Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rušno u Moravce: Babiš se očistí, věří Vondráček. Kubera připomněl Al Caponeho

Autor: simao - 
1. září 2019
14:55

Zatímco Andrej Babiš (ANO) v neděli vystoupil na Primě a uvedl, že věří, že státní zástupce případ Čapího hnízda zastaví, ve studiu u Václava Moravce se sešli šéfové Sněmovny a Senátu. Radek Vondráček (ANO) věří, že se premiér očistí. Podle Jaroslava Kubery (ODS) dojde na Babišův slib, že coby premiér neodstoupí. Šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil to na twitteru glosoval slovy, že je podle něj Babiš sobec.

„Já jsem přemýšlel, kdy naposledy byla nějaká krize, že bychom to vykopli my z hnutí ANO. Ale co si pamatuji, tak vždycky to bylo to prvotní torpédo ze strany ČSSD,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a pokračoval: „Když je někdo koaliční partner, tak to nejsme kamarádi. My jsme pořád političtí konkurenti, ale máme nějakou koaliční smlouvu. Tu hnutí ANO dodržuje.“

Spory dle něj byly, ale oproti předchozímu volebnímu období jsou vztahy lepší a Andrej Babiš (ANO) s Janem Hamáčkem (ČSSD) si dokáží věci vyříkat spíš, než tomu bylo za Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Vondráček: Věřím, že se Babiš očistí

Již v pondělí má přitom státní zastupitelství oznámit svůj verdikt v kauze Čapí hnízdo. Padne obžaloba? „Počkejme si až, jaký bude výsledek. Z hlediska presumpce neviny a z hlediska postupu v trestním řízení se nemění nic. My máme dost jiných starostí,“ podotkl Vondráček.

Otázky Václava Moravce: Jaroslav Kubera (ODS) vs. Radek Vondráček (ANO) Otázky Václava Moravce: Jaroslav Kubera (ODS) vs. Radek Vondráček (ANO) | Reprofoto ČT24

„My jsme se k tomu vyjádřili opakovaně, že si nemyslíme, že v kauze Čapí hnízdo došlo k porušení zákona. Že vše bylo podle tehdejších pravidel a zákonů. Respektuji, že je věc šetřena, je tam vytvořena nějaká konstrukce. Já jenom doufám - a hlavně i z důvodu rodinných příslušníků, kteří tam do toho byli zahrnuti, aby to vůbec celé mohlo fungovat - že to rozhodnutí na konci bude jasné a že se pan premiér očistí,“ podotkl Vondráček.

A připomněl tak, že trestnímu stíhání nečelí jen sám Babiš, ale i jeho manželka Monika a jeho děti z prvního manželství.

„Všichni, co byli na Letné, jsou přesvědčeni o tom, kde je vina, kde není. Ten státní zástupce není ostrov, on čte noviny, on se dívá na zprávy a potom nějaká debata o spravedlivém procesu (...), už tak je ten mediální a veřejný tlak obrovský a představte si, jak by v této atmosféře měl pracovat státní zástupce,“ podotkl také Vondráček.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil na twitteru reagoval slovy: „Andrej Babiš řekl, že z čela vlády neodejde, ani když bude obžalován. Tak se chová sobec, kterému nezáleží na naší zemi. Sledovat v přímém přenosu premiéra, jak se obhajuje před soudem, by byla obrovská mezinárodní ostuda. Mimochodem - odešel by vůbec z vlády, kdyby byl odsouzen?“

Kubera: Babiš neodstoupí a život půjde dál

„Ať se v pondělí oznámí cokoli, tak to bude špatně, protože ta druhá strana to bude vždycky zpochybňovat,“ upozornil šéf Senátu Jaroslav Kubera (OSD).

„Hnutí ANO bude obhajovat a říkat to, co říkal pan předseda a ta druhá strana bude říkat, že je to hrozné. Ale ve skutečnosti pan premiér jednou řekl - myslím, že to bylo zrovna z Chorvatska - že nikdy neodstoupí. Takže nikdy neodstoupí a život půjde dál,“ glosoval současnou situaci Kubera.

Al Capone, daně a Finanční správa

Za ještě závažnější případ, než je čerpání unijní 50milionové dotace pro Čapí hnízdo, určené pro malé a střední podniky, však Kubera považuje situaci, kdy finanční úřad z německého Chemnitzu upozornil v minulosti na možné daňové úniky na Čapím hnízdě a česká Finanční správa podezření policii nakonec nepředala.

„I Al Capone skončil na daních,“ upozornil u Moravce Kubera na případ, který je však již promlčený. Podle Kubery šlo o záměr Finanční správy. Vondráček však oponoval: „Ne každé šetření, zaplať pánbůh, končí trestním oznámením. Tak zřejmě Finanční správa došla k závěru, že se nedošlo k takovému činu, který by naplňoval skutkovou podstatu trestného činu.“

Šéf Senátu vysvětloval oranžový náramek

Šéf Senátu v přímém přenosu naoak pobavil, když sice označil za svého vrcholného ideového nepřítele ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD), ale upozornil, že si do studia vzal oranžový náramek. „Protože já přeju sociální demokracii, aby se udržela na politické scéně, aby se dostala z té krize, ve které je,“ vysvětloval svůj krok.

Kubera ocenil vládní ČSSD na rozdíl „jiných různých hnutí, které jsou teď moderní, protože nežijeme v historické době, ale v hysterické době a to ve všech oblastech naše života ta hysterie už přesahuje všechny meze, ať je to pomník, nebo cokoli jiného“ a narážel přitom na aktuální spory o sochu maršála Koněva na Praze 6.

Předseda Senátu také poznamenal, že ať se vyvine současná situace jakkoli, na předčasné sněmovní volby, které před časem také visely ve vzduchu - ve skutečnosti nedojde. „Skoro všichni poslanci si koupili nová auta, mají hypotéky, takže předčasné volby opravdu nehrozí, trafiky pokračují tak, jak pokračovaly, máme tady  novou sportovní agenturu ušitou pro jednoho člověka a to neříkám vůbec proti panu Hniličkovi (Milan Hnilička, poslanec ANO - pozn. red),“ říkal v ČT Kubera.

 

za svého vrcholného ideového nepřítele

Kovo ( 3. září 2019 09:47 )

Lidé v Česku, už se vzpatujte!!! Mě je 60 let, ale tady se nám zrodil druhý Adolf H.!!!! Buduje si svou říší, a už si vybudoval, Agrofert a čapi hnízdo, či to je dílo druhy potravin Babiše, už to bylo i v televizi ČT 2.A mám jeden krk a vsadím se že bude kandidovat na prezidenta a to bude katastrofa, nechápu co je to za člověka, jde i přes mrtvoly, hlavně důchodci se vzpatujte, co vám přidal vám zase vezme. Energie, potraviny, byty a nájem.

marmat ( 2. září 2019 04:02 )

Koukám na US OPEN a zpětně na Kuberu.....tak k tomuto samolibemu Kašpárkovovi NIKDY Fialu//Stanjuru a Újezděnou nepřiberu!!!😂

jajas ( 1. září 2019 19:02 )

Až teď!

1917 ( 1. září 2019 18:38 )

Kubera pořád podsouvá prezidentovi Zemanovi že může jmenovat Ferdu Mravence! Vždyť on je ukázka toho Ferdy Mravence ve svém mraveništi, tedy senátu. Ještě jsem z jeho úst neslyšel nikdy nic rozumného, jen jakési šaškárny jako Dežo od kolotoče. Kubera je přesně představitel toho, že senát je tu na dvě věci, Na lejno a na nic!!!!!

jajas ( 1. září 2019 18:05 )

Hmmm­mmmmmm­mmmmmm­mmmmm?! Taky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa