pan Semín (při volbě do rady ČTK - pozn. red.), pak to byl pan Šmarda (kandidát na ministra kultury, který se vzdal nominace - pozn. red), jindy zase rozpočet. Ale vážně to míněno nebylo. Protože jak by pak soc. dem. uživila všechny ty lidi, kteří z Lidového domu přišli na jejich ministerstva?“ táže se v rozhovoru pro Právo premiér Andrej Babiš (ANO).

Sociální demokraté podle něj využívají systém trafik. „My trafiky nedáváme, u soc. dem. to je prostě pravidlo. Když pan Hamáček chce být předsedou, tak musí nakrmit kraje. To já dělat nemusím,“ tvrdí premiér.

Babiš zopakoval, že je příznivcem většinového systému. A že by se ANO bez ČSSD vládlo lépe. Vládnout by dle ideálního scénáře měl vítěz voleb sám, míní šéf hnutí ANO.

„Kdyby soc. dem. z vlády odešla, šli bychom do Sněmovny a snažili bychom se získat podporu jiných stran. Varianta s SPD ale nikdy nebyla na stole. Samozřejmě že by se ANO vládlo lépe, kdyby v kabinetu bylo samo,“ říká bez obalu Babiš.

K vlekoucí se vládní krizi, kdy s kandidátem na ministra kultury Michalem Šmardou nesouhlasil Miloš Zeman a Babiš ho nedokázal přimět, aby Šmardu jmenoval, premiér říká: „Každý z toho byl unavený a už to bylo i trapné. Proto jsem řekl, že to vyřeším, a logicky se to vyřešilo tak, jak se to vyřešit mělo. Je ale pravda, že jsem čekal, že se pan Šmarda, který byl vždy proti vstupu soc. dem. do vlády, rozhodne stáhnout svoji nominaci dřív.“

S novým ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem měli v době jeho působení ve vládě Bohuslava Sobotky poměrně ostré přestřelky.

„Pana Zaorálka znám, vím, co od něj čekat. Problém mi jeho přítomnost nedělá, protože vládu nakonec uřídím. Už jsem ale hlavně celou situaci chtěl mít z krku. To, že jsme měli v minulosti různé spory a přestřelky… Mezi chlapy je to v pohodě, horší je, když ty urážky směřují na ženy. Ale to je jeho problém, to si musí vyřešit s paní Schillerovou sám,“ naráží Babiš na dřívější spor z doby, kdy byla Schillerová náměstkyní na ministerstvu financí a Zaorálek ministrem zahraničí. V pořadu Partie na FTV Prima Zaorálek vytáhl tehdy kauzu, ve které byl zatčen zeť Schillerové David Rusňák.

Schillerová v květnu 2017 mluvila o bezprecedentních lžích a dehonestaci, zvažovala na Zaorálka dokonce podat žalobu.

Babiš: Čapí hnízdo? Žádný důvod pro rezignaci

V aktuálním rozhovoru s Babišem však došlo i na Čapí hnízdo. Do konce srpna by totiž měl státní zástupce rozhodnout, jak se bude postupovat dál. Babiš přiznává, že na toto téma je „alergický“.

„Není to důvod pro rezignaci, nic špatného se nestalo, žádný podvod se nestal, nic jsem neudělal, neporušil jsem žádný zákon. Pokud u nás existuje spravedlnost, tak justice musí rozhodnout v můj prospěch,“ je přesvědčený Babiš a také v rozhovoru pro Právo nadále tvrdí: „Kdybych nebyl v politice, tak by nikdo o nějakém Čapím hnízdě nikdy neslyšel.“

Video  Babiš od kauzy Krym juniora neviděl. Promluvil i o penězích pro Čapí hnízdo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Kovo ( 2. září 2019 12:35 )

satanach kolik ti je let? Mě je 60 a ty jsi normální kreten!!!!!

Kovo ( 2. září 2019 11:43 )

Teď se Všem lidem z Česka bude Babiš vysmivat!! A bude si říkat Jaaaaaaaaaaaa jsem Slovák z StB a svamiv v Česku!!!!! Si budu dělat co chci­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!

Kovo ( 2. září 2019 11:10 )

Bejt to někdo jiný než Babiš tak dostane doživotí.

Kovo ( 2. září 2019 11:07 )

Vyžente Šarocha!!! Je tam korupce a těžká!!!

marmat ( 1. září 2019 14:53 )

Zítra bude mít každopádně štvanice (směrem k puči) verdikt.....
To, že držíme palce je jasný. Už jen OČISTĚNÍ 4 z 11 obviněných,včele s p.Faltýnkem naznačilo happyend.....na zvolení AB/ANO to vliv nikdy nemělo !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa