Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Jsme Babišovi rukojmí, ale můžeme si za to sami,“ říká expert na dotace k auditům komise

Autor: mav - 
13. června 2019
05:10

Andreje Babiše jsme si za premiéra zvolili i přesto, že jsme o jeho střetu zájmů věděli a podíl na dotační kauze předsedy vlády má tedy každý z nás, říká k předběžným výsledkům auditu dotací pro Babišův někdejší holding Agrofert, převedený do svěřenského fondu, expert na dotace Leo Steiner. V minulosti upozornil na nekalé praktiky v regionálním operačním programu Severozápad a připomíná, že i tehdy hovořily angažované osoby o poplašných zprávách, pomluvách a podávaly trestní oznámení. 

Podle Steinera stojíme před hrozbou velkého rizika, kterému se dá vyhnout, pokud všechny zainteresované subjekty přistoupí k případu zodpovědně. Pokud ne, predikuje podobný scénář jako právě u ROP Severozápad. A tedy „miliardové škody a pošramocená pověst České republiky.“

Steiner to uvedl v pořadu Epicentrum vysílaném živě na Blesk.cz. Na vyjádření premiéra Andreje Babiše, že jde o útoky komise na Česko a celou V4, reaguje dalším příměrem k této osm let táhnoucí se kauze: „Tehdy zástupci kraje od hejtmanky až po její právní zástupkyni Marii Benešovou říkali, že to jsou všechno poplašné zprávy, že to jsou defacto pomluvy, podávali tresní oznámení. Všechny nálezy se odmítly. A víme, jak to dopadlo - obrovské ztráty, reputační problém, program se na dva roky zastavil a kraje přišly za tu dobu o šest miliard."

Video  „Jsme Babišovi rukojmí, ale můžeme si za to sami," hodnotí premiérův střet zájmů dotační expert  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Na současném střetu zájmů Andreje Babiše má podle slov Steinera podíl Česká republika jako celek. 

„Můžeme za to všichni tím, že jsme si takového premiéra zvolili. O tom střetu zájmů jsme věděli. Samozřejmě pokud chytí třeba nějakého zloděje v bance, bude se snažit tu vinu smést, bude se snažit vzít si rukojmí. Rukojmími jsme teď my, občané České republiky,“ řekl Steiner v Epicentru.

Situaci popisuje jako pštrosí politiku. „Příjemcem dotací byl nejprve ministr financí, poté premiér. Takže se hledal důvod, proč tomu tak je a jak to zastřít. Přesvědčilo se pár voličů, občanů, pár úředníků, ale Evropská komise na tuhle pštrosí politiku nedala," vysvětluje a dodává, že nejde o chybu dotací. Dotace jsou podle něj pouze peníze a ty u nás nebyly správně využity. 

Expert na dotace zároveň zdůrazňuje, že i když jsou dotace významným přítokem financí pro koncern Agrofert a potažmo pro Andreje Babiše, v případě rozpočtu České republiky tomu tak není. V průběhu posledních let totiž tvoří od dvaceti do čtyřiceti procent zisku Agrofertu, zatímco na HDP ČR, podobně jako dalších členských států, se podílí maximálně třemi procenty.  

Blesk_se_boji_pravdy ( 13. června 2019 13:31 )

Babiš to dělá dobře! Držíme mu palce a doufám že té lůze ne ustoupí! To jen hyeny co tu kradli desítky let ječí že už to tak nejde

Blesk_se_boji_pravdy ( 13. června 2019 13:25 )

Protože má charakter, svědomí a cest ale to vy neznáte

Blesk_se_boji_pravdy ( 13. června 2019 12:54 )

Lidi ( 13. června 2019 12:46 )

Jaký rukojmí,když se něco dělá podle zákona, který byl schválen celou sněmovnou, tak je to zase špatně. Zřejmě to někomu strašně vadí a pisalkove jim pomáhají a ne zadarmo.

Blesk_se_boji_pravdy ( 13. června 2019 12:26 )

Jikar, protože umí a dělá to dobře mi nemusí vadit že je premiér. A co ti před ním? Ty rozkradene miliardy??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa