Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Novodobý baron Prášil,“ pustil se do Babiše Fiala. Schytal to i Klaus ml.

Aktualizováno -
16. března 2019
16:10
Autor: Jakub Veinlich - 
16. března 2019
11:45

Jsme srdcem Evropy, tvrdí ODS před volbami do Evropského parlamentu. A právě tento slogan je jejím volebním heslem. Na programové konferenci se předseda strany Petr Fiala pustil do menšinové vlády ANO a ČSSD vedené Andrejem Babišem, který je podle občanských demokratů novodobým baronem Prášilem. Střílel ale také do vlastních řad. I když nikoho nejmenoval, jasně zacílil na Václava Klause mladšího. Výkonná rada začala v sobotu jednat o možném vyloučení exprezidentova syna ze strany.

Výkonná rada strany se sešla po skončení programové konference, která proběhla jen dva dny před oficiálním termínem pro podání kandidátek pro volby do Evropského parlamentu. Do nich půjde strana se svým lídrem Janem Zahradilem s heslem „Jsme srdcem Evropy. Chceme být slyšet.“

„Za hranicemi je ztráta silné důvěry v demokracii, její instituce a důsledný respekt k právnímu státu. Za hranicemi konzervativní politiky je neloajalita, neodpovědnost a anarchistický individualismus. Toto je a bude pro mě jako lídra ODS červená čára,“ řekl Petr Fialaemotivním projevu, který několikrát přerušil potlesk. Nepřímo tak kritizoval Václava Klause mladšího, kterého v týdnu vyzval poslanecký klub ODS k odchodu a v sobotu ho zřejmě vyloučí výkonná rada strany. 

Klausovi hrozí vyhození ze strany za poslední výroky v Poslanecké sněmovně, kdy rozhodování dolní komory přirovnal k rozhodování židovského výboru, který rozhodoval o transportech do koncentračních táborů. Jedna z nejvýraznějších tváří strany ale výzvu klubu k odchodu odmítla s tím, že si počká, zda straníci najdou odvahu a vyloučí ho. Pak se prý obrátí ke svým voličům. 

Svého kolegy se ale veřejně zastala poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.  Zvolena byla v Olomouckém kraji. Právě do vedení olomoucké ODS se před časem vrátil bývalý místopředseda strany a někdejší ministr vnitra Ivan Langer. 

„Ještě nikdy se tolik nekecalo jako dnes a ještě nikdy se v téměř polovině volebního období neudělalo tak málo, jako dnes,“ kritizoval Fiala vládu Andreje Babiše. ODS chce podle bývalého ministra školství vrátit do České republiky podstatná témata. „Pryč od marketingových výstřelků a bulvárních témat,“ apeloval.

Fiala: Dostali jsme ODS ze stavu klinické smrti

„Jsme nejen připraveni na budoucnost, ale jsme také dobře poučeni z minulosti. Před pěti lety jsme spolu začali novou kapitolu ODS, kterou jsme společně dostali ze stavu klinické politické smrti do silné kondice. Ale pozor. To nebyla plastická operace, to byla úplná a totální regenerace,“ připomněl Fiala rok 2013, kdy po zatýkání na Úřadu vlády občanští demokraté v předčasných volbách propadli a hráli o přežití.

Občanští demokraté se chtějí stát alternativou především pro hnutí ANO, mají ambici sestavovat vládu a pomoc jim k tomu mají programové priority, například změny v důchodech, daních, životním prostředí a reformě státu.

„Celkové výdaje státu za posledních pět let stouply o neuvěřitelných 300 miliard, tedy o 24 procent! Má snad někdo v této republice pocit, že služby státu v jakékoli oblasti se zlepšily o 24 procent? Možná tak zisky Agrofertu, ale služby státu pro normální lidi se nezlepšily takovým tempem jako státní výdaje,“ kritizoval vládu i bývalou premiérovu firmu Fiala.

Ministři jako kompars Babiše

Podle předsedy opoziční ODS vláda jen projídá budoucnost a neumí ani investovat, ani šetřit. „Konkrétní vládní politiky nahradily marketingové kampaně vlády a ministři v nich hrají kompars předsedy vlády,“ zlobil se šéf ODS.

„Už žádné další čtyři roky pro koalici ANO a ČSSD. Už žádné další 4 roky pro komunisty ve vládě. Už žádné další čtyři roky promarňování potenciálu České republiky,“ burcoval Fiala své spolustraníky, mezi kterými se objevily nové, ale i staré tváře. V obecenstvu při jeho slovech seděli například bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil, někdejší ministr obrany či zahraničí a kandidát do Evropského parlamentu Alexandr Vondra nebo bývalý ministr průmyslu Martin Kuba. Ale už zmíněný Václav Klaus mladší chyběl.

„Je pravdivé také říci, že Piráti s námi nemohou soutěžit v kompetenci, ve zkušenostech nebo schopnostech. Ale je poctivé říci, že s námi dovedou soutěžit v pracovitosti, v zápalu a elánu,“ vybízel Fiala straníky k tvrdé práci a varoval před „houževnatostí“ Pirátů, kteří jsou první období v Poslanecké sněmovně a poprvé také kandidují do Evropského parlamentu s ambicí získat několik křesel.

ODS má být podle Fialy ostřejší a ráznější, aby byla více slyšet. „Mně například někdy vyčítají, že jsem málo konfliktní. Mohu vám slíbit, že se polepším,“ řekl Fiala svým spolustraníkům. 

Žádný czexit, ani rozpuštění EU

V Evropské unii chce ODS zůstat i po volbách do Evropského parlamentu. Podle lídra kandidátky občanských demokratů Jana Zahradila nelze utíkat z boje. „Nevyhlašujeme odchod z EU, žádný czexit ani rozpouštění EU. Nikdy jsme nechtěli federální eurostát řízený z Bruselu. Chceme pružnou, vícerychlostní EU s dostatkem prostoru a svobody pro členské země,“ řekl Zahradil po té, co ODS odtajnila logo a hlavní slogan své předvolební kampaně.

Zahradil nařkl Andreje Babiše a hnutí ANO, že „vykrádá ve velkém“ evropský program ODS. Znamená to podle Zahradila to, že ani Babišovy „slavné PR týmy“ nejsou schopné vymyslet nic lepšího.

Reforma daní ODS chce zpět dvě sazby DPH

ODS chce měnit také daně. Na programové konferenci v pražských Holešovicích představil daňovou reformu podle bývalé vládní strany, která má teď v Poslanecké sněmovně 25 poslanců, jejich šéf Zbyněk Stanjura. ODS počítá jen se dvěma sazbami DPH. „Chceme paušální daň pro živnostníky,“ doplnil Stanjuru ekonomický expert občanských demokratů Jan Skopeček. ODS se vrací také k myšlence zrušit superhrubou mzdu. „Snížíme sociální odvody o dva procentní body,“ sliboval také předseda poslaneckého klubu Stanjura.

ODS se chce vrátit také ke dvěma sazbám daně z přidané hodnoty (DPH) místo nynějších tří - 21 procent, 15 procent a deset procent. Chce také umožnit lidem, aby posílali procentní bod ze sociálních odvodů na důchody svých rodičů nebo na zdravotní a sociální služby. 

V daňové oblasti chce ODS také zavedení paušální daně pro malé živnostníky, s čímž nedávno přišlo i vládní hnutí ANO. Nejsilnější opoziční strana by zrušila daň z nabytí nemovitosti a silniční daň. V reakci na záměry ČSSD zavést sektorovou, respektive bankovní daň občanští demokraté zdůrazňují, že žádné nové daně nechtějí. „Nepotřebujeme nové daně, potřebujeme rušit ty současné,“ doplnil poslanec Skopeček.

Snížení odvodů a peníze z pojištění na účty rodičů

Občanští demokraté navrhují také snížení odvodů zaměstnavatelům za zaměstnance, kteří by pro ně pracovali na zkrácený úvazek. Živnostníkům by ulevili tím, že by zvýšili hranici příjmů k povinné registraci k DPH z jednoho na dva miliony korun.

V sociálních záležitostech, jak je představili poslanec Jan Bauer a místopředsedkyně Alexandra Udženija, by občanští demokraté vedle přesměrování části sociálního pojištění na důchody rodičů například zavedli daňový odpočet úroků z hypotéky i na další nemovitost, kterou například rodiče pořizují pro děti. Všechny mimořádné příjmy státu by směřovali do zvláštního fondu, aby byly peníze na důchodovou reformu.

„Víme, že změny penzijního systému musí jít ruku v ruce s prorodinnou politikou. Bez fungující rodiny nebude fungující stát,“ představila plány první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Reformu státu představili v klubu La Fabrika místopředseda strany, poslanec a starosta Líbeznic Martin Kupka spolu s bývalým náměstkem ministra vnitra Zdeňkem Zajíčkem. Podle Kupky je důležité, aby lidé mohli sledovat postup vyřizovaní jejich žádostí na úřadech online na internetu nebo v mobilním telefonu či tabletu.

Kupka: Vraťme lidem svobodu

„Pojďme zrušením zbytečných zákonů vrátit lidem svobodu,“ pobízel spolustraníky Kupka, který chce malý, levný, chytrý a přívětivý stát. ODS chce také více motivovat učitele. Pro příští období slibuje kantorům vyšší platy na 150 procent aktuálních platů. Podobné úpravy slibuje i ministr školství Robert Plaga (za ANO).

V nedávném rozhovoru pro Blesk Zprávy přislíbil kantorům lepší podmínky nejen ve školách, ale také na jejich účtech. „Současný závazek je 45 tisíc do roku 2021 a dál by to mělo být 130 % průměrné mzdy,“ přislíbil. 

„Občané už mají dost té bezradnosti a toho, co tu předvádí novodobý baron Prášil Andrej Babiš a celá tato vláda, a s tím je potřeba skoncovat a ODS dnes nabídla naprosto konkrétní recept, jak to udělat,“ řekl na závěrečné tiskové konferenci po programové konferenci šéf ODS Petr Fiala.

„Dnešním dnem začíná naše kampaň do Evropského parlamentu, představili  jsem program, představili jsme kompetentní tým, který chce pomoci zachránit Evropskou unii před rozkladem,“ dodal šéf ODS.  

Kandidátku do Evropských voleb občanských demokratů odevzdá zmocněnec strany začátkem příštího týdne. Nejzazší termín je přitom v úterý 19. března.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hradnisamohonka ( 17. března 2019 19:37 )

Víš ty stračeno že Babišovi nesedělo ani jedno daňové přiznání ?

marmat ( 17. března 2019 19:27 )

Tato strana s metrosexuálním/samolibým lídrem vůbec nepochopila, že už má jediné voliče z minulosti : vděčné za zakázky, kšefty, tunely a tunýlky a ty druhé -notoricky nesnášející jakékoliv "pořádky". Nepřehlednost je senzačně ŽIVILA !!!

marmat ( 17. března 2019 19:21 )

Myslíte si opravdu KDOKOLIV , že pokud NĚKDO štěká po EET má 100% v pořádku své daně ??? Samozřejmě je to všem jasný, ale někteří s tím jdou dokonce do médií i Poslanecké sněmovny A tvářej se vážně a bojujou za "daňové cochcárny"

marmat ( 17. března 2019 19:14 )

Jóoo existovali daňoví PRÁŠILOVĚ ...Nahemžili se po revoluci z tunelů ODS-všechny modely pohostinství, jako houby po dešti-často i 100% pračky peněz! A jen "BLBOUNI" platili řádně daně Sorry jako = maxi-DRZOST, místo pokorného ticha

marmat ( 17. března 2019 19:02 )

petr12: Pane Stanjuro...Bendo....Uježděná....EET Vám šláplo na přezky doslova pekelně...Všechny tunely ODS mají na konci Hotely, motely, penziomy, restaurace, bary , kavárny.....a TO se to KOUZLILO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa