Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Klaus ml. promluvil o handicapech a představil Trikolóru. Pomohl mu herec Vašut

Aktualizováno -
10. června 2019
16:09
Autor: ČTK, ula, Jakub Veinlich - 
10. června 2019
07:15

Členy i program svého nového parlamentního uskupení v pondělí odpoledne v pražském City Tower představil bývalý poslanec ODS Václav Klaus mladší. Jméno hnutí – tedy Trikolóra – potvrdil moderátor akce Marek Vašut. V médiích Klaus opakovaně zmiňoval, že u představení budou i mažoretky. Centrum pro občanské svobody, v jehož výboru Klaus je, si u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovalo ochrannou známku. Vyplývá to z databáze úřadu.

Nové hnutí Trikolóra představil Václav Klaus mladší krátce po 15. hodině. Na tiskovou konferenci do 27. patra kongresového centra na pražské Pankráci vedle řady „neznámých hostů“ dorazil také například ekonom Vladimír Pikora nebo herec Marek Vašut, který celou akci moderoval. Dorazil také člen jihočeské ODS Jaroslav Zvěřina nebo bývalý ředitel České televize Jiří Balvín. Naopak chyběl poslancův otec, bývalý prezident Václav Klaus, který má být údajně v těchto dnech na zahraniční cestě.

„Hnutí není hnutím jednoho muže nebo ženy,“ začal tiskovou konferenci moderátor a herec Marek Vašut. Na pódium pak pozval devítičlenný přípravný výbor a 14 krajských koordinátorů. Před novináře předstoupila vedle Václava Klause mladšího také donedávna poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková nebo také bývalý hejtman Zlínského kraje za ODS Libor Lukáš. 

Václav Klaus představil své nové hnutí nazvané Trikolóra. V přípravném výboru je devět členů. Hnutí má také 14 krajských koordinátorů. Václav Klaus představil své nové hnutí nazvané Trikolóra. V přípravném výboru je devět členů. Hnutí má také 14 krajských koordinátorů. | Blesk:Michal Protivansky/CNC

„Dnes ráno jsme vznikli,“ zahájil svou řeč Václav Klaus mladší. A hned na začátku začal burcovat přítomné a obracel se na ostatní občany, kteří souhlasí s jeho politikou a jeho myšlenkami. „Přišel čas vzít si naši zemi zpátky,“ řekl ještě před představením základních tezí nového hnutí.

Trikolóra není název vybraný náhodně. Hnutí si totiž pohrává s číslovkou tři. Jeho ideje se nesou na třech pilířích.

Trikolóra jako tři

V prvním pilíři chce Trikolóra hájit pohled na svět českýma očima. „Život bez České republiky pro nás nemá smysl,“ odůvodnil první pilíř Klaus mladší. „Naprosto ctíme evropské hodnoty, ale ve smyslu neevropské, neafrické a nearabské,“ připojil pohled na Evropskou unii. Ještě před volbami se přitom spekulovalo, zda Klaus stihne kandidovat v květnových volbách do Evropského parlamentu.

Druhý pilíř je pro Trikolóru pracující občan. „Bohatství vzniká z práce. Ještě nikdy žádná země nezbohatla na aktivitách vlády,“ míní Klaus mladší.

Video  Benda: Klaus ml. se sám rozešel s ODS, chce vystoupení z EU. 
Video se připravuje ...

Třetím pilířem chce Klausův spolek bránit normální svět. „Nemyslíme si, že savci mají 27 pohlaví a že takové bludy máme učit děti ve školách,“ odmítá Klaus, aby existovala více než dvě pohlaví.

Trikolóra chce také zachovat rodinu, ve které je otec, matka a děti. Nebo se nechce vzdát české koruny.

Slova o handicapech a přetahovaná o politiky

„Kladl jsem si otázku, zda to mám být zrovna já, kdo se se všemi svými handicapy má postavit do čela hnutí,“ potvrdil Klaus mladší, že chce stanout  v čele hnutí.

„Nenechávejte republiku jen lidem, kteří mají opačné názory než vy. Připojte se k nám,“ dodala Majerová Zahradníková. Podle ní bude hnutí prosazovat a chránit národní zájmy, rodinu a jednotlivce. Majerová Zahradníková se má zaměřit na školství. Chce prosazovat zrušení plošné inkluze nebo podporovat speciální školy. Se zdravotnictvím by pak měl Trikolóře pomáhat podle inforamcí Blesk Zpráv někdejší zdravotnický expert ODS a bývalý poslanec Boris Šťastný. 

Na první tiskové konferenci Trikolóry zazněly také dvě zdravice. A to od senátorů Ivo Valenty, který je v senátu členem ODS, a také senátora Jaroslava Zemana, který je v Senátu také za ODS.

Video  Klaus mladší: Do podzimu zhubnu pět kilo a založím stranu.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hnutí je podle Klause mladšího už zaregistrované – a až ho ministerstvo vnitra uzná, založí si transparentní účet. Hnutí chce Trikolóru financovat z českých peněz. Primární jsou pro Klause až volby do Poslanecké sněmovny v roce 2021. „Kraje beru jako průtokové ohřívače,“ zmínil Klaus, kterému stál za zády celou dobu bývalý Zlínský hejtman Lukáš.

Mažoretky budou

„Ustavující sněm i s mažoretkami, jak stále slibuji, bude v září,“ dodal Klaus. Garantem zahraniční politiky v novém hnutí má být Klausův otec, bývalý prezident Václav Klaus starší.   

Minulý týden ve středu oznámili občanští demokraté v Šestajovicích u Prahy, že rozpustili stranickou buňku a chtějí pokračovat v Klausově nové straně. Podle tiskové zprávy přivedla členy místního sdružení k tomuto kroku dlouhodobá nespokojenost s tím, že se ODS pod vedením předsedy Petra Fialy posouvá do politického středu. Vyloučení Klause ze strany podle nich pohřbilo naději na zformování konzervativního křídla uvnitř strany.

Klause vyloučilo z ODS vedení strany v polovině března. Podle Fialy o tom jednomyslně rozhodla výkonná rada, jež mu vytkla mimo jiné dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, veřejné útoky na členy sněmovní frakce a další straníky, podporu kandidáta SPD Ladislava Jakla v loňských senátních volbách a výroky, které nejsou v souladu s programem strany.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

turbina ( 10. června 2019 22:04 )

Actimel: Taky zdravím tvýho fotra i matku , zkur,vysyne .

defakto ( 10. června 2019 21:10 )

... a proč ty mažoretky ? Chce se bít za Česko a přitom používá americké zvyklosti ?

jentakjenkobliha ( 10. června 2019 20:23 )

Actimel: Přestaň tu krávu flora povbuzovat, je stejná p.ý.č.a jako ty.

hradnisamohonka ( 10. června 2019 20:19 )

Strana TRIKOKO.TI nemá šanci . Mladý Vašík se urazil že ho ODS vyrazila a udělala dobře. Káva Vašut mu bude dělat rozkuřovače.

hradnisamohonka ( 10. června 2019 20:12 )

flora: Jenom ty máš pořád plnou hubu blábolů jako kráva jentakjen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa