Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jourová je podruhé babičkou, běhá po doktorech a přišla o kočku. Věří, že v Bruselu zůstane

Autor: Jakub Veinlich - 
24. srpna 2019
05:01

V pondělí má vláda rozhodnout o nominaci na příštího eukomisaře. V našem případě půjde tedy nejspíš opět o eurokomisařku. Jedinou kandidátkou je podle časopisu Forbes nejvlivnější žena Česka Věra Jourová. Podle informací Blesk Zpráv má také na příští týden vyjednaný termín s novou šéfkou komise Němkou Ursulou von der Leyenovou. Dovolenou tráví Jourová v Praze a mezi novorozenou vnučkou a odpočinkem běhá také po doktorech. Vzpomenula také na svou kočku, která s ní žila v Bruselu.  

V pondělí je poslední termín, kdy mají vlády států Evropské unie podat nominace na nové členy Evropské komise. Za Českou republiku by se kandidátkou na eurokomisařku měla stát ta současná – tedy Věra Jourová za hnutí ANO. O její nominaci vláda rozhodne na poslední chvíli – tedy v pondělí. Hned poté by měla Jourová vystoupit také na tiskové konferenci.

„Přála bych si, aby vláda rozhodla tak, že nominovaná budu, ale samozřejmě, jak se říká, dokud to není černé na bílém, tak by se to nemělo zakřiknout,“ řekla Jourová Blesk Zprávám před pondělním jednáním vlády.

Z Prahy rovnou za novou šéfkou Komise

Pokud by nominaci získala, už příští týden bude jednat s budoucí šéfkou komise Ursulou von der Leyenovou. Termín má na středu. Obě se už na prvním „oťukávacím“ jednání potkaly a to pár dní poté, kdy s Leyenovou jednal přímo v Bruselu premiér Andrej Babiš.

„Bylo to skutečně spíše zdvořilostní a seznamovací setkání. Bavili jsme se o tom, jaké mám pocity ze současné práce, co se povedlo, co se nepovedlo, o nějakých vizích pro budoucnost, pokud bychom spolu měly spolupracovat,“ popsala průběh schůzky Jourová.

Česká eurokomisařka měla až do teď v komisi Jeana Claude – Junckera na starosti oblast spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví. Nyní by stála o portfolio digitalizace. Předpoklady pro tuto oblast má prý i ze studií.

„Ano, o digitální agendu bych moc stála, protože je rozvojová, je trendová. Kdysi jsem studovala kromě jiného i sociologii, takže mě zajímají dopady technologií na společnost, a pracovala jsem také v investicích, takže si myslím, že Evropa by měla rozumně investovat do digitálních technologií, do umělé inteligence a že by neměla věci brzdit nějakou přehnanou regulací. Přesně to jsou má témata a věřím, že bych mohla přispět k dobrým řešením v Evropě a pokud to budou jiná portfolia, tak se s tím budu muset umět srovnat a připravit se zodpovědně na slyšení v Evropském parlamentu.“

Souboj s Babišovou blondýnkou Ditou

Právě zhruba tříhodinovým slyšením prochází noví uchazeči o post eurokomisaře a musejí umět reagovat na všetečné otázky jednotlivých europoslanců.

Současný mandát komise skončí Jourové až na konci října, do té doby se musí věnovat svým stávajícím povinnostem.

„Čeká mě ještě cesta do Helsinek a do Spojených států na důležitá jednání, takže musím dotáhnout současnou rozdělanou práci a zároveň se snad dozvím v průběhu dalších dvou týdnů, jaké bych měla mít nové portfolio,“ dodala Jourová.

V rozhovoru pro Blesk Zprávy také připustila, že její nominace nebyla v minulých týdnech jednoznačná, ve hře byla totiž i europoslankyně a nově zvolená místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová.

Video  Místopředsedkyně europarlamentu Charanzová: „Nenávidím kufr, je to život na kolečkách“  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Což by byla velice kvalitní kandidátka. Nakonec se ale po interních jednáních čeští politici přiklonili spíš k mému jménu, takže teď už se o nikom jiném, pokud vím, nehovoří,“ popsala proces výběru Jourová, pro kterou se premiér Babiš má pokoušet vyjednávat také možnost, aby se stala místopředsedkyní komise. Záležet ale bude na složení nového týmu Leyenové i rozdělení pozic podle zastoupení jednotlivých frakcí různých koutů Evropy.

Dovolená bez aperolu, zato s novou vnučkou

„Válecí“ dovolenou si prý letos Jourová příliš neužila, léto trávila především v Praze.

„Mám zde povinnosti. Mezitím jsem si odskočila ještě do Polska na vzpomínkovou akci na romský holocaust, takže je to takový jeden den volna, jeden den práce. Střídám to, ale takováto dovolená, nohy na stůl a aperol a sluneční brýle, tu jsem letos neměla. Ale nestěžuji si.“

Není divu. Podle informací Blesk Zpráv se totiž Jourová stala ve čtvrtek dvojnásobnou babičkou. Její dcera se na sociální síti pochlubila fotografií novorozené dcery, které prý neřekne s manželem jinak než Madlenka. Jourová ale nechtěla radostnou událost nijak komentovat.

Pokud by se nakonec z nějakého důvodu nestala eurokomisařkou, je ale připravená se hned vrátit zpět do Česka a být rodině na blízku.

„Kdybych tu nominaci nezískala, tak se zde sbalím a odjedu domů. Budu ráda dělat cokoliv, kde budu užitečná. A když budu blíž rodině, tak to bude mít zase tuto výhodu. Jsem teď docela šťastný člověk, takže vše beru, jak to přichází,“ prozradila záložní plány.

Bruselská kočka ji opustila

Z Bruselu by se ale vracela už bez své milované kočky. Ta jí totiž loni zemřela. A tak si užívá jen té, kterou má v Praze. „V Bruselu už bohužel kočičku nemám, loni mi umřela. Byl to chudáček, protože musela být neustále s někým jiným, já jsem na ni neměla moc času. Byla nemocná. Sama jsem ji našla na ulici, když už byla zraněná, takže jsem ji měla na dožití,“ zavzpomínala na svou čtyřnohou kamarádku.

Ještě než se rozeběhne další bruselská mašinérie, chce se dát Jourová pořádně do kupy. A to především po zdravotní stránce. Vzdát se totiž musela i oblíbeného běhání. „Protože mě bolí záda a doktoři mi řekli, ať neblbnu. Teď proto chodím po rehabilitacích,“ uzavřela Věra Jourová rozhovor pro Blesk Zprávy.

simorea ( 24. srpna 2019 09:17 )

vyžírka, která toho moc nepředvedla

vasek205 ( 24. srpna 2019 08:32 )

Je hrooozně slabá ! To, co ukázala s potravinami byl neskutečný podraz na nás všechny Čechy ! Měla by lozit kanálami ! Zmiz a už nikdy více !

ovoce111 ( 24. srpna 2019 07:51 )

Běhá po doktorech? Konečně si nechá spravit ty shnilé spodní zuby?

prudentiacz ( 24. srpna 2019 07:25 )

A Blesku už se Jourová ráno vykakala? To nás v této době opravdu zajímá.

prudentiacz ( 24. srpna 2019 07:18 )

Patří se užívat "v Bruseli" podle vzoru "***".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa