Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rebel Foldyna má našlápnuto k odchodu z ČSSD. Posílí Trikolóru Klause mladšího?

Autor: Jakub Veinlich, Tereza Malecká - 
10. června 2019
23:30

Po téměř 30 letech zřejmě opustí ČSSD další poslanec. Klubu vládní sociální demokracie dali v tomto volebním období vale už Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec. Teď je podle všeho na odchodu i bývalý místopředseda strany, poslanec a příležitostný boxer Jaroslav Foldyna, který si za roky vybudoval pověst stranického rebela.

Jaroslav Foldyna odchází z ČSSD a stává se tak navždy symptomem slabosti strany, která ho nedokázala vyhodit,“ píše na svém facebookovém účtu jeden z uživatelů.

„Jaroslav Foldyna  odchází z ČSSD,“ připsal další z uživatelů, Jaroslav V.

Další zpráva je na sociální síti zhruba od pondělní 18. hodiny: „Foldyna Jaroslav opouští ČSSD. Čekal jsem to a věřím, že jeho novou stranou bude Trikolóra Václava Klause ml.“ Tento vzkaz si napsal na profil Vilda R. 

Foldyna mlží

Samotný Foldyna podobné zvěsti ani nepotvrzuje, ale ani nevyvrací. „Ještě pořád je i v ČSSD dost lidí, kteří chtějí změnu a obrací se na mě. Ovšem pokud to nepůjde, budu hledat cestu,“ odpověděl Foldyna na jasný dotaz Blesk Zpráv, zda skutečně odchází z vládní sociální demokracie.

Po prohraných volbách do Evropského parlamentu, kde ČSSD neobhájila ani jedno ze čtyř křesel europoslanců poslanec příliš prostoru pro své setrvání ve straně neviděl. „Abych byl upřímný, tak v této chvíli ne,“ odpovídal Foldyna nedávno na otázku zda vidí v ČSSD nějaké východisko a řešení pro web iDnes.cz.

Foldyna si v poslední době na sociálních sítích liboval ať už s Václavem Klausem mladším, tak i s poslankyní Zuzanou Majerovou Zahradníkovou, kteří skončili v ODS a v pondělí představili své nové hnutí Trikolóra. Všichni tři krom jiných spolu například také podepsali pro prezidenta Miloše Zemana návrh na státní vyznamenání pro režiséra a hudebníka Emira Nemanju Kusturicu.

Blesk Zprávy proto zjišťovaly, zda Foldyna nemíří právě do nově vzniklé Trikolóry. Žádné kategorické ne od nikoho nezaznělo. „Zvěsti nebudu komentovat. To musí on,“ zareagoval Václav Klaus mladší. „Zatím ne,“ odpověděla zas poslankyně Majerová.

Jeden ze zdrojů blízký lidem, kteří se podíleli na vzniku Klausova uskupení, naznačil, že by Foldyna mohl u Klause skutečně zaklepat. „Je to velmi pravděpodobné,“ řekl nám pod podmínkou anonymity.

„Tuším, že pro mnohé to bude silný impuls,“ reagoval opatrně další z lidí obeznámených se situací.

Video  ČSSD má za sebou debakl. V evropských volbách ztratila všechna čtyři křesla  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Klausovo uskupení se netají tím, že by chtělo ve Sněmovně vlastní klubu. A tak není úplně vyloučené, že by se mohli přidat do jeho řad ještě další.

Z vedení sociální demokracie na přímé dotazy, zda jim Foldyna o svém odchodu řekl, nikdo neodpověděl.

Bouře už po komunálních volbách

Rozhořčený byl Jaroslav Foldyna v rámci ČSSD už po neúspěšných komunálních volbách loni na podzim. Strana ztratila zastupitele i v jeho Ústeckém kraji, on sám se po dlouhých letech nedostal ani do zastupitelstva domovského Děčína.

„Strana zažila Waterloo. Připravuji se na vše možné – zřejmě rezignuji i na post místopředsedy,“ řekl Blesk Zprávám Foldyna loni v říjnu po vyhlášení výsledků voleb. Křeslo místopředsedy tehdy nakonec neopustil.

Teď „drsnému“ poslanci, který vítá v Česku noční vlky s gumovými medvídky, došla trpělivost zřejmě definitivně.

sako ( 11. června 2019 17:41 )

Jenom to ne!

jarda304 ( 11. června 2019 10:31 )

Poslední chlap v ČSSD. ..

Taurus70 ( 11. června 2019 07:07 )

Tady se seslo zase moralistu😂😂😂😂

sekebo ( 11. června 2019 03:34 )

Krysy opouští potápějící se loď a klausjuniorovo hnutí "Triko Lóra" doplní další pochybná existence.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa