Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policisté v „únosu“ Babiše juniora chybovali. Trestu se ale zřejmě vyhnou

Autor: Mii - 
6. června 2019
16:42

Blíží se konec vyšetřování, jehož cílem bylo zjistit, proč dvojice policistů loni v lednu odložila případ údajného únosu Andreje Babiše mladšího na Ukrajinu. A proč o e-mailech mluvila s právníky rodiny českého premiéra. Podle časopisu Respekt se státní zástupci a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) shodují, že policisté opravdu pochybili, nebylo to ale jejich záměrem. Dost možná tak vyváznou bez trestu. Finální rozhodnutí padne nejpozději v červenci.

Na případ Andreje Babiše mladšího a jeho nevyjasněný pobyt na Ruskem anektovaném poloostrově Krym upozornila televize Seznam v listopadu minulého roku. Novinářům syn šéfa hnutí ANO ve švýcarské Ženevě sdělil, že na Ukrajinu byl de facto unesen na povel své otce, aby nemusel vypovídat v kauze Čapí hnízdo.

Česká policie následně oznámila, že o pobytu Babiše juniora na Ukrajině věděla, dokonce ji sám s prosbou o pomoc několik měsíců předtím kontaktoval. Policisté proto věc vyšetřovali, ale velice rychle ji odložili poté, co obdrželi ze Slovenska fotografii Babiše mladšího s jeho matkou a aktuálními novinami. Ta podle nich dokazovala, že je v pořádku a netrpí.

Tento postup vzbudil loni na podzim při zveřejnění kauzy pochyby. Jednání policistů proto začala vyšetřovat GIBS a v polovině května měla vyšetřování ukončit, jak informuje Respekt. Následovala porada se státními zástupci, kteří se podle časopisu přiklání k názoru, že k pochybení došlo, ovšem nebylo na příkaz „ze shora“. A tudíž nedostanou žádný trest.

O e-mailech řekli Babišovým advokátům

Celý případ je přitom velmi komplikovaný. E-maily, které Babiš mladší policistům zaslal, byly značně zmatečné a tehdy ještě nebylo tolik známo, že syn premiéra trpí schizofrenií. Kriminalistický ústav předal zprávy Policejnímu prezidiu, které je předalo policii na Praze 1.

Prezidiu tehdy šéfoval Tomáš Tuhý. Kdo všechno se v úřadě s e.maily dostal do styku, není jisté. Každopádně přidělení policisté kontaktovali detektiva Pavla Nevtípila vyšetřujícího možný dotační podvod na Čapím hnízdu a o všem ho informovali. Se státním zástupcem Jaroslavem Šarochem, který má případ Čapí hnízdo na starost, z neznámého důvodu nemluvili.

Místo toho o e-mailech řekli advokátům rodiny Andreje Babiše. Proč tak udělali, také není známo, protože premiéra Babiš mladší popisoval jako strůjce svého únosu. Policisté tedy mohli věc nepřímo vyzradit podezřelému. Že by mluvili osobně s Andrejem Babišem, vyšetřování neprokázalo.

Nové vyšetřování stojí

Vzhledem k vynechání státního zástupce a kontaktu s advokáty GIBS mimo jiné zjišťovalo, zda takto policisté nejednali na základě údajného příkazu shora, respektive zda zastavení šetření „únosu“ někdo nenařídil. S pátráním totiž skončili ihned po obdržení fotografie s novinami.

Respekt ale informuje, že vyšetřovatelé došli k názoru, že pokyn shora nepřišel. Ukázání e-mailů advokátům byla podle nich nedbalost. Finální rozhodnutí má padnout nejpozději na konci července.

Nové vyšetřování údajného únosu Babiše juniora zahájené loni na podzim se mezitím nehnulo z místa. Blokuje to fakt, že syn premiéra a bývalý pilot žije ve Švýcarsku. Čeští policisté požádali zemi o právní pomoc, na odpověď se stále čeká.

dolcevita ( 6. června 2019 19:35 )

Snoubenka Jelizaveta nebo spojka Jelizaveta?

murQ ( 6. června 2019 17:15 )

Souhrnem Babiš tvrdí, že svolil vyslat schizofrenického synka na dovolenou na Krym? To je teda fotr. Lže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa