Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klaus mladší „vykrádá“ ODS. Přechází k němu členové z Šestajovic, zrušili buňku

Autor: ČTK, blv - 
6. června 2019
16:14

Vyhodili jste Václava Klause mladšího z ODS, tak odcházíme – vzkázali členové stranické buňky v Šestajovicích svým kolegům do Prahy. A už oznámili, že chtějí pokračovat v novém politickém subjektu Trikolora hnutí občanů, které právě Klaus ml. založil. Předseda středočeské ODS Jan Skopeček řekl, že ho mrzí odchod jakéhokoliv člena ODS. O tom, že by stejný krok zvažovala další sdružení, neměl zprávy. Věří, že v případě Šestajovic půjde o výjimku.

Podle členů šestajovického sdružení je k opuštění strany přivedla dlouhodobá nespokojenost s tím, že se ODS pod vedením předsedy Petra Fialy posouvá do politického středu. Definitivní rozhodnutí padlo v pondělí při zasedání místního sněmu. Až doteď totiž doufali, že se ve straně zformuje konzervativní křídlo.

Vyloučení Václava Klause mladšího tuto naději pohřbilo a následná reakce předsedy strany na přijaté protestní usnesení utvrdila členy v názoru, že dnešní ODS už je jinou stranou než tou, do které vstupovali a kterou dlouhých 28 let volili,“  uvedli straníci. 

Podle  předsedy středočeské ODS opouštějí stranu jen jednotlivci a zároveň se hlásí noví zájemci o členství. „Nemám zprávy o tom, že by nějaké celé místní sdružení takto odešlo. Ale jestli se nemýlím, tak v Šestajovicích byli jen čtyři lidé, to je velmi malé místní sdružení,“ dodal.

Poslance za ODS a starostu Líbeznic Martina Kupku rozhodnutí šestajovické buňky nepřekvapilo. „Protože je osobně znám, nepřekvapuje mě, že šest členů místního sdružení Šestajovice opouští ODS. Jejich proruské názory, ale i jejich vlastní volební výsledky v obci nebyly pro ODS dobrou vizitkou,“ uvedl Kupka. Narážel tím na to, že ODS loni získala v šestajovickém jedenáctičlenném zastupitelstvu jediný mandát.

Klause vyloučilo z ODS vedení strany v polovině března. Podle Fialy o tom jednomyslně rozhodla výkonná rada, která mu vytkla mimo jiné dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, veřejné útoky na členy sněmovní frakce a další straníky, podporu kandidáta SPD Ladislava Jakla v loňských senátních volbách a výroky, které nejsou v souladu s programem strany.

Sněmovna poté v polovině dubna Klause odvolala z postu předsedy školského výboru. Po Klausově odvolání opustila poslanecký klub ODS a později i stranu Majerová Zahradníková. Odůvodnila to tím, že jí dlouhodobé směřování stranické politiky nebylo příjemné.

ODS má v jedenáctičlenném zastupitelstvu Šestajovic jen jedno křeslo. Na druhé straně byla v obci nejúspěšnější stranou při nedávných volbách do europarlamentu, svůj hlas jí dalo přes 26 procent místních voličů. 

dolcevita ( 6. června 2019 19:39 )

Trikolóra, to jsou barvy českého národa. Bílých, žlutých a hnědých čechů. :o)

silen ( 6. června 2019 17:59 )

...kdyby si nechal chirurgicky trochu srovnat ten obličej, tak by se mu počet voličů minimálně zdvojnásobil. Lidi nechtějí jen kecy a sliby, ale taky estetiku...!

tulipan ( 6. června 2019 17:35 )

Konečně!!! budeme mít koho volit neskutečná smečka jeblých jitrnic kolem Fiali nám nedávala možnost volit opravdu dobrou stranu!! taková Němcová zlodějka rohlíku ikona zlodějin kmotru­,Ben­da,Kup­ka,Staj­nura,­Džami­la,atd jsou odstrašujicí politici pět let jen Babiš!! kecy mi budeme jiní,mi snížíme,mi zvyšíme,mi zrušíme neskutečný sajraj­t,ne­táhel­,jeblo­šu.ně­jak jste zapoměli dodat vrátíme stovky miliard které jsme ukradli lidem dobytku!

iFender ( 6. června 2019 17:20 )

To by mohla byt tpozdeji i trochu konkurence pro ANO i SPD,uvidime.ODS,TOP 09,KDU-CSL,STAN to je dnes opravdu pasé.Divim se ,ze je nekdo vebec volil.No dnes maji jiz jinou alternativu ,jakou to se ukaze.

Kuni_xicht_prazanda1 ( 6. června 2019 17:18 )

Prazanda1, tvůj okruh známých, ten lidský odpad a navoneny hnůj ať mají jakykoli titul jsou jen gumové tupé opice, stejně jako jsi ty ty elito debility, snad si nemyslíš že si někdo považuje takové špíny co tu jmenuješ? Jestli jsou ti vzorem špíny z ODS,Top 09 či Pirátů, tak zbohem rozume, pokud nějaký máš. Radši za souseda bandu cikánů, než svoloč, kterou tu ty vychvaluješ, ty slizká nulo s postiženým parchantem z Řeporyjí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa