Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Roztřesené Merkelové připravili židle. Kancléřka slaví „nenormální“ 65. narozeniny

Autor: ČTK, simao - 
17. července 2019
18:26

Tým Angely Merkelové po trojím třesu na veřejnosti přistoupil k jasnému opatření – kancléřce při oficiálních příležitostech připravují raději židli, a to kde se dá. Stalo se tak v úterý při další oficiální ceremonii, tentokrát přivítání moldavské premiérky. A stejné židle nechyběly ani během středečního jmenování nové ministryně obrany, která nahrazuje v kabinetu Merkelové Ursulu von der Leyenovou. Nová šéfka Evropské komise předala Merkelové i velkou kytici k 65. narozeninám. 

Angela Merkelová se narodila 17. července 1954 v Hamburku jako Angela Dorothea Kasnerová, dcera luteránského pastora a učitelky latiny a angličtiny. Ještě na podzim 1954 se rodina přestěhovala do NDR poté, co byl její otec coby farář přeložen. V NDR se z Merkelové stala uznávaná vědkyně, která v rámci východního bloku absolvovala i cesty do Československa.

Dnes Merkelová slaví 65. narozeniny. A to jako kancléřka Německa, u které však veřejnost projevuje obavy o její zdraví kvůli trojímu třesu na veřejnosti. Poprvé se roztřásla silně při návštěvě ukrajinského prezidenta Zelenského v Berlíně. Následovaly i další trable.

Merkelová tvrdí, že s návaly třesu „bude muset nějakou dobu žít“. A vyhlíží dovolenou, na kterou by měla vyrazit na konci července. Vsedě v úterý absolvovala pro jistotu i další uvítací ceremoniál v Berlíně – s moldavskou premiérkou Maiou Sanduovou.

Stejně tak na židle usedly Merkelová a dánská premiéra Mette Frederiksenová minulý týden. A židle byly připraveny v Německu i ve středu. A to kvůli jmenování nové ministryně obrany.

Merkelová, von der Leyenová a Krampová Karenbauerová: Německo má novou ministryni obrany, kvůli kancléřce proběhl ceremoniál vsedě. Merkelová, von der Leyenová a Krampová Karenbauerová: Německo má novou ministryni obrany, kvůli kancléřce proběhl ceremoniál vsedě. | Reuters

Dva pugéty pro Merkelovou

Šéfkou obrany byla doposud ve vládě Merkelové Ursula von der Leyenová. Ta však uspěla ve snaze stát se první ženou v čele Evropské komise. V čele ministerstva ji nahradila nová šéfka CDU Annegret Krampová Karrenbauerová.

Merkelová si úspěch von der Leyenové v Bruselu pochvalovala, označila svou spojenkyni za přesvědčenou Evropanku. Uvedla, že i když ztrácí dlouholetou ministryni, získává v Bruselu novou partnerku. Kancléřka dnes k narozeninám od nově zvolené šéfky eurokomise dostala přitom i velký pugét k narozeninám. A nebyl jediný.

Merkelová slavila 65. narozeniny. A při jmenování nové ministryně obrany opět seděla (17. 7. 2019). Merkelová slavila 65. narozeniny. A při jmenování nové ministryně obrany opět seděla (17. 7. 2019). | Reuters

Bez prezidenta-dovolenkáře, ale se židlemi

Jmenovací ceremoniál nové ministryně dnes proběhl na zámku Bellevue, německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, který vyrazil na dovolenou, zastoupil berlínský starosta Michael Müller. Merkelová, von der Leyenová i její nástupkyně usedly opět na židle, aby se předešlo novému třesu těla, který kancléřku postihl hned několikrát.

Video  Další třes kancléřky Merkelové  - Reuters
Video se připravuje ...

I kvůli tomu napsal německý Berliner Morningpost, že kancléřka slaví „nenormální narozeniny“. A ve věku 65 let čelí „neznámé osobní krizi“. „65 je pozoruhodné číslo. Pro většinu zaměstnanců znamenají tyto narozeniny rozloučení s pracovním životem, čas na pauzu,“ upozornil list. Pauzu si dá i Merkelová, její dovolená začíná již o víkendu. List však naznačuje, že by měla uvažovat o dlouhodobější pauze, třesy jí totiž připomněly to, že i ona stárne. „A musí udělat něco, co opravdu nenávidí – mluvit o sobě, komunikovat zranitelnost a učinit slabiny veřejnými,“ píší dále Němci.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mrdkazkrtka ( 17. července 2019 23:10 )

Makrela Parkinsonová, prý že Zeman neudělal nic pro stát (například díky jeho kontaktům v Rusku, nám Rusové zaplatili obrovský dluh) a naopak, co soudružka z tajné služby státu DDR udělala pro nás Čechy za 30 let? Lidé jsou dnes velmi , ale velmi pomatení

vigela ( 17. července 2019 21:29 )

S tím multi-kulti Německem a Evropou se jí to velmi nepovedlo. Přesto mi je sympatická a přeji jí hodně zdraví.

odporak ( 17. července 2019 21:28 )

Kde jsou s příspěvky všichni Ti, kteří kritizovali pana prezidenta Miloše Zemana, že se nechal vyfotit na nějaké akci se státníky EU na židli???? Proč nyní nekritizují Angelu??? A to seděla na židli i když hráli státní hymnu! Možná si uvědomili, že když je někdo zdravotně indisponován, že je to normální. Jsme přeci jen lidé. O to je ale smutnější, že když se něco takového přihodí našemu panu prezidentu, tak to hned ti "chytří" komentují, kritizují a uráží. Když se pak stane něco podobného jinému státníkovi, "taktně mlčí". Jsou to srabi a ubožáci.

prycsnima ( 17. července 2019 20:31 )

Ta svi ně do k urvila evropu.!!!!!!!!!!!

11karel11 ( 17. července 2019 20:15 )

Z tvé tlamy padají hovna.

Zobrazit celou diskusi