Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hamáček: Vláda není posvátná kráva. ČSSD po roce zhodnotí spolupráci s ANO

Autor: Jakub Veinlich - 
15. června 2019
06:15

Rok ve vládě a jeden volební výprask za druhým. To je bilance sociální demokracie po té, co si ve vnitrostranickém referendu v ČSSD odhlasovali vstup do koalice s hnutím ANO. Jenže ani to ji zatím znovu na nohy nepomohlo. Už i předseda strany Jan Hamáček proto připouští možnou změnu kurzu a zavelení k odchodu do opozičních lavic.

Byla to Sophiina volba. Zůstat v opozici a neprosadit nic, nebo jít do vlády a pokusit se alespoň o něco? Přesně před rokem zvítězila ve vnitrostranickém referendu v ČSSD varianta číslo dvě. Sociální demokraté šli do menšinové koalice s hnutím ANO, jenže to s nimi na politické mapě nevypadá vůbec dobře. Oranžová se pomalu vytrácí.

„Nebylo to správné rozhodnutí. Ani tehdy jsem si nemyslel, že je to správné rozhodnutí a nemyslím si to ani dnes,“ řekl Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy demokratické unie, která má blízko právě k sociální demokracii.

Podle Jelínka ČSSD nese náklady Babišova vládnutí a premiérových afér a úspěchy vlády si naopak přivlastňuje samotný premiér popřípadě hnutí ANO. „To znamená, že rozinky si vyzobává Babiš a na sociální demokracii zbývají jen problémy a pokles volebních preferencí,“ zhodnotil situaci ve vládě Jelínek.

Hamáček: Vláda není posvátná kráva

Tristní pozici sociální demokracie, která v posledních, tedy evropských volbách, neobhájila ani jedno křeslo europoslance, si zřejmě uvědomuji i předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

„Když jsem vystupoval na sjezdu, tak jsem říkal, že vláda není posvátná kráva,“ stojí si Hamáček za tím, že může přijít i chvíle, kdy zavelí k odchodu do opozice.

„Mám ten pocit, dokonce se ledacos proslýchá, že se možná něco chystá, ale jde o to, z jakých důvodů by sociální demokraté vládu opustili,“ popisuje aktuální situaci ze svého pohledu politolog Jelínek.

Kdyby sociální demokraté opouštěli vládu jen kvůli aférám spojených s premiérem Babišem, moc dobře by z toho podle Jelínka nevyšli. „Tak by řekli, že jim došlo až po roce, s kým vládnou. Což by bylo hodně zvláštní, protože ten střet zájmů byl zjevný už tenkrát,“ je přesvědčený.

Jak z vlády ven?

Preference by ale mohly sociálním demokratům podle Jelínka stoupat například tehdy, pokud by se neshodli ve vládě nad programovými věcmi. Případný konflikt je prý ale taktické vyvolávat a řešit až po letních prázdninách, protože během dovolených nikdo moc politiku neřeší a lidé by si toho možná ani nemuseli všimnout, což by ČSSD příliš neprospělo.

„Jiná věc je, jestli opustí vládu kvůli tomu, že se dostanou s Babišem do konfliktu nad programem. Nad sociální, prorodinnou politikou, nad daněmi. Oni musí voličům naopak vysvětlit, že hájí jejich zájmy a že jsou mnohem sociálnější stranou, než hnutí ANO,“ dodal politolog.

A podobný scénář naznačoval nedávno v rozhovoru pro Blesk Zprávy také místopředseda ČSSD a stále ještě kandidát na ministra kultury Michal Šmarda, který ve vnitrostranickém referendu hlasoval před rokem proti vstupu sociálních demokratů do vlády.

„Pokud hnutí ANO bude například při hledání příjmů do rozpočtu útočit na důchodce, rodiny s dětmi, nebo pacienty, když dojde k brutálnímu zhoršení kauz, které provází hnutí ANO, anebo když prostě sociální demokracie nebude moct dodržet svůj program, tak skončíme,“ varoval koaličního partnera z ANO Šmarda.

Nárazník proti SPD

Šéf strany Jan Hamáček byl před rokem ten, kdo ve straně razil vstup ČSSD do vlády. Nakonec to i prosadil a dojednal pro sociální demokracii pět ministerských křesel a do koaliční smlouvy dodal řadu stranických priorit.

„Jsem přesvědčen, že kdyby sociální demokracie do té vlády nevstoupila, tak by Česká republika byla za prvé v horší kondici, než je dnes. A já nechci žít v zemi, kde je vláda, která stojí na straně, kterou pokládám za extrémní, a to je tedy SPD,“ stojí si za rozhodnutím jít do vládního angažmá Hámáček i s ročním odstupem.

Vicepremiér si ale uvědomuje, že sociální demokraté neumějí příliš prodávat své úspěchy a že navíc vládu zatěžují kauzy okolo premiéra Babiše, jako jsou auditní zprávy Evropské komise, kvůli údajnému střetu zájmů u premiéra, či kauza Čapí hnízdo. A také údajná spolupráce Andreje Babiše s StB.

Už i Hamáček proto svou rétoriku přitvrdil a mluví o debatě v rámci ČSSD, která může vyústit i odchodem strany z vlády.

„Pokud by se ukázalo, že veškeré úspěchy sociální demokracie, které máme, nebo které se nám podařilo prosadit, budou přehlušovány, nebo zahlazovány osobními kauzami pana premiéra, tak je to samozřejmě věc na zamyšlenou (…) a můžeme se bavit o tom, že ten projekt ukončíme,“ pohrozil Hamáček.

Šéf sociální demokracie chce představit svou další strategii členům předsednictva ČSSD už příští pátek. Pokud by se sociální demokraté skutečně rozhodli z vlády odejít a chystat se na stěžejní krajské volby, které budou příští podzim, bylo by to právě předsednictvo, které by o odchodu z vlády rozhodovalo.

Hrobaři sociální demokracie

Velmi kritický je k ČSSD už od loňské volební porážky někdejší místopředseda strany, teď už jen řadový poslanec Jaroslav Foldyna. Je přesvědčený, že si sociální demokraté za své neúspěchy mohu sami.

„Největší problém není to, jestli jsme ve vládě, nebo ne, ale problémem je sociální demokracie jako taková. Její nerozhodnost, neschopnost reagovat na proměnu vnější situace, která je okolo nás,“ tvrdí Foldyna, podle kterého strana zamrzla, a proto kráčí od jedné volební prohry k druhé.

„Nevím, jestli najde sociální demokracie vnitřní sílu k tomu, aby udělala zásadní změnu a reagovala na vzniklou situaci,“ pokračoval pro Blesk Zprávy nespokojený poslanec. Na sociálních sítích se dokonce objevily informace, že je na odchodu z ČSSD.

Foldynovi vadí podle jeho slov „gendrovské a multikulturní a nevím ještě jaké tendence, které liberální sociální demokraté prosazují. Ty nás přivedly do hrobu a neumím teď odhadnout tu tíhu, jestli dojde ke změně a jestli nám tu změnu někdo uvěří, protože to by muselo být i v těch tvářích, ale to se asi nestane,“ láme Foldyna hůl nad stranou, ve které je 30 let.

„Ano, mohu odejít, když zjistím, že se ta změna nestane. Pokračování ve stávající politice nemá smysl, vzhledem k tomu, že sociální demokracie bude touto cestou mimoparlamentní stranou,“ apeluje na své stranické kolegy Foldyna, podle kterého se navíc strana dostala do fáze, kdy ji lidé nemají rádi, a odkazuje na restart sociálních demokratů v Dánsku.

V referendu o vstupu do vlády přitom Foldyna nehlasoval ani tak, ani tak. Na hlasovacím lístku zaznamenal své rozpolcené pocity a zaškrtnul obě možnosti. Tedy jak odpověď ANO, tak i možnost NE.

Video  Babiš v Blesku: O střelbě v letadle, novém ministrovi, zdraví i Monice a dětech  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„ČSSD v tuto chvíli musí dodržet své závazky, které dala, a musí se chovat autonomně,“ odpověděl na dotaz, zda by byl dnes pro odchod ČSSD z vlády.  O vládní spolupráci mají zástupci ANO a ČSSD jednat už podruhé příští týden v úterý. I samotný premiér Babiš věří, že menšinový kabinet udrží pohromadě. 

lojzaopava ( 17. června 2019 11:42 )

http­s://ww­w.res­pekt­.cz/po­liti­ka/str­asburk-odmitl-babisovu-stiznost-jeho-jmeno-v-registru-agentu-stb-zustane

marmat ( 15. června 2019 21:12 )

Takový klid, který měla ještě nedávno na své propletené kšefty a choutky s lobisty chobotnice jsou halt (zatím) fuč......resp. pod lupou, kterou sami v honitbě kvůli AB nainstalovali...

marmat ( 15. června 2019 21:01 )

nouzy: No pokud to vidíte touto optikou, tak netušíte (?), že jste obětí poslední šance demagogie opozi­ce..­.."V­ymej­vání mozků" je jediný program - poslední naděje opozice...

marmat ( 15. června 2019 20:54 )

padouch236: OK....ROUPY lidí pod "velením" MCH jsou naprosto grandiózní....
vznkají tam, kde lidi nevědí, co ještě roupama přihodit do nákupního vozejku

marmat ( 15. června 2019 20:49 )

Pokud budou SÓLOKAPROVAT jako Maláčová......můžou taky do roka 100% vysublimovat !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa