Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tenhle mejdan byl moc i na Forejta: Vondráčka peskuje za křepčení ve Sněmovně

Autor: Jakub Veinlich - 
9. března 2019
05:35

Někdejší hradní protokolář Jindřich Forejt se nestačí divit. Hlavu si může ukroutit nad večírkem a vystoupením Radka Vondráčka (ANO) přímo v jednacím sále Sněmovny. Nynější šéf poslanců „křepčil“ na předsednickém stole s kytarou a bavil před volbami publikum z řad poslanců a dalších hostů. „Takové chování je opravdu tragédie a neúcta ke státním symbolům,“ řekl Blesk Zprávám Forejt. Vondráček se za své chování omluvil až po apelu premiéra Andreje Babiše (ANO). Opozice ale na program Sněmovny neprohlasovala bod s názvem „ Hudební produkce předsedy Poslanecké sněmovny v památkově chráněném prostoru jednacího sálu Poslanecké sněmovny“.

Co jste si pomyslel, když jste viděl fotografie z vystoupení Radka Vondráčka a Miloslava Janulíka s kytarou na předsednickém stole v jednacím sále Poslanecké sněmovny, pane Forejte?

Kdyby se jednalo o žáky osmé nebo deváté třídy základní školy, tak by dostali asi rovnou sníženou známku z chování a řeklo by se jim, že se něco takového ve škole nedělá. A v rámci výcviku společenské výchovy by se měli zamyslet nad svým chováním, protože by to jinak měli těžké.

Ale tady přeci nejde o žáky základní školy, ale tehdy „jen“ řadového poslance české Sněmovny...

Ano, problém je skutečně v tom, že nemluvíme o základní škole, ale o Poslanecké sněmovně, a to je dost alarmující. Nejde o to, že to některý z účastníků této party dal, možná promyšleně, možná nepromyšleně k dispozici veřejnosti, bavíme se o tom, že něco takového je opravdu na pováženou. Ale položil bych také řečnickou otázku: Co by se stalo, kdyby podobný výstřelek udělal některý ze zaměstnanců? Myslím, že by na to vedení Sněmovny reagovalo přesně tak, jako vedení té naší pomyslné školy.

Je to prostě těžko přijatelné. Navíc to bylo v sále, u kterého se při opravách zdůrazňovalo, že je to sál, kde při každém pohledu vidíte nějakou státní symboliku. Kdyby se nejednalo o volené zástupce lidu, tak by možná někdo řekl, že je to klukovina (Tak se vyjádřil premiér a šéf ANO Andrej Babiš, pozn. red.). Já bych to neřekl, stejně jako jsem kdysi neřekl, že vyvěšení trenek místo prezidentské standarty nad Hradem je klukovina.

Co přesně vám vadí?

Vůči státním symbolům, kterým je do jisté míry také Poslanecká sněmovna, máme prostě přistupovat s určitým respektem a vážností. Nebo se příště může také stát, že si někdo vezme korunu svatého Václava a bude si s ní házet ve Vladislavském sále. Možná je to trochu přehnané, ale napadlo by někoho z nás, že předseda Poslanecké sněmovny (před volbami v roce 2017 ještě Vondráček Sněmovnu nevedl, pozn. red.), tedy třetí nejvyšší ústavní činitel ve státě, vyskočí na lavici a bude hrát na kytaru?

Pak se člověk těžko ubrání přísloví, že káže vodu a pije víno. V takovém místě přímo v srdci Poslanecké sněmovny je takové chování opravdu tragédií.

Co by to způsobilo, kdyby se podobný „mejdan“ odehrál na podobném místě v jiném státě?

Když si vezmete tak často skloňovanou Velkou Británii, tak obdobný sál, jako je naše Poslanecká sněmovna, je dolní sněmovna. To je obdélníková místnost, kde po obvodu jsou zelená křesla, v horní komoře jsou naopak červená. Tam se nesedí za stoly ale v řadách a v čele sálu, a proto o tom mluvím, je trůn. Slouží jako symbol nejvyšší autority v zemi, což je královna.

Každý, kdo do té Sněmovny vstupuje, tak se tomu trůnu ukloní. On se nekloní prázdnému místu, ale vědomé autoritě v zemi. Když si to takto vysvětlíme, tak si jen těžko dokážu představit, že by předseda dolní, nebo horní Sněmovny na ten trůn vyskočili, odhodili své paruky, taláry, vzali kytaru anebo se pustili do divokého kankánu. Jestli si chce někdo takový večírek dělat, tak ať si ho dělá doma, nebo někde jinde, ale ne na místě, které svým chováním vlastně poníží.

Kdyby se už přece jen něco takového stalo, vedlo by to podle vás k rezignaci dotyčného politika?

Jak říkám, v zemi, kde platí určitá úcta ke státním symbolům, by se to stávat nemělo. Rezignace? To je těžká otázka, na kterou by bylo samozřejmě strašně jednoduché odpovědět ano. Já si spíš ale nedovedu představit, jak takový poslanec, který něco takového udělá, bude vysvětlovat mladé generaci, že má mít úctu ke státním symbolům. Myslím ale, že by to mohlo vést alespoň k nějaké pokutě, ale nechci nikoho k něčemu navádět.

On se ale pan Vondráček nechal slyšet, že je na ten večírek v podstatě hrdý a že od té doby, co Seznam zprávy ty fotografie zveřejnily, dostává nabídku k dalším vystoupením.  

Tomu už vůbec nerozumím. Nekritizuji ten večírek, nebo to vystoupení. Ale rozhodně bych se ptal pana Vondráčka, jestli považuje volbu toho sálu za vhodnou k jeho vystoupení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

blamal ( 24. března 2019 11:45 )

Tahle fetka, tohle cune, tenhle chrapoun, na ktereho si pro jeho chovani, kdyz byl na Hrade u Laloka, stezovaly mnohe diplomaticke mise v CR, snad ted nebude urcovat, jak se kdo na chovat a co je a neni slusne? Vondracek je jasne hovado, ale Forejt at proboha zaleze a drzi pusu. K zbliti tahle drzost.

marmat ( 10. března 2019 19:54 )

Totální SOUSTRAST zdenkku

marmat ( 10. března 2019 10:26 )

satanas :Asi velkej ZBYTKÁČ Pro Vás RESTALKOHOL

marmat ( 10. března 2019 10:22 )

Tento princip pochopil PRVNÍ pan premíér a velmi dobře....Proto je jeho shovívavý úsměv na místě

marmat ( 10. března 2019 10:19 )

Jeďte do Vondráčka, Faltynka, Babiše, Ťoka, Schillerové a "šlapejte na plyn" ZDE dokonale funguje nejen karma, ale i jednoduchá matematika - tzv.PŘÍMÁ ÚMĚRA! Podle hesla :čím víc útoků, tím větší preference %....ale na účet ANO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa