Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vondráček dělá za hranicemi reklamu českým vinařům. A ve Sněmovně chce prodávat suvenýry

Autor: Jakub Veinlich - 
27. prosince 2019
06:15

Každý z politiků chce zanechat v zahraničí nějaký dojem. A také udělat Česku dobré jméno. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) na to šel přes chutě. Svým protějškům vozí na podráždění chuťových pohárků dobré české víno. K nápadu přemluvil podle svých slov také šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (ODS), a tak má víno přízvisko parlamentní. Šéf poslanců chce navíc otevřít ve Sněmovně i stánek se suvenýry.

Dobré jídlo a pití utužují vztahy. Své o tom teď vědí také šéfové obou českých parlamentních komor. Tedy předseda Senátu Jaroslav Kubera a šéf Sněmovny Radek Vondráček. Do zahraničí vozí oba svým protějškům a na další návštěvy tradiční české víno. Nejde ale o český výmysl.

„Začalo to jako zahraniční inspirace, když jsem byl v Maďarsku,“ přiznal Blesk Zprávám předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Právě v Maďarsku dostal totiž poprvé víno označené jako parlamentní. Po té, co mu přišly materiály v maďarštině a nechal je přeložit, zjistil, že jde o prestižní soutěž vinařů. „Ti, kteří zvítězí, se tak po daný rok pyšní mimo jiné titulem vinařství parlamentu,“ dodal Vondráček.

Běžní lidé mají smůlu

Z České republiky tak Vondráček a Kubera letos vyvážejí jako oficiální parlamentní dárek moravská vína, která zvítězila v sedmi kategoriích.

„Mělo by to být opravdu to TOP, co máme,“ pochvaluje si výběr someliérských komisí a vinařské školy ve Valticích Vondráček. Sám se ale koštování soutěžních vzorků raději neúčastnil. I když je z Moravy a tak by měl mít jazyk znalce.

„Nabídli mi to, ale s velkým respektem jsem řekl, že se na to necítím. Nejsem na to dostatečně vybaven,“ necítil se na hodnocení.

Logo parlamentního vína, které vozí šéfové Senátu a Poslanecké sněmovny svým protějškům po celém světě. Nebo předávají návštěvám v ČR. Logo parlamentního vína, které vozí šéfové Senátu a Poslanecké sněmovny svým protějškům po celém světě. Nebo předávají návštěvám v ČR. | PSP ČR

S výběrem ale podle jeho slov v soutěži pomáhal například šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Do zahraničí se tak vyváží červená vína, bílá a šumivá. Zahraniční státníci si tak mohou pochutnávat například na Rulandském bílém, mezi vítězi je také Ryzlink rýnský a nebo Chardonnay. Z červených to je pak například i Frankovka, Rulandské modré nebo André.

Znalci dobrého vína jsou i poslanci. Ti si ho mohou na rozdíl od běžných občanů také pořídit.

„Poslanci mají možnost si objednat toto víno přes oddělení gastronomie,“ „práskl“ na své kolegy Vondráček s tím, že by se ale za nedlouho mohli dočkat i lidé z ulice.

„Kdyby se podařila změna jednacího řádu, tak si ho bude moct koupit i běžný zákazník,“ slibuje šéf Sněmovny. Parlamentní víno by tak mohl každý najít například pod stromečkem, nebo mezi narozeninovými dárky.

Zatím dostaly parlamentní víno naposledy například delegace parlamentů zemí Visegradské čtyřky. Je to ale hra vabank. Vondráček totiž nezjišťuje u protokolu, zda jeho protějšek, kterému dává víno, pije červené, či bílé.

„Vždy to ale ještě rád doprovodím příběhem, jak tento suvenýr vznikl,“ dodal s tím, že nové parlamentní víno pro příští rok budou komise vybírat na jaře. A pokud už to jednací řád dovolí, budou si ho moct koupit i běžní konzumenti.

Kvůli tužkám nebo klíčenkám musí změnit zákony

Právě změna jednacího řádu by měla navíc Sněmovně i Senátu umožnit prodávat také další parlamentní suvenýry. Podle Vondráčka je o ně už teď často zájem. A to především při dnech otevřených dveří, nebo když jsou ve Sněmovně různé exkurze či jiné návštěvy.

„Lidé se mě stále ptají, jestli by nebyla nějaká tužka, jestli by nebyla klíčenka,“ šéf poslanců ale zatím musí vždy všechny zájemce zklamat.

„Musí se změnit jednací řád,“ naráží obě komory na zákony. Změna už je ale podle Vondráčka předložená a to nejen ve Sněmovně, o prodej suvenýrů totiž stojí i v horní parlamentní komoře.

„V Senátu to dává možná ještě větší smysl, protože Valdštejnský palác a přilehlé zahrady k tomu přímo vybízejí, aby si mohli turisté něco odnést,“ věří ve změny pravidel šéf Poslanců, který tak předložil do sněmovny i změnu jednacího řádu Senátu. Obojí podpořily všechny kluby, takže by neměl být problém ani s tím, aby změny prošly v takzvaném zrychleném čtení, tedy hned po jejich předložení.

„Příjem z prodeje bude stejně příjem do státního rozpočtu, ne že bychom si tu nějak přivydělávali,“ odmítl Vondráček, že by si Sněmovna nebo Senát takto chtěli vylepšit svou kasu.

V tuto chvíli má Sněmovna navíc oficiálního plyšového dvouocasého lvíčka. Jestli se i on objeví mezi suvenýry, ale není jasné. „To musím zvážit. Lvíček z dětské soutěže je zatím exkluzivním suvenýrem,“ uzavřel Vondráček.

Tvojesvedomi ( 27. prosince 2019 18:48 )

To je úžasně uspokojující pocit videt jak lidskemu koblihovému hnoji žere nervy a trhá psychiku umírajíci troska dementní Milouš.🤗👍🤗👍🤗😂
Uduste se svoloči levicová 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍

Jen-pravda ( 27. prosince 2019 14:50 )

Nádher­ný,pov­znáše­jicí a uspokojující pocit videt, jak lidskemu hnoji falešnych sluníčkářů ,kavarenskemu odpadu žere nervy a trhá psychiku naš nejlepší prezident co kdy byl : ❤💋 ing.Miloš Zeman.🤗👍🤗👍🤗😂 a užasný Andrej Babiš!❤
Uduste se záští svoloči 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍🤣😍🤣🤗😂😘😝😁😀🥰

Evka4 ( 27. prosince 2019 14:15 )

Radek Vondráček je super. Chytrý, vzdělaný chlap s velmi příjemným vystupováním. Byl by to v budoucnu bezva prezident.

BubIlifuck ( 27. prosince 2019 12:47 )

Kopiruji a 100% souhlas!

Anti_zrzoun:To je úžasně uspokojující pocit videt jak lidskemu koblihovému hnoji žere nervy a trhá psychiku umírajíci troska dementní Milouš.🤗👍🤗👍🤗😂
Uduste se svoloči levicová 👍👍👍👍👍
Jdu otevřít šampíko!👍

(27. 12. 2019 10:2­0)re­agovat­nahlá­sit
dobrycIovek: ať zhyne anofert a jeho mafiáni!!

sorgedoktor ( 27. prosince 2019 12:04 )

Bublifuk...Vase komentare nesvedci o dobrerm vkusu a ppostrehu..Sledujte Hovoryx s presi­sentem­...Vy­brus­li ze vseho

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa